Update articol:
Facebook ar putea să bulverseze sistemul financiar mondial, ceea ce stârneşte, deja, îngrijorare

CNBC: Libra, criptomoneda Facebook, se confruntă deja cu avertismente de reglementare din partea băncilor centrale

newsroom.fb.com newsroom.fb.com

Bancherii centrali din lume spun că Facebook ar trebui să aștepte întrebări de reglementare cu privire la noua sa criptomonedă

Criptomoneda Libra, anunțată la începutul acestei săptămâni, este susținută de un coș de depozite bancare și titluri de stat pe termen scurt

Președintele Fed, Jerome Powell, spune că a vorbit cu Facebook despre moneda digitală

 

Facebook se va confrunta cu o mulțime de întrebări din partea autorităţilor de reglementare cu privire la Libra, noua sa criptomonedă, potrivit CNBC care citează mai mulţi reprezentanţi ai băncilor centrale din lume.

Anunţul Facebook de la începutul săptămânii cu privire la lansarea, anul viitor, a  propriei monede virtuale – Libra –  a provocat imediat o reacție atât din partea politicienilor, cât și a autorităților de reglementare.

Ministrul de finanțe al Franței, Bruno Le Maire, a avertizat că Libra ar putea deveni  o “monedă suverană”, la câteva ore după anunțul Facebook, în timp ce un politician german a numit compania o “bancă din umbră”.

Între timp, Comisia bancară din Senatul Statelor Unite a anunţat că va discuta despre proiectul criptomonedei Libra la o audiere programată pe 16 iulie. 

”Consider că trebuie să mai treacă mult timp înainte ca propunerea Facebook să devină ceva ce vom folosi în mod curent”, a declarat  guvernatorul băncii centrale din Australia, Philip Lowe, într-o conferință de presă. Acesta a adăugat: “Există multe probleme de reglementare care trebuie abordate și trebuie să ne asigurăm că este un caz solid de business”.

Criptomoneda Libra va fi o monedă digitală de tipul stablecoin, care este susţinută de active, de obicei prin valute precum dolarul, pentru a se evita volatilitatea observată în cazul celorlalte criptomonede.  În cazul Facebook, moneda este susținută de un coș de depozite bancare și titluri de stat pe termen scurt.

Libra, care va fi lansată în 2020, va fi gestionată de un consorțiu mare de firme, de la companii de plăți precum Visa și Mastercard, până la giganți ai tehnologiei cum ar fi eBay și Uber.

Experții au spus că, în timp ce proiectul criptomonedei Facebook este un semn bun pentru industria de profil, reglementările ar putea fi un obstacol cheie pentru această afacere. 

”Pare clar că ceva de tipul acesta poate fi un proiect foarte important din punctul de vedere al reglementărilor”, a declarat viceguvernatorul Băncii Angliei, Sam Woods, citat de Reuters.

Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, a declarat deja în această săptămână că proiectul criptomonedei Facebook ar trebui să se aștepte să facă față “celor mai înalte standarde de reglementare”.

Banca centrală din Indonezia a comentat, de asemenea, în legătură cu Libra, afirmând că planurile Facebook trebuie să fie analizate.

“Așteptări mari”

Între timp, președintele Rezervei Federale (FED) a Statelor Unite, Jerome Powell, a declarat miercuri că a discutat deja cu Facebook despre Libra. Powell a spus că Fed va avea ”așteptări mari” din partea monedei, în ceea ce priveşte siguranța și  respectarea legislației în domeniul financiar.

“Nu am nici o îndoială că vor avea loc discuții de reglementare sau un fel de “pre-aprobare” în spatele scenei”, a declarat Andy Bryant, co-șef al BitFlyer, pentru CNBC, adăugând: “Desigur, vor exista o mulțime de domenii în care ne putem aștepta ca autoritățile de reglementare să ceară o mai mare claritate – ceea ce deja a început să se întâmple – cu toate acestea echipa Facebook va fi, fără îndoială, pregătită în totalitate pentru acest lucru”.

Cea mai cunoscută monedă virtuală din lume, bitcoin, a fost creată cu obiectivul de a elimina instituțiile financiare, dar s-a confruntat cu numeroase întrebări din partea autorităților de reglementare pentru că este utilizată în tranzacții ilegale și în tranzacții speculative.

Jeff Sloan, directorul general al firmei americane de plăți Global Payments, a spus că supravegherea Libra de către autoritățile de reglementare ar fi un semn binevenit.

”Până la urmă, este important pentru consumatori să aibă încredere în sistemele în care operăm”, a afirmat Sloan, menţionând: “Suntem deja foarte reglementați, așa că salutăm o reglementare mai prudentă și salutăm un mediu concurențial echitabil în care concurenții noștri sunt trataţi în același mod”. 

Având în vedere că Facebook colaborează cu companii consacrate, precum Visa și Mastercard, are avantajul să aibă parteneri care au experiență în privința reglementărilor existente, a adăugat Sloan.

Ca răspuns la preocupările legate de reglementare, Facebook a spus anterior că așteaptă cu nerăbdare să răspundă întrebărilor formulate de factorii politici cu privire la planurile privind Libra.

Facebook s-a asociat cu alte 27 de companii mari, pentru a lansa, anul viitor, Libra, o monedă virtuală, cu obiectivul declarat de a crea o infrastructură financiară globală uşor accesibilă pentru miliarde de oameni din întreaga lume.

Facebook ar putea, astfel, să bulverseze sistemul financiar mondial, ceea ce stârneşte, deja, îngrijorare.

Libra se va baza pe tehnologia “blockchain” un fel de imens registru public care servește pentru transferul de monede virtuale rapid, sigur şi în mod anonim.

Sistemul este conceput să aibă costuri mici pentru transferurile în străinătate, dar şi să fie rapid. Facebook spune că, la început, Libra va putea gestiona o mie de tranzacţii pe secundă.

BVB | Știri BVB

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (06/07/2022)

KMGI Informare de presa 06 iulie 20022

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/07/2022)

Semnare acord cumparare proiect fotovoltaic - Vulturu

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (06/07/2022)

Convocare AGAE din 19(22) august 2022

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/07/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

WTI Light Sweet TURBO LONG 1.0/99.35/102.35 (EBWTITL75) (06/07/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 06 si 07 Iulie 2022