Update articol:

Comisia Europeanã a aprobat primul proiect transfrontalier de infrastructurã inteligentã („smart grid”) al României

Proiectul „Smart Grid” Carpathian Modernized Energy Network (CARMEN), dezvoltat în parteneriat de cãtre Delgaz Grid SA, compania de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale, parte a grupului E.ON, CNTEE Transelectrica SA, operatorul național de transport și sistem și MAVIR –  operatorul de transport maghiar, a fost inclus pe lista a 5-a a Proiectelor de Interes Comun (PCI), adoptatã la sfârșitul sãptãmânii trecute de Comisia Europeanã.

Proiectul CARMEN are o valoare de aproximativ 150 milioane euro, iar implementarea acestuia se va derula pe o perioadã de 6 ani, începând cu anul 2023, urmând a fi propus spre finanțare în cadrul programului Connecting Europe Facility (CEF).

În urma adoptãrii sale de cãtre Comisie, Actul Delegat ce cuprinde proiectul celei de-a 5-a liste PCI va fi prezentat Parlamentului European și Consiliului. Ambii legiuitori au la dispoziție douã luni pentru a accepta sau a respinge lista – proces care poate fi prelungit cu încã douã luni, dacã este necesar. În baza prevederilor legale aplicabile, legiuitorii nu au posibilitatea de a modifica proiectul de listã.

Proiectele de Interes Comun sunt proiecte-cheie de infrastructurã energeticã transfrontalierã pentru construirea unei piețe interne a energiei a UE, mai integratã și mai reziliențã, și pentru urmãrirea obiectivelor în materie de energie și climã. Aceastã a 5-a listã PCI cuprinde 98 de proiecte: 67 în domeniul transportului și stocãrii energiei electrice, 20 în domeniul gazelor naturale, 6 proiecte de rețele de CO2 și 5 proiecte de rețele de distribuție energie electricã inteligente. Cele 67 de proiecte de transport și stocare a energiei electrice de pe lista PCI vor avea o contribuție importantã la creșterea ambiției în materie de energie din surse regenerabile în cadrul Green Deal, în timp ce 5 proiecte privind rețelele de distribuție energie electricã inteligente vor îmbunãtãți eficiența rețelelor, coordonarea transfrontalierã a datelor și gestionarea mai sigurã a rețelelor.

De asemenea, lista a 5-a PCI cuprinde încã 4 proiecte de interes comun dezvoltate de CNTEE Transelectrica SA, parte a Clusterului România — Serbia „Mid Continental East Corridor“, incluzând: Linia de Interconexiune dintre Reșița (RO) și Pancevo (RS), Linia Internã dintre Porțile de Fier și Reșița, Linia Internã dintre Reșița și Timișoara/Sãcãlaz, precum și Linia Internã dintre Arad și Timișoara/Sãcãlaz.

Prin intermediul proiectului CARMEN, partenerii vizeazã modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție energie electricã, precum și creșterea interoperabilitãții acestora, atât la nivel național, cât și european, în sensul atingerii obiectivelor de interes comun. Astfel, se estimeazã modernizarea a 23 de stații de transformare, 65 de posturi de transformare, linii aeriene de înaltã tensiune și implementarea tehnologiilor IT și de comunicații specifice, instalarea în rețeaua electricã de transport a unor mijloace moderne de control al tensiunii la nivelul sistemului energetic.

CARMEN va contribui în mod direct la creșterea capacitãții de preluare în rețeaua de joasã tensiune a electricitãții produse din surse regenerabile de cãtre prosumatori, proiectul reprezentând un pas extrem de important în direcția accelerãrii greenificãrii ºi digitalizãrii rețelei de transport și distribuție a energiei electrice gestionate de cei trei parteneri.

 

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (31/05/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA din data de 19/20 iunie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (31/05/2023)

Nuclearelectrica inclusa in indicii MSCI Frontier Markets

ALRO S.A. (ALR) (31/05/2023)

Grupul ALRO si AZERALUMINIUM au semnat un memorandum de intelegere