Update articol:

CNN: Imagini prin satelit arată o imensă acumulare militară rusă în Arctica

Rusia Sursa foto: pixabay.com

Rusia acumulează o forță militară fără precedent în Arctica și își testează cele mai noi arme într-o regiune rămasă proaspăt fără gheață. din cauza schimbărilor urgente de climă, în încercarea de a-și asigura coasta de nord și de a deschide o rută de transport maritim cheie din Asia către Europa, potrivit CNN.

Experţii în domeniul armelor și oficiali occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o „super-armă” rusă, torpila Poseidon 2M39. Dezvoltarea acesteia se desfășoară rapid, președintele rus Vladimir Putin cerând o actualizare pe o „etapă cheie” a testelor din februarie de la ministrul său al apărării, Serghei Shoigu, cu alte teste planificate anul acesta, potrivit mai multor rapoarte din presa de stat.

Această torpilă fără pilot este alimentată de un reactor nuclear și este concepută de designerii ruși pentru a se strecura pe fundul mării.

Dispozitivul este destinat să livreze un focos de mai mulți megatoni, potrivit oficialilor ruși, provocând unde radioactive care ar face zonele litoralului țintă nelocuibile timp de decenii.

În noiembrie, Christopher A Ford, pe atunci secretar de stat adjunct pentru securitate internațională și neproliferare, a declarat că Poseidon este conceput pentru a „inunda orașele de coastă ale SUA cu tsunami radioactivi”.

Experții sunt de acord că arma este „foarte reală” și deja este aproape să fie dată în folosinţă.

Șeful serviciului de informații norvegian, viceamiralul Nils Andreas Stensønes, a declarat pentru CNN că agenția sa a evaluat Poseidonul drept „parte a noului tip de arme nucleare de descurajare. Și se află într-o fază de testare. Dar este un sistem strategic și vizează ținte … și are o influență mult dincolo de regiunea în care o testează în prezent”. Stensønes a refuzat să ofere detalii cu privire la progresul testării torpilei până acum.

Imaginile prin satelit furnizate CNN de compania de tehnologie spațială Maxar detaliază o acumulare continuă de baze și tehnică militară rusă în zona arctică a țării, împreună cu facilități de depozitare subterane, probabil pentru Poseidon și alte arme noi, de înaltă tehnologie. Tehnica militară include bombardiere și avioane MiG31BM și noi sisteme radar aproape de coastele Alaskăi.

Acumularea militară rusă se face în paralel cu mișcări de trupe și echipamente ale NATO și SUA. Bombardierele americane B-1 Lancer staționate în baza aeriană norvegiană Ørland au finalizat recent misiuni în estul Mării Barents, iar oficialii americani au confirmat prezența în zonă a unui submarin Seawolf în august.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN: „Există în mod clar o provocare militară din partea rușilor în Arctica”, inclusiv refacerea vechilor baze ale Războiului Rece și construirea de noi facilități în Peninsula Kola, în apropierea orașului Murmansk.

“Acest lucru are implicații pentru Statele Unite și aliații săi, peentru că generează posibilitatea de a extinde capacități militare în Atlanticul de Nord”, a spus oficialul.

Imaginile din satelit arată consolidarea lentă și metodică a aerodromurilor și a bazelor „trefoil” – cu un design asemănător cu trifoiul, acoperit în roșu, alb și albastru al drapelului rus – în mai multe locații de-a lungul coastei arctice a Rusiei în ultimele cinci ani. Bazele se află pe teritoriul Rusiei și fac parte dintr-o apărare legitimă a frontierelor și a coastelor sale.

Oficialii SUA și-au exprimat totuși îngrijorarea cu privire la faptul că forțele ar putea fi folosite pentru a stabili un control de facto asupra zonelor din Arctica aflate mai departe și care în curând vor fi lipsite de gheață.

“Rusia renovează aerodromurile și instalațiile radar din epoca sovietică, construiește noi porturi și centrele de salvare și își construiește flota de spărgătoare de gheață cu funcționare nucleară și convențională”, a declarat lt. colonelul Thomas Campbell, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (27/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Nuclearelectrica SA si Nova Power & Gas SRL lanseaza RoPower Nuclear SA

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (27/09/2022)

Grupul Purcari achizitioneaza pachetul majoritar intr-o Crama din Bulgaria

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Numire administratori provizorii