Update articol:

Comisia Europeană amendează grupul BEH pentru blocarea accesului la infrastructura principală de gaze din Bulgaria

Comisia Europeană a amendat Bulgarian Energy Holding (BEH) și pe filialele sale Bulgargaz și Bulgartransgaz, cu 77.068.000 de euro, pentru blocarea accesului concurenților la infrastructura principală de gaze din Bulgaria, încălcând normele UE antitrust, potrivit unui comunicat al instituției.

Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței, a declarat: “Consumatorii din toate statele membre ar trebui să beneficieze de avantajele unei piețe energetice unice europene integrate și competitive. De ani de zile, consumatorilor bulgari de gaze naturale li s-a refuzat alegerea furnizorilor, deoarece grupul BEH a refuzat să acorde acces la infrastructura de gaze către alți furnizori angro de gaze. Prin decizia de astăzi vom promova dezvoltarea unei piețe a energiei deschise și competitive în beneficiul consumatorilor din Bulgaria, în conformitate cu obiectivele Uniunii Energetice “.

BEH este societatea integrată de energie, aflată în proprietatea statului, în Bulgaria. O filială, Bulgartransagaz, controlează infrastructura de gaze din Bulgaria. O altă filială, Bulgargaz, furnizează gaze către clienții din Bulgaria.

Decizia adoptată astăzi de Comisia Europeană constată că grupul BEH deține poziții dominante atât pe infrastructura de gaze, cât și pe piețele de furnizare a gazului din Bulgaria.

De asemenea, aceasta constată că BEH și filialele sale au abuzat de pozițiile lor dominante prin blocarea accesului pe piețele de furnizare a gazului din Bulgaria prin restricționarea nejustificată a accesului la infrastructura deținută și operată de aceasta. BEH a utilizat poziția dominantă a unei filiale, Bulgartransgaz, pentru a proteja poziția aproape monopolistă a celeilalte filiale, Bulgargaz, asupra furnizării gazului. În plus, Bulgargaz a acumulat capacități pe singura conductă de import care aducea gazul din România în Bulgaria, astfel încât acesta să nu poată fi utilizat de potențialii concurenți.

Între 2010 și 2015, Grupul BEH a blocat accesul la următoarea infrastructură de gaz: -rețeaua națională de transport de gaze din Bulgaria, singura facilitate de stocare a gazelor din Bulgaria și singura conductă de import care a introdus gaze în Bulgaria, care a fost complet rezervată de BEH, potrivit Comisiei.

Fără acces la această infrastructură esențială, este imposibil ca potențialii concurenți să intre pe piețele angro de aprovizionare cu gaze în Bulgaria. Acest lucru a împiedicat orice dezvoltare a concurenței și aproape a asigurat un monopol pentru Bulgargaz.

Comisia a concluzionat că acest comportament al grupului BEH încalcă articolul 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care interzice abuzul de poziție dominantă pe piață. Drept urmare, Comisia a decis să impună companiei o amendă.

Decizia de astăzi este un alt exemplu al modului în care punerea în aplicare a normelor UE în materie de concurență completează acțiunea legislativă pentru a asigura piețele deschise și competitive de gaze naturale în UE, în conformitate cu obiectivele Uniunii energetice. În special, Comisia are ca obiectiv îmbunătățirea concurenței și a nivelului de siguranță a aprovizionării pe piețele de gaze naturale din sud-estul Europei, inclusiv în Bulgaria.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020