Update articol:

Comisia Europeană pregătește raționalizarea de urgență a gazelor pentru țările UE, în cadrul planului de criză – Politico

gaze
  • Propunerea vine pe fondul îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu gaz înainte de iarnă.

 

Comisia Europeană pregătește noi planuri de urgență pentru a forța țările UE să-și reducă consumul de gaze, dacă UE se va confruntă cu o penurie devastatoare de aprovizionare în lunile următoare, scrie Politico.

Propunerea privind economisirea gazelor naturale pentru iarnă este de așteptat să fie prezentată miercuri, potrivit a trei diplomați UE.

Conform planului, Comisia ar putea solicita reduceri obligatorii ale consumului de gaz în caz de urgență, cum ar fi întreruperea gazului rusesc.

Planul vine pe fondul avertismentelor că președintele rus Vladimir Putin folosește ca armă livrările de gaz către UE, în urma sancțiunilor impuse în urma invaziei Ucrainei de către Moscova. Exportatorul rus de gaze Gazprom a redus sau a oprit deja livrările către clienți din 12 țări și există temeri că Kremlinul ar putea decide să nu repornească conducta Nord Stream Rusia-Germania pe 21 iulie, după ce a fost oprită temporar săptămâna trecută pentru întreținerea de rutină.

Țările UE s-au străduit, de asemenea, să-și crească rezervele de gaze în pregătirea pentru iarnă. Luni, directorul Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a avertizat că UE trebuie să își reducă semnificativ consumul de gaze naturale în această vară pentru a se pregăti pentru posibilitatea unei ierni fără aprovizionare rusească.

Planul Comisiei de reducere obligatorie a consumului implică un mecanism legal care ar permite țărilor să decidă dacă adoptă măsurile prin vot cu majoritate calificată. Acest lucru ar ocoli efectiv Parlamentul European și ar refuza oricărei țări șansa de a se opune planurilor.

Scopul este de a obține aprobarea la nivel de țară pentru proiect la reuniunea extraordinară a Consiliului Energetic din 26 iulie, au spus cei trei diplomați, deși dezbaterea este încă în desfășurare și planurile urmează să fie finalizate.

Discuțiile se concentrează pe o cerință ca țările să își reducă utilizarea gazelor cu o anumită cantitate din toamnă până în primăvară. Se propune o reducere între 5% și 20%, cu așteptarea unui acord final între 10% și 15%, potrivit a doi dintre diplomați.

Dacă vor fi aprobate, regulile ar permite Comisiei să declanșeze reducerile obligatorii de consum pe cont propriu sau la cererea a cel puțin două țări.

O primă dezbatere asupra propunerii va avea loc la întâlnirea Coreper I de miercuri cu directorul general al Comisiei pentru Energie, Ditte Juul-Jørgensen, urmând rapid lucrările tehnice privind textul legal, au spus diplomații.

Marea provocare nu va fi în elaborarea tehnică, ci integrarea în plan a țărilor care sunt mai puțin vulnerabile la o întrerupere a furnizării de gaze, a spus un diplomat.

Comisia a refuzat să comenteze.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)