* Un astfel de proces poate fi o provocare, în condiţiile în care cele două economii au devenit din ce în ce mai conectate de-a lungul anilor
* SUA și China au fost parteneri comerciali importanți ani de zile și se bazează pe lanțul de aprovizionare reciproc
Pe măsură ce rivalitatea dintre SUA și China se intensifică, investitorii și analiștii sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că cele două economii se vor îndepărta una de cealaltă – o decizie care ar face mai dificilă funcționarea companiilor pe scena internațională, potrivit CNBC.
* Au existat semne că cele două economii de top ale lumii au început să meargă pe căi separate, au spus unii observatori
În ultimele luni, Washingtonul a început să vizeze mai multe companii chineze majore de tehnologie – cum ar fi producătorul de smartphone-uri Huawei și proprietarul aplicației de partajare a videoclipurilor scurte, TikTok, proprietarul ByteDance -, fiindu-le din ce în ce mai greu să facă afaceri în SUA. De asemenea, se așteaptă ca Beijingul să plaseze firmele străine pe o listă neagră, cunoscută sub numele de „lista de entități nesigure”.
Președintele Donald Trump a anunţat în repetate rânduri posibilitatea de a separa cele două economii. Cu toate acestea, diferite seturi de date sugerează că procesul poate fi destul de dificil – cel puțin pentru moment – întrucât cele două țări au devenit din ce în ce mai conectate în ultimul deceniu.
Comerțul SUA-China
O mare parte a relației dintre SUA și China este centrată pe comerț, cele două țări fiind partener comercial unul pentru celălalt de ani de zile.
Aceste legături au suferit oarecum în urma unei lupte tarifare care a izbucnit în 2018, însă comerțul bilateral de bunuri și servicii încă a totalizat 636,8 miliarde de dolari anul trecut, potrivit datelor Biroului de analiză economică.
Relația comercială este una inegală. În comerțul cu mărfuri, SUA importă mult mai mult din China decât exportă în țara asiatică; dar invers se observă în comerțul cu servicii, în care China cumpără mai mult de la SUA decât vinde, au arătat datele BEA.
În ciuda susținerii separării celor două țări sau a ceea ce unii au denumit „decuplare”, Trump a încercat să împingă China să achiziționeze mai multe produse agricole din SUA pentru a-i potoli pe fermierii americani care sunt văzuți ca un bloc de vot crucial pentru el în viitoarele alegeri prezidențiale, din noiembrie.
Ambele țări au încercat, de asemenea, să abordeze dezechilibrul lor comercial mare de mărfuri, făcând China să accepte să importe mai mult din SUA, prin așa-numitul acord comercial de fază 1 semnat la începutul acestui an.
Dar, potrivit experţilor, comerțul dintre cele două țări se va deteriora probabil în acest an, pe măsură ce relațiile se agravează și pandemia coronavirusului va afecta activitatea economică globală.
Legăturile lanțului de aprovizionare
Dincolo de comerțul direct, SUA și China au devenit, de asemenea, „din ce în ce mai interdependente prin creșterea legăturilor lanțului de aprovizionare în ultimul deceniu”, a spus Fitch Ratings într-un raport, luna trecută.
Lanțurile de aprovizionare sunt o rețea complexă de companii care lucrează împreună pentru a furniza materii prime, părţi intermediare sau expertiză pentru a produce un produs sau serviciu final care poate fi distribuit fie pe plan intern, fie la nivel global.
Potrivit CNBC, este greu să aduni date exacte care descompun contribuțiile specifice lanțului de aprovizionare ale fiecărei companii. Cu toate acestea, OECD – sau Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – a lansat o bază de date în 2013 care oferă o oarecare perspectivă asupra modului în care funcționează lanțurile de aprovizionare globale.
Unii producători din SUA se bazau în special pe China pentru produse intermediare sau produse finale, a spus Fitch, citând datele OCDE. Acestea includ producătorii americani de textile, electronice, metale de bază și mașini, a spus agenția.
Fluxurile de investiții
În timp ce interdependența comercială și a lanțului de aprovizionare poate fi dificil de dezlegat, fluxurile de investiții dintre SUA și China au scăzut pe măsură ce tensiunile bilaterale cresc.
În ultimii trei ani, valoarea totală a investițiilor străine directe și a tranzacțiilor cu capital de risc între țări a scăzut, potrivit datelor Rhodium Group.
Multe companii americane care își desfășoară activitatea în China au declarat că nu încearcă încă să se mute, a remarcat Fitch.Agenția de rating a citat un sondaj realizat anul trecut de Camera de Comerț Americană din China, în care 83% dintre respondenți au declarat că nu iau în considerare relocarea producției sau aprovizionarea din afara Chinei. Această proporție de companii care intenționează să rămână în China a crescut comparativ cu sondajele din trecut, de la 80% în 2018 și 77% în 2017, a spus Fitch.