Update articol:

CNBC: Investitorii plătesc milioane de dolari pe terenuri virtuale în metavers

sandbox teren vitrual

*Mark Stapp, profesor: „Dacă continuă așa, cel mai probabil va fi o bulă. Cumperi ceva care nu este legat de realitate”

Unii investitori plătesc milioane de dolari pentru loturi de teren care nu există fizic pe Pământ, scrie CNBC. Terenurile se află online, într-un set de lumi virtuale, pe care specialiștii din domeniul tehnologiei le-au numit metavers.

Prețurile pentru parcele au crescut cu până la 500% în ultimele luni, de când Facebook a anunțat că va miza pe realitatea virtuală, și chiar și-a schimbat numele corporativ în Meta Platforms.

„Metavers este următoarea iterație a rețelelor sociale”, a spus Andrew Kiguel, CEO al Tokens.com, cu sediul în Toronto, care investește în proprietăți imobiliare metaverse și active digitale nefungibile.

„Poți merge la un carnaval, poți merge la un concert de muzică, poți merge la un muzeu”, a spus Kiguel.

În aceste lumi virtuale, oamenii reali interacționează sub formă de personaje numite avatare, similar unui joc video multiplayer în timp real. Astăzi, oamenii pot accesa aceste lumi printr-un ecran de computer, dar Meta și alte companii au o viziune pe termen lung de a construi lumi imersive, 360 de grade, pe care oamenii le vor accesa prin ochelari de realitate virtuală precum Oculus Meta.

Un raport recent al managerului de active cripto Grayscale estimează că lumea digitală poate crește la 1 trilion de dolari în viitorul apropiat.

În lumea virtuală, artiști importanți, printre care Justin Bieber, Ariana Grande și DJ Marshmello, cântă ca propriile avataruri. Chiar și Paris Hilton DJ a organizat o petrecere de Revelion pe propria sa insulă virtuală.

Compania lui Kiguel a dat recent aproape 2,5 milioane de dolari pe un lot de teren din Decentraland – una dintre multele lumi metaverse populare. „Prețurile au crescut cu 400% până la 500% în ultimele luni”, a spus Kiguel.

O altă lume metaverse populară este Sandbox, unde compania de dezvoltare imobiliară virtuală a lui Janine Yorio, Republic Realm, a cheltuit suma record de 4,3 milioane de dolari pe o parcelă de teren virtual.

Yorio spune pentru CNBC că firma ei a vândut anul trecut 100 de insule virtuale private pentru 15.000 de dolari fiecare. „Astăzi, se vând cu aproximativ 300.000 de dolari fiecare, ceea ce, întâmplător, este același cu prețul mediu al casei din America”, a spus ea.

O investiție riscantă

„Lumea digitală, pentru unii, este la fel de importantă ca și lumea reală”, spune Oren Alexander, broker imobiliar din Miami, pentru CNBC. „Nu este vorba despre ceea ce credem tu și cu mine, ci este despre ceea se întâmplă în viitor.”

La fel ca proprietatea în lumea reală, Kiguel spune că metaversul este despre trei lucruri: locație, locație, locație.

„Există zone, când intri pentru prima dată în metavers, în care oamenii se adună – acele zone ar fi cu siguranță mult mai valoroase decât zonele în care nu au loc evenimente”, a spus Kiguel.

„Gândește-te la jocul Monopoly. Tocmai am cumpărat Boardwalk și zona înconjurătoare”, a spus Kiguel. „Zonele în care oamenii se adună sunt mult mai valoroase pentru agenții de publicitate și comercianții cu amănuntul, pentru a accesa acel grup demografic.”

De exemplu, Snoop Dogg construiește un conac virtual pe un teren în Sandbox, iar cineva a plătit recent 450.000 de dolari pentru a-i fi vecin.

„Contează cine este vecinul tău”, a spus Yorio. „Este adevărat pentru aproape orice, nu? Este ca un club și vrei să fii în preajma unor oameni care împărtășesc interese similare.”

Cumpărarea terenului virtual este destul de simplă – fie direct de pe platformă, fie prin intermediul unui dezvoltator. Investitorii construiesc pe terenul lor și îl fac interactiv. „Îl poți decora, îl poți schimba, poți renova”, spune Yorio. „Este cod.”

Dar Yorio avertizează că investiția în imobiliare digitale este o afacere riscantă.

″[Este] foarte, foarte riscant. Ar trebui să investești doar capitalul pe care ești pregătit să-l pierzi”, a spus Yorio pentru CNBC. „Este foarte speculativ. De asemenea, se bazează pe blockchain. Și după cum știm cu toții, piața cripto este foarte volatilă. Dar poate fi, de asemenea, enorm de plină de satisfacții.”

Mark Stapp, profesor și director pentru teorie și practică imobiliară la Arizona State University, este de acord. „Nu aș pune în asta bani pe care nu aș fi dispus să-i pierd. Cu siguranță nu aș face-o”, spune Stapp. „Dacă continuă așa, cel mai probabil va fi o bulă. Cumperi ceva care nu este legat de realitate.”

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Stadiu litigiu Alro - Consiliul Concurentei

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)