Update articol:

Franța dorește ca regulile cibernetice să limiteze accesul SUA la datele UE

franta, steag Sursa foto: pixabay.com

Cel mai înalt oficial din Franța în domeniul securității cibernetice cere Europei să oprească forțele de ordine din SUA să acceseze datele critice stocate în Europa de către companiile cloud americane, potrivit Politico.

Autoritățile europene de securitate cibernetică elaborează reguli pentru furnizorii de cloud, precum Amazon, Microsoft, Google și alții, care impun reguli de securitate cibernetică mai dure în cadrul unui nou sistem de certificare, inclusiv în ceea ce privește gestionarea datelor.

Dar Guillaume Poupard, directorul general al agenției de securitate cibernetică din Franța, cunoscută sub numele de ANSSI, dorește să meargă mai departe prin asigurarea că serviciile critice nu sunt la îndemâna legilor străine. Astfel, pentru servicii precum asistența medicală și serviciile financiare, Europa are nevoie de „o regulă conform căreia numai legislația europeană este aplicabilă pentru produsele cloud certificate în Europa”, a declarat el pentru POLITICO într-un interviu.

Conform unei legi americane cunoscute sub numele de CLOUD Act, companiile americane sunt obligate să furnizeze date străine autorităților americane, dacă li se solicită acest lucru. Însă, dacă Poupard va avea succes, noile norme UE ar împiedica datele critice să ajungă la autoritățile SUA.

Regula „ar exclude serviciile standard americane și chineze” de la oferirea de servicii în sectoare critice din Europa, a spus Poupard. “Nu este vorba de a ne întoarce spatele partenerilor. Ci este vorba de a avea curajul să spunem că nu dorim ca legislația non-europeană să se aplice acestor servicii”.

Guvernele europene încearcă să devină mai puțin dependente de serviciile cloud americane ca parte a efortului lor către „autonomie strategică”, ideea că Europa trebuie să păstreze controlul asupra politicii tehnologice, în parte din cauza temerilor de spionaj și supraveghere din partea S.U.A.

Noua regulă de securitate cibernetică în cloud “va fi un adevărat test, un obiectiv real pentru voința politică de a atinge autonomia strategică în domeniul digital”, a spus Poupard. “Dacă nu suntem capabili facem acest lucru, noțiunea de suveranitate europeană nu are sens.”

Declarațiile lui Poupard vin cu două săptămâni înainte ca oficialii SUA și UE să se întâlnească pentru a discuta despre securitatea cibernetică, confidențialitatea datelor și alte probleme la prima ședință a unui nou Consiliu pentru comerț și tehnologie, la Pittsburgh, pe 29 septembrie.

La o întrunire a liderilor digitali săptămâna trecută la Tallinn, Estonia, secretarul american pentru comerț, Gina Raimondo, a criticat tendința tot mai mare a Europei de a impune legi și eforturi pentru a împiedica livrarea datelor UE în SUA.

 

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (02/06/2023)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 22 mai - 31 mai 2023

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare