Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat că a lansat o platformă online prin care cetăţenii să semnaleze deşeurile necontrolate la care autoritatea locală nu a ajuns până în prezent.
“Am lansat o platformă online pentru Sectorul 1 prin care cetăţenii să ne semnaleze locurile cu deşeuri necontrolate la care n-am putut ajunge până acum: https://impreunafacems1luna.ro. Această hartă va fi monitorizată în permanenţă de echipajele care colectează gunoiul şi Poliţia Locală Sector 1. Vă promit că vom face curăţenie în Sectorul 1 aşa cum nu s-a mai făcut niciodată. Şi în primărie şi în afara primăriei”, a scris Clotilde Armand, luni, pe Facebook.
Potrivit acesteia, s-a dezlănţuit o campanie mediatică împotriva sa dirijată de “Mafia gunoaielor” pentru că de o lună s-au schimbat regulile în primărie.
“Nu mai curg banii publici cum vor anumite grupuri de interese, se respectă legea, se verifică contractele publice, se fac plângeri la Parchet pentru abuz în serviciu etc. Am convocat astăzi o celulă de criză pentru problema deşeurilor şi mâine avem şedinţă de îndată a Consiliului Local pentru această situaţie. Nu vom lăsa străzile pline cu gunoi, nu vom tolera nici un fel de şantaj, nu vom ceda în faţa campaniei mizerabile făcută de Mafia gunoaielor. Eu voi sta aici şi voi lupta cu ei. Până la capăt”, a adăugat Clotilde Armand.
Ea anunţa duminică începerea de luni a unei acţiuni “în forţă” de strângere a gunoiului stradal necontrolat din Sectorul 1 împreună cu echipele de la ADP, susţinând că a aşteptat destul să ajungă la o înţelegere legală cu firma de salubrizare Romprest.
Purtătorul de cuvânt al firmei care asigură salubrizarea în Sectorul 1, Sorin Velicu, a declarat luni la Antena 3 că singura soluție pentru problema gunoaielor este o plată parțială urmată de eșalonarea datoriilor: “Singura soluţie de urgenţă este o plată parţială a serviciului de salubrizare efectuat de compania Romprest, confirmat şi pentru care există întârzieri la plată. Suntem dispuşi la orice negociere cu privire la eşalonarea plăţilor. Este imperios necesar această plată, pentru a putea asigura continuitatea serviciilor. Datoriile se ridică la 95 de milioane de lei la această oră. Precizăm că nu am oprit colctarea deşeurilor de la populaţiei, de la agenţi economici, nu am oprit salubrizarea stradală, nu am oprit deszăpezirea. Am oprit colectarea acestor deşeuri în lipsa unor venituri constante.
A trebuit să ne drămuim fiecare bănuţ pentru a putea asigura serviciul fără întrerupere la populaţie. Cât timp cetăţenii vor scoate gunoiul în locurile stabilite, în zilele stabilite, deşeurile vor fi colectate.
În data de 16 noiembrie, întreg staff-ul conducerii Romprest, cinci persoane, plus avocatul societății au fost la o întâlnire care a durat aproximativ patru ore, la sediul Primăriei, întâlnire despre care de fapt, am aflat în ședința Consiliului în data de 4, că nu a avut loc. Noi ne-am dus atunci pentru a lua o decizie la fața locului, cu privire la soluționarea unor plăți, chiar și parțiale, o eșalonare. Înțelegem toate greutățile prin care trece toată lumea în perioada aceasta, dar avem nevoie de plată parțială pentru a putea asigura continuitatea serviciului.
Nu putem asigura tot lanțul de furnizori în spate. Începând cu 1 ianuarie, posibil să nu mai putem avea unde duce gunoi. Vom chivernisini fiecare ban până în momentul va trebui să oprim întreaga prestație. Posibil chiar și înainte de Crăciun”.