Update articol:

ONG: Guvernul german a oferit SUA sprijin financiar de până la 1 miliard de euro, pentru a împiedica Washingtonul să sancţioneze NordStream 2

Germania Sursa foto: Pixabay

Guvernul german a oferit administraţiei Trump sprijin financiar în valoare de până la 1 miliard de euro (1,21 miliarde de dolari) în încercarea de a împiedica Washingtonul să sancţioneze controversatul proiect NordStream 2, conform unui document publicat marţi de o organizaţie non-profit, citat de dpa, informează Agerpres.

Ministrul german de finanţe Olaf Scholz ar fi oferit aceste fonduri pentru importul de gaz natural lichefiat american, într-o scrisoare personală adresată omologului său de atunci, secretarul trezoreriei (ministru de finanţe) Steve Mnuchin.

Scrisoarea este datată 7 august 2020, oferta fiind inclusă într-un “document neoficial” ataşat.

Sascha Mueller-Kraenner, director executiv al organizaţiei Acţiune ecologică Germania (DUH), care a publicat documentul, l-a calificat drept “scandalos” şi a evocat “o afacere murdară în detrimentul terţilor”.

Potrivit documentului, guvernul german s-a oferit să investească în dezvoltarea de terminale GNL în Wilhelmshaven şi Brunsbuettel, pe coasta germană a Mării Nordului. În schimb, SUA li se cereau să permită “construcţia şi exploatarea nestingherite ale NordStream 2”, ce ar urma să adică gaz din Rusia în Germania via Marea Baltică.

Ministerul Finanţelor din Berlin nu a comentat deocamdată subiectul, dar un purtător de cuvânt a afirmat că se pregăteşte o declaraţie.

Nord Stream 2 se apropie de finalizare, în pofida sancţiunilor americane şi apelurilor în creştere ca Germania să renunţe la proiect.

Statele Unite şi mai multe ţări europene se tem că acesta va creşte dependenţa energetică a Europei de Rusia, iar criticile s-au intensificat în lumina tratamentului aplicat de Kremlin lui Aleksei Navalnîi şi altor adversari politici.

Scandal germano-ucrainean pe Nord Stream 2: Preşedintele Germaniei a iritat Ucraina prin evocarea celor 20 de milioane de sovietici morţi în 1939-1945

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021