Update articol:

CNBC: Succesorul lui Merkel va relua relațiile cu Washingtonul. Dar rămân unele probleme de bază

Merkel
  • A prezice viitorul relaţiilor germano-americane nu este o sarcină uşoară, deoarece sunt mulți factori la mijloc

  • Germania și alte națiuni au fost criticate pentru că nu contribuie suficient la bugetele lor de apărare, cu obiectivul NATO stabilit la 2% din PIB.

Momentele în care ne-am putea baza pe deplin pe ceilalți – s-au terminat oarecum”. Acestea au fost cuvintele cancelarului german Angela Merkel după o întâlnire dificilă a G-7 și NATO cu președintele Donald Trump în 2017. Această declaraţie a marcat o abatere de la sentimentul ei obișnuit față de relația transatlantică și a fost văzută pe scară largă ca un moment important, potrivit CNBC.

În ciuda unui val de declarații controversate din partea administrației Trump, Merkel a preferat să-și păstreze calmul în următorii câțiva ani, așteptând probabil un nou președinte în 2020. Ea și conducerea germană au obținut ceea ce doreau: în Joe Biden există un nou lider american cu o agendă multilaterală și proeuropeană clară.

Dar, în ciuda faptului că relațiile sunt mult mai prietenoase la suprafață acum, problemele de bază rămân.

„Marile subiecte precum Nord Stream 2 și ținta de cheltuieli NATO de 2% din PIB vor rămâne probleme controversate”, a spus pentru CNBC Andreas Dombret, membru al Consiliului de Administrație al Atlantik Brücke, un organism non-profit care promovează relațiile germano-americane. Nord Stream 2 este conducta de gaz din Rusia despre care se speră că va oferi Europei o aprovizionare durabilă cu energie.

„Nu există nicio inițiativă directă cu noua administrație americană, mai ales când vine vorba de un acord de liber schimb, care probabil nu este fezabil acum”, a adăugat Dombret.

Atitudinea față de China

A prezice viitorul relaţiilor germano-americane nu este o sarcină uşoară, deoarece sunt mulți factori la mijloc. De exemplu, se pare că SUA solicită un angajament clar de a acorda prioritate relațiilor cu Casa Albă față de cele cu China și Rusia.

„Trebuie să respingem abuzurile și constrângerile economice ale guvernului chinez, care subminează bazele sistemului economic internațional”, a declarat președintele Joe Biden în discursul său din cadrul Conferinței de securitate de la München din februarie.

“Kremlinul ne atacă democrațiile și face din corupție o armă  pentru a încerca să submineze sistemul nostru de guvernare”, a adăugat Biden despre Rusia.

Potrivit CNBC, Germania și-a pus de obicei propriile interese economice mai presus de orice altceva atunci când vine vorba de relația sa cu Beijingul. Dar asta se va schimba.

“Există o mare presiune pentru a schimba atitudinea față de China, care se dezvoltă în interiorul Germaniei, partide precum Verzii, părți ale CDU (Merkel) doresc o linie mai dură”, a spus Noah Barkin, editor în cadrul Rhodium Group China cu sediul la Berlin.

Când vine vorba de Rusia, lucrurile sunt mai dificile, în special din cauza controversatei conducte Nord Stream 2, care are un sprijin larg în Germania. Problema Rusiei se leagă de asemenea cu problema cheltuielilor NATO. Criticii spun că Germania nu poate solicita sprijinul NATO, dacă nu își plătește partea echitabilă la buget, finanțând în același timp Rusia prin conducta de gaz și așteptând ajutorul complet al SUA atunci când lucrurile merg prost.

Sprijinul NATO

Verzii, fiind un potențial conducător la Berlin, cu alegeri federale care vor avea loc în septembrie, au o viziune diferită, care este recunoscută și în SUA. Partidul Verde, fondat în 1980, cu un accent clar asupra mișcării de pace și salvarea mediului, a susținut părăsirea NATO și dezangajarea de acțiunea militară. Linia oficială a partidului s-a schimbat de atunci, dar conducerea partidului încă nu reușește ca membrii să o susțină pe deplin.

Germania și alte națiuni au fost criticate pentru că nu contribuie suficient la bugetele lor de apărare, ținta NATO fiind stabilită la 2% din PIB.

„Cred că discuţia de 2% în ceea ce privește cheltuielile NATO este absurdă”, a declarat Annalena Baerbock, una dintre candidatele Partidului Verde la funcţia de  cancelar și o stea în ascensiune pe scena politică, într-un interviu acordat ziarului Die Zeit.

CNBC scrie: “Direcția politicii transatlantice va depinde de componența guvernului de coaliție, pe măsură ce Merkel renunță și Germania votează pentru un nou lider la sfârșitul acestui an. Dacă partidul ei CDU ajunge să guverneze împreună cu partidul liberal, FDP, lucrurile vor fi probabil bune, deoarece ambii au un angajament ferm față de SUA.

Cu toate acestea, dacă CDU face echipă cu Verzii, lucrurile se complică, nu în ultimul rând din cauza cheltuielilor NATO. În cazul așa-numitei coaliții din Jamaica a CDU, FDP și Verzii, aceștia din urmă vor avea două mari contraponderi în Parlament pentru a dilua eventualele legislații pe care le promovează”.

  • Înfrângere a partidului Angelei Merkel în alegerile regionale din landurile Baden Wurttemberg şi Renania Palatinat

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel, slăbiţi de un scandal de corupţie legat de achiziţii de măşti sanitare, au înregistrat duminică o înfrângere clară în alegerile regionale desfăşurate în două landuri din vestul ţării, cu şase luni înaintea alegerilor legislative generale, conform sondajelor realizate la ieşirea de la urne publicate de posturile ARD şi ZDF, relatează agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) ar urma să obţină numai 23% din voturi în landul Baden Wurttemberg, faţă de 27% cu cinci ani în urmă, în timp ce în landul Renania Palatinat are în sondaje între 25,5% şi 26%, faţă de 31,8% în 2016.

Aceleaşi sondaje dau Verzii câştigători ai scrutinului din Baden Wurttemberg, cu 31,5%, iar Partidul Social-Democrat (SPD) îl câştigă pe cel din Renania Palatinat, cu 33,5% din voturi.

Astfel, Winfried Kretschmann, din partidul Verzilor, obţine al treilea mandat de premier al landului Baden Wurttemberg, în timp ce social-democrata Malu Dreyer revine la conducerea landului Renania Palatinat.

Formaţiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) este cotată cu 12,5% din voturi în Baden Wurttemberg şi cu 10,5% în Renania Palatinat, ambele procente fiind sub cele obţinute în 2016.

Pentru CDU sunt cele mai slabe rezultate obţinute vreodată în fiecare dintre cele două landuri, într-un moment în care partidul nu are un leadership consolidat înaintea alegerilor naţionale din septembrie, primele după anul 2005 la care Merkel nu va mai fi la conducerea formaţiunii conservatoare, al cărei lider este de numai două luni centristul Armin Laschet.

La aceste rezultate slabe pare să fi contribuit şi scandalul de corupţie declanşat după dezvăluiri privind comisioane încasate de parlamentari conservatori în contracte de achiziţie de măşti sanitare în contextul pandemiei COVID-19, deşi o scădere a conservatorilor fusese consemnată şi în sondajele de dinaintea acestor alegeri.

BVB | Știri BVB

MedLife S.A. (M) (16/08/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 8 - 12 august 2022

BRK Dow Turbo Short 33650 (BKDOWTSD9) (16/08/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 16 si 17 August 2022

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,390/4,290 (EBSPTS50) (16/08/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 16 si 17 August 2022

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (16/08/2022)

Detalii teleconferinta rezultate S1 2022

TERAPLAST SA (TRP) (16/08/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 8 august - 12 august 2022