Update articol:

CNBC: Cotația petrolului american crește cu 9%, la 32 de dolari/baril, pe măsură ce contractul futures pe iunie se apropie de maturitate

Contractul futures pe petrolul West Texas Intermediate (WTI) pentru luna iunie a sărit luni cu mai mult de 9% la un maxim al ultimelor două luni, de 32 de dolari/ baril, cu o zi înainte de expirarea contractului, deoarece reducerile de producție și diminuarea restricțiilor determitate de epidemie au susținut prețurile, arată CNBC.

„Producătorii au redus producția și, odată cu creșterea cererii, piața este pe o cale lentă către redresare”, a declarat analista principală a Rystad Energy, pe piața petrolieră, Paola Rodriguez Masiu: „Pe fondul unei cereri slabe și unor prețuri scăzute neatractive, reducerile de producție au venit mai repede și mai profund decât se preconizase inițial.”

Petrolul WTI, etalonul american, a sărit cu 9,24%, sau 2,72 USD, pentru a se tranzacționa la 32,15 dolari pe baril. Referința internațională Brent s-a tranzacționat în creștere cu 6%, la 34,47 dolari pe baril.

Saltul de luni este în contrast puternic cu situația din luna mai, când, cu o zi înainte de expirarea contractului pe mai, prețurile au scăzut sub zero pentru prima dată în istorie. Cu o mare parte a lumii încă în izolare și cu depozitele pline, oamenii erau îngrijorați că nu vor avea unde să pună țițeiul. Posesorii contractului au fost nevoiți să plătească pentru a scăpa de el.

De atunci, cererea a început să revină, iar furnizorii din întreaga lume au redus producția în efortul de a sprijini piața. OPEC și aliații săi producători de petrol au tăiat producția cu 9,7 milioane de barili pe zi începând cu 1 mai, iar Arabia Saudită, Kuweit și Emiratele Arabe Unite sunt printre națiunile grupului care au spus că vor reduce voluntar producția în continuare. În iunie, liderul de facto al OPEC, Arabia Saudită, a declarat că va tăia suplimentar un milion de bpd.

În S.U.A., datele de la Energy Information Administration de săptămâna trecută au arătat că producția a scăzut cu 1,5 milioane bpd sub nivelul de 13,1 milioane bpd din martie. Cererea de benzină a început, de asemenea, să dea semne de redresare, deoarece statele încep să redeschidă economiile.

Contractul WTI tranzacționat mai activ pentru livrarea din iulie a sărit cu 8%, la 31,89 USD, în timp ce contractul pentru livrarea din august s-a tranzacționat cu 7,4% în creștere, la 32,33 dolari.

Petrolul înregistrează cea de-a treia săptămână consecutivă de câștiguri, dar prețurile sunt cu mult sub nivelul maxim din ianuarie, când WTI s-a tranzacționat la peste 60 de dolari pe baril.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020