Update articol:
EXCLUSIV

Colonel medic dr. Ion Ștefan, şeful Secţiei Boli Infecțioase de la Spitalul Militar Central: “Autorizarea ivermectinei pentru tratamentul Covid 19 trebuie să se facă după studii aprofundate”

dr. Ion Ștefan Spitalul Militar
  • «In vitro, culturile virale care a fost tratate cu ivermectină au fost distruse într-o proporție importantă, dar nu ştim eficienţa în ”real life”».
  • “Dacă vom vaccina 70% din populație într-un timp foarte scurt vom avea șansa ca fenomenul COVID-19 să se stingă cumva natural”, spune dr. Ion Ștefan.

Autorizarea ivermectinei pentru tratamentul împotriva COVID-19 trebuie să se facă după studii aprofundate. Cele care au fost publicate (puține) nu au avut semnificație statistică, dar există studii în derulare, ale căror concluzii urmează să fie cunoscute în următoarele luni, spune colonelul medic dr. Ion Ștefan, şeful Secţiei Boli Infecțioase din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central.

Domnia sa ne-a declarat: “Se pare că ivermectina s-ar fi dovedit eficientă in vitro, adică în laborator, dar nu are susținere pe studii de anvergură, randomizate, aşa zisele studii “dublu-orb” care să demonstreze eficiența și siguranța administrării acesteia. Sunt etape necesare ale desfășurării unor astfel de studii care trebuie respectate. Administrarea ivermectinei în infecția COVID-19 trebuie privită cu prudență, cât timp nu există o autorizație pentru folosirea acesteia în infecția SARS-CoV2. Asta se întâmplă în marea majoritate a țărilor, chiar și în Statele Unite ale Americii, unde, am înțeles că medicamentul este disponibil și poate fi obținut facil, fiind recomandat de anumiți medici. Ivermectina nu are autorizație FDA, după cum nu există o autorizație EMA (Agenția Europeană a Medicamentului),instituția supremă pentru autorizarea medicamentelor în Europa. De asemenea, medicamentul nu este autorizat nici de Agenţia  Națională a Medicamentului pentru utilizare umană, singura autorizare în România fiind doar pentru un preparat dermatologic cu ivermectină.

Generalul Florin Paul, medic epidemiolog: Trecerea prin boala naturală nu este urmată de apariția unei imunități specifice față de Covid-19

Autorizațiile se obțin doar dacă medicamentul este susținut de studii de amploare, care să-i dovedească eficiența şi siguranța. Ori, studiile de până acum au fost inconsistente, fără relevanță statistică și nu au cohortat un număr mare de subiecţi”.

Dr.Ion Ştefan spune că, în niciun caz, medicamentele nu trebuie folosite fără recomandare medicală

Referitor la decizia Ministerului Sănătății din Slovacia, de a aproba Ivermectin pentru uz terapeutic în tratamentul COVID-19, pentru o perioadă de jumătate de an, domnul Ion Ştefan ne-a spus: “Slovacia, cred că este singura țară din Uniunea Europeană care a dat acest accept pentru utilizarea ivermectinei în tratamentul infecției COVID-19. Medicamentul nu este necunoscut. Este un antiparazitar folosit în unele parazitoze exotice – strongiloidoză sau în oncocercoză. Nu știu dacă va fi autorizat la noi, dar, repet, autorizarea trebuie să vină firesc, după studii pertinente, cu concluzii favorabile. E posibil ca, atunci când se vor încheia studiile în derulare, dacă se vor arăta promițătoare, ivermectina să poată fi avizată în România.

Menționez că, în actualul protocol de tratament pentru infecția COVID-19 sunt recomandate “off-label” antivirale cum ar fi Umifenovir, Favipiravir sau Remdesivir, care și-au dovedit eficiența în infecția COVID-19, scăzând letalitatea și având un profil de siguranță favorabil. Au fost testate și alte antivirale, cum ar fi Lopinavir/ritonavir, Darunavir/cobicistat, care au dezamăgit și la care s-a renunțat sau preparate precum hidroxiclorochina cu eficiență promițătoare in vitro, dar nu și în “real life”. Cu siguranță arsenalul terapeutic ar putea fi completat cu medicamente noi, dar trebuie respectate regulile de testare și autorizare”.

Ivermectina este denumirea comună internațională, iar Stromectol® este cea comercială.

Medical Ion Ştefan ne-a spus: “Acest medicament este un antiparazitar care distruge structuri ale unor paraziți, viermi, păduchi sau Sarcoptes scabie. E posibil ca activitatea in vitro să nu fie acompaniată de eficiență similară în practica medicală, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu hidroxiclorochina. De aceea trebuie să privim cu rezerve și prudență utilizarea ivermectinei, care prezintă și efecte adverse ce nu pot fi ignorate. Cu siguranță, studiile în derulare, dacă vor ajunge la concluzii favorabile, vor stabili și dozele corecte de administrare a ivermetinei în infecția cu SARS-CoV2.”

Potrivit medicului Ion Ştefan, oamenii nu trebuie să folosească ivermectina din proprie inițiativă: “Există soluții terapeutice eficiente, verificate de practica medicală și girate de experiența acumulată în tratamentul infecției cu SARS-CoV2 și consider că aceste terapii pot controla fenomenul COVID-19. Vaccinarea reprezintă cea mai mare speranță pentru stingerea pandemiei și rămâne șansa noastră spre normalitate.”

Într-un interviu acordat acum un an, la începutul pandemiei, dr. Ion Ştefan spunea: “COVID-19 ne va schimba, va schimba lumea în care trăim, important este să înțelegem şi să acționăm în consecință”.

Întrebat cum vede acum evoluţia COVID-19 şi viitorul acestei pandemii, domnia sa ne-a spus: “Cred că am avut dreptate când am făcut acea declarație, pentru că s-a văzut că virusul are o mare capacitate de a genera mutații. Îngrijorarea mea este că aceste mutații ar putea să fie importante. Dacă, de pildă, varianta Kent (Marea Britanie) are o congruență proteică de 99% cu varianta originală, acest lucru nu se mai întâmplă cu tulpina sud-africană unde congruența este de doar 60%. Amplitudinea mutațiilor și rapiditatea cu care acestea se produc alimentează temerea că eficiența vaccinurilor ar putea fi redusă, necesitând adaptări permanente ale acestora. De aceea este important să scurtăm și să concentrăm perioada de vaccinare, astfel încât să eludăm apariția unor mutații virale semnificative și să obținem cât mai repede dezideratul de a imuniza 70% din populație, șansa ca acest fenomen să se stingă.”

Citiți și:

Generalul Florin Paul, medic epidemiolog: Trecerea prin boala naturală nu este urmată de apariția unei imunități specifice față de Covid-19

BVB | Știri BVB

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (25/01/2022)

Notificare SSIF Tradeville SA - Reluare furnizare cotatii incepand cu ora 11:20

ADIDAS TURBO SHORT 0.10/370/360 (EBADSTS9) (25/01/2022)

Reluare tranzactionare - ora 11:30 - Notificare Erste Group Bank AG suspendare limita variatie

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (25/01/2022)

Notificare SSIF Tradeville SA - Suspendare furnizare cotatii incepand cu ora 10:00

BRK Dow Turbo Long 33450 (BKDOWTLC4) (25/01/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 25 si 26 Ianuarie 2022