Update articol:

Comisia Europeană a aprobat preluarea innogy de către E.ON 

• Consiliul de Supraveghere al E.ON urmează să fie extins; Consiliul Director al E.ON rămâne neschimbat; noua echipă de conducere este compusă dintr-un număr aproape egal de directori executivi E.ON şi innogy

 

În urma avizării primite azi din partea Comisiei Europene privind preluarea innogy, E.ON intenţionează să realizeze rapid integrarea acestei companii în cadrul Grupului, potrivit unui comunicat de presă.

“Viitorul noului E.ON începe astăzi. Integrarea Innogy va crea o companie deplin dedicată situării clienţilor în centrul a tot ceea ce facem. Vrem să punem bazele unui parteneriat cu clienţii pentru a configura noua lume a energiei şi, în acelaşi timp, să devenim mai inovatori, prin utilizarea energiei cu o eficienţă tot mai mare, şi să aducem astfel o contribuţie eficace la protejarea climei”, a afirmat Directorul General al E.ON, Johannes Teyssen.

Angajamentele faţă de Comisia Europeană considerate acceptabile pentru E.ON

Avizarea Comisiei Europene este legată de diverse angajamente asumate de E.ON de a renunţa la anumite activităţi. Acestea includ companiile de vânzare cu amănuntul de electricitate şi gaze naturale din Republica Cehă şi o parte din activitatea E.ON de vânzare de electricitate cu amănuntul din Ungaria. Angajamentele din Germania se leagă în primul rând de o parte semnificativă a activităţii E.ON pe domeniul încălzirii cu electricitate, precum şi construcţia şi operarea unei serii de staţii de încărcare a autovehiculelor electrice pe autostrăzi.

„Ne-ar fi plăcut să continuăm aceste activităţi, însă suntem hotărâţi să realizăm măsurile agreate cu Comisia Europeană. Luând în considerare noile oportunităţi remarcabile de dezvoltare pentru E.ON, aceste concesii sunt tolerabile”, a adăugat Teyssen. Per ansamblu, activităţile de vânzare cu amănuntul cu aproximativ 2 milioane de clienţi pe partea de furnizare vor trebui să treacă printr-un proces de cesionare, mai cu seamă în Europa de Est. Totuşi, E.ON nu va trebui să vândă nicio companie de distribuţie.

Consiliul de Supraveghere al E.ON urmează să fie extins; componenţa Consiliului Director al E.ON rămâne neschimbată

Conform rezoluţiei Adunării Generale Anuale a Acţionarilor E.ON din luna mai 2019, după ce E.ON va finaliza preluarea innogy, Consiliul de Supraveghere E.ON va avea cu 20 de membri mai mult. „Scopul acestei creşteri numerice este acela de a oferi reprezentanţilor angajaţilor innogy un cuvânt de spus în cadrul Consiliului de Supraveghere al E.ON şi de a ne asigura că putem beneficia şi de experienţa reprezentanţilor acţionarilor din actualul Consiliu de Supraveghere al innogy. RWE, care va deveni în curând cel mai mare acţionar al nostru, va fi, la rândul său, reprezentat în Consiliul de Supraveghere”, a declarat Preşedintele Consiliului de Supraveghere al E.ON, Karl-Ludwig Kley.

Reprezentanţii acţionarilor pe care E.ON urmează să îi propună spre numire sunt Rolf Martin Schmitz, Director General al RWE, precum şi antreprenorul Ulrich Grillo şi consultantul american în afaceri Deborah B. Wilkens, ultimii doi fiind în momentul de faţă încă membri ai Consiliului de Supraveghere innogy. În plus, Monika Krebber, Stefan May şi René Pöhls vor deveni membri ai Consiliului de Supraveghere E.ON în calitate de reprezentanţi ai angajaţilor innogy.

Noul E.ON va fi condus în continuare de către membrii actuali ai Consiliului Director al companiei. Consiliul de Supraveghere E.ON şi-a reafirmat decizia anterioară de a-l păstra pe Johannes Teyssen în funcţia de Director General Executiv (CEO). Consiliul de Supraveghere a confirmat şi faptul că Leonhard Birnbaum, Thomas König, Marc Spieker şi Karsten Wildberger vor rămâne membri ai Consiliului Director al E.ON SE. Contractul de Director Financiar (CFO) al lui Marc Spieker a fost prelungit cu încă cinci ani, aşadar până la finele anului 2024.

“În ultimii ani, Johannes Teyssen a concentrat E.ON în direcţia noii configuraţii a lumii energiei. El este persoana potrivită pentru a superviza integrarea rapidă şi cu succes a innogy precum şi dezvoltarea în continuare profitabilă a companiei noastre”, a subliniat Kley. El a adăugat că şi ceilalţi membrii ai Consiliului Director au abilităţile, tipurile de personalitate şi experienţa necesare pentru a propulsa dezvoltarea E.ON după preluarea innogy.

„După o analiză aprofundată, membrii Consiliului de Supraveghere au ajuns la concluzia comună că echipa de conducere a E.ON, care este una de succes, nu ar trebui schimbată. Desigur, rezoluţia Consilului de Supraveghere din decembrie 2016 conform căreia femeile să reprezinte 20 la sută din Consiliul Director al E.ON până la sfârşitul anului 2021 rămâne valabilă şi vom acţiona la momentul potrivit pentru a ne asigura că va fi implementată”, a explicat Kley.

Primul nivel de conducere aflat sub Consiliul Director va fi ocupat în mod egal de către E.ON şi innogy

E.ON a completat până în momentul de faţă şi viitoarele funcţii de directori executivi care sunt sensibile din punct de vedere concurenţial, numind astfel aproape întreg nivelul de management aflat sub Consiliul Director. Ca şi în cazul celor selectaţi în luna iunie, nou-numiţii directori executivi provin aproape în părţi egale de la E.ON şi innogy. „Am selectat cea mai potrivită persoană pentru fiecare rol din noul E.ON. Sunt foarte încântat că viitoarea echipă de conducere va fi reprezentată în mod egal de către E.ON şi innogy şi că am crescut proporţia directorilor executivi femei la acest nivel până la aproximativ 25 la sută”, a spus Teyssen.

Victoria Ossadnik va fi numită în funcţia de Director General Vânzări şi Soluţii Clienţi în Germania, iar Katherina Reiche (în momentul actual director general al Asociaţiei Germane a Utilităţilor Publice Locale, VKU) se va afla la cârma uneia din cele mai mari şi mai importante unităţi din cadrul activităţilor de distribuţie din Germania ale E.ON începând cu ianuarie 2020. “Sunt extrem de încântat că am putut asigura doi manageri atât de eficienţi pentru cele mai mari companii din cadrul Grupului E.ON”, a afirmat Johannes Teyssen. “În plus, prin numirea Katherinei Reiche, transmitem un semnal clar despre cât de importantă rămâne cooperarea strânsă cu municipalităţile şi cu utilităţile publice”, a continuat Teyssen.
Essen, capitala energiei

Conform planului, noul E.ON va avea sediul central la Essen, iar impozanta clădire de birouri din Brüsseler Platz va rămâne sediul său corporatist. „Acest lucru, împreună cu reorganizarea RWE, înseamnă că Essen îşi păstrează poziţia de capitală a energiei”, a afirmat Teyssen. De la Essen, compania îşi va manageria activităţile de distribuţie şi de soluţii clienţi din 14 ţări europene şi din Turcia.

Sediul central al E.ON va mai găzdui şi centrul de inovare, care va da impulsul necesar unei tranziţii energetice de succes în Europa şi reducerii emisiilor de carbon. Acest lucru se potriveşte perfect şi cu planurile companiei de a crea noi locuri de muncă, orientate către viitor, mai ales în Essen. Din multe puncte de vedere, Essen deţine toate atuurile pentru a servi drept sediu central corporatist, adică o bună infrastructură, faptul că este situat în inima regiunii Ruhr şi Nordrhein-Westphallen, ceea ce este o atracţie în sine, precum şi un mediu cultural foarte viu. Zona metropolitană Ruhr este un loc excelent în care să trăieşti şi să lucrezi, a accentuat Teyssen.

Ţintele sinergetice sunt reafirmate; se asigură o implementare cu responsabilitate socială

Teyssen a reconfirmat ţinta E.ON de a realiza între 600 şi 800 de milioane de euro din sinergii, începând cu anul 2022. „Acţionarii pot conta pe asta”, a spus Directorul General al E.ON. El a adăugat că E.ON va continua şi să planifice reducerea personalului cu cel mult 5.000 de locuri de muncă – mai puţin de 7 la sută din forţa sa de muncă – până la atingerea ţintei de sinergie. „Ne menţinem angajamentele, ceea ce înseamnă şi angajamentul de a implementa reducerea de personal într-o manieră responsabilă din punct de vedere social.” Declaraţia Europeană de Politici Colective „Viitorul şi securitatea locurilor de muncă”, contractul colectiv de muncă pentru Germania încheiat cu asociaţiile angajaţilor şi cu sindicatele ver.di şi IGBCE vor oferi cadrul necesar în acest sens. „O tranzacţie de mari dimensiuni cum este aceasta creează incertitudini de ambele părţi. Dorim, de aceea, să asigurăm angajaţilor claritate cât mai repede posibil. Aceasta reprezintă cea mai temeinică fundaţie pentru creşterea viitoare, pentru locuri de muncă sigure pentru mult timp de aici înainte, iar mai târziu pentru noi locuri de muncă”, a spus Teyssen. Înainte de toate, vor trebui găsite soluţii pentru unele detalii ale viitoarei structuri organizatorice a E.ON.

E.ON îşi asumă responsabilitatea managementului

“Suntem conştienţi că avizarea UE ne conferă responsabilitatea de ansamblu pentru noul E.ON”, a afirmat Teyssen. Pentru mâine se preconizează ca aproape 76,8 la sută din acţiunile innogy să fie transferate către E.ON. Participaţia de 16,7 la sută al RWE va face din acesta cel mai mare acţionar al E.ON. Întrucât oferta de preluare a E.ON lansată anul trecut acţionarilor minoritari se va finaliza la sfârşitul săptămânii viitoare, prezenţa sa în compania innogy va creşte cu doar puţin peste 9,4 puncte procentuale. Împreună cu acţiunile achiziţionate de pe piaţă în ultimele luni, E.ON va ajunge să deţină un total de 90 la sută din acţiunile innogy. În plus, E.ON se aşteaptă să aibă o reprezentare corespunzătoare în Consiliul de Supraveghere al innogy cât mai curând posibil.
La începtul lui septembrie, E.ON deja îşi anunţa intenţia de a efectua o fuziune cu eliminarea forţată a acţionarilor minoritari în condiţiile Legii Germane de Transformare, şi în cadrul acestui proces, de a achiziţiona participaţia în innogy care este deţinută în momentul de faţă de acţionarii minoritari. „Se preconizează că de mâine innogy va aparţine E.ON. Vom prelua managementul innogy într-o serie de paşi clari. Desigur, vom respecta drepturile acţionarilor innogy minoritari rămaşi. Iniţial vom manageria innogy ca pe o subsidiară a Grupului E.ON, iar în faza iminentă a integrării îi vom adapta treptat guvernanţa corporatistă conform uzanţelor din cadrul acestui tip de procese. Ţinta noastră este şi va rămâne integrarea rapidă şi completă a innogy.”

Pregătiri pentru transferul către RWE a regenerabilelor şi a altor activităţi de producţie şi transport

Tranzacţia cu RWE include şi transferul activităţilor E.ON şi innogy în domeniul regenerabilelor. Segmentul de energie regenerabilă a E.ON se va transfera către RWE până la sfârşitul lunii septembrie, iar cel corespunzător innogy îl va urma cât mai curând posibil anul viitor. „Am făcut tot ce este necesar pentru ca acest lucru să se întâmple şi suntem foarte încrezători că vom putea să finalizăm rapid şi această parte a tranzacţiei”, a spus Teyssen.
E.ON intenţionează şi să îşi transfere participaţia minoritară la centralele nucleare Gundremmingen şi Emsland către RWE până la sfârşitul lui septembrie. Totodată, activitatea de înmagazinare a gazelor a innogy şi participaţia sa în compania austriacă de energie Kelag urmează a fi transferate către RWE anul viitor. În plus, E.ON va primi o compensaţie financiară în valoare de 1,5 miliarde de euro de la RWE.

BVB | Știri BVB

DAFORA SA (DAFR) (09/12/2022)

Numire auditor financiar - auditare situatii financiare 2022-2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (09/12/2022)

Semnarea unui contract de investitie cu Dataware Consulting SRL

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (09/12/2022)

VAN la data 30 Noiembrie 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (09/12/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (09/12/2022)

Structura actionariat la data de 30 noiembrie 2022