Update articol:

Comentatorii ruşi fac glume: Numele preşedintelui ţării începe cu P şi se termină cu N, dar nu este Putin (corespondent WSJ)

Evgheni Prigojin

Comentatorii ruşi încep să glumească pe seama faptului că liderul grupului paramilitar Wagner este adevăratul lider al ţării, scrie jurnalistul Yaroslav Trofimov, corespondent al The Wall Street Journal, într-un comentariu pe Twitter al filmuleţului în care Evgheni Prigojin apare lângă foşti deţinuţi anunţând că aceştia au fost amnistiaţi şi eliberaţi pentru că au luptat în Ucraina.

„Comentatorii ruşi încep să glumească pe seama faptului că numele adevăratului preşedinte rus începe cu P şi se termină cu N, dar nu este Putin. Prigojin este cu siguranţă peste tot în mass-media de stat, criticând guvernatorii şi generalii şi cerând, în esenţă, înlăturarea lui Gherasimov (şeful Statului Major rus – n.r.)”, spune Yaroslav Trofimov, corespondent extern senior al cotidianului The Wall Street Journal.

  • Rusia amnistiază şi eliberează un prim grup de deţinuţi care au luptat în Ucraina

Un prim grup de deţinuţi ruşi au fost amnistiaţi şi eliberaţi pentru că au acceptat să lupte în Ucraina, a anunţat joi patronul grupului paramilitar Wagner, membri ai căruia sunt prezenţi pe front de partea forţelor ruse, transmite AFP.

Evgheni Prigojin, om de afaceri apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, a apărut într-un video în compania a doi oameni cu feţele blurate.

”Aţi lucrat până la capătul contractului vostru. Aţi lucrat în mod onorabil, cu demnitate”, a declarat el în acest video difuzat de agenţia de presă rusă RIA Novosti.

El a făcut un apel către societatea rusă să-i ”trateze cu cel mai mare respect” pe aceşti bărbaţi care au luptat timp de şase luni în schimbul eliberării lor.

Combatanţi din grupul Wagner se află în prima linie mai ales în bătălia pentru Bahmut, oraş pe care forţele ruse încearcă fără succes să-l cucerească din vara anului trecut.

În ultimele luni, grupul Wagner este suspectat că a recrutat masiv bărbaţi deţinuţi în închisorile din Rusia şi i-a trimis apoi să lupte în prima linie în Ucraina cu promisiunea unei reduceri a pedepsei.

Din 2014, acest grup este acuzat că serveşte din umbră interesele regimului preşedintelui rus Vladimir Putin şi că a comis abuzuri în numeroase zone de conflict, în special în Siria şi în mai multe ţări africane.

Evgheni Prigojin, în vârstă de 61 de ani, a recunoscut în septembrie că a fondat această organizaţie după ani de negare şi operează acum în Rusia la vedere, semn evident al unei creşteri a influenţei sale.

Prigojin este denumit “Bucătarul lui Putin”, deoarece firma sa de catering a găzduit dineuri la care a participat preşedintele rus.

Evgheni Prigojin a criticat în mai multe rânduri Ministerul rus al Apărării pentru performanţele sale negative din Ucraina şi s-a lăudat că grupul său de mercenari este, de fapt, cea mai capabilă forţă de luptă a ţării.

Rusia a lansat în 24 februarie o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

 

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/07/2024)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica 05.07.2024

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (12/07/2024)

Decizie CA cu privire la rezultatele majorarii capitalului social

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (12/07/2024)

VAN la data de 30 iunie 2024