Update articol:

Companiile americane cer prudenţă lui Biden și Congresului SUA cu privire la sancțiunile impuse Rusiei

rusia-sua

Președintele american Joe Biden a amenințat că va impune sancțiuni devastatoare Rusiei dacă preşedintele Vladimir Putin invadează Ucraina, dar unele mari companii și grupuri de afaceri cer Casei Albe și parlamentarilor SUA să fie precauți.

Un grup comercial care reprezintă Chevron, General Electric și alte mari corporații americane care desfășoară afaceri în Rusia cere Casei Albe să ia în considerare posibilitatea companiilor să își îndeplinească angajamentele și să cântărească bine ce produse vor fi scutite, în timp ce elaborează orice sancțiuni. În același timp, marile companii energetice împing Congresul să limiteze domeniul de aplicare și intervalul de timp în care vor fi sacţiuni.

Administrația Biden și Congresul trebuie să „aibă detaliile corecte în cazul în care trebuie să urmeze amenințarea cu sancțiuni”, a declarat luni pentru Reuters Jake Colvin, președintele Consiliului Național al Comerțului Exterior.

„Aceste detalii ar trebui să includă luarea în considerare a porturilor sigure sau a perioadelor de încetare pentru a permite companiilor să-și îndeplinească contractele și obligațiile existente, precum și reduceri pentru medicamentele care salvează vieți și alte considerente umanitare în concordanță cu politica de lungă durată a SUA”, a spus Colvin.

De asemenea, companiile energetice au contactat direct parlamentarii americani pentru a face presiuni pentru o perioadă de „răcire” a conflictului sau „rezolvare”, astfel încât activele lor să nu fie confiscate dacă nu pot îndeplini acordurile de afaceri din Rusia, a declarat un consilier al Congresului pentru Reuters.

Institutul American de Petrol, cea mai mare organizație de lobby din SUA pentru companiile care exploatează petrol și gaze, a discutat despre sancțiunile împotriva Rusiei cu birourile Congresului. „Sancțiunile ar trebui să fie cât mai țintite posibil pentru a limita prejudiciul potențial adus competitivității companiilor din SUA”, a spus un purtător de cuvânt al API.

Sancțiunile la export sunt de obicei introduse treptat, dând companiilor timp să-și înceteze activitatea existentă sau să asigure livrările, a declarat William Reinsch, fost oficial senior al Departamentului de Comerț al SUA. Dar, în acest caz, sancțiunile sunt susceptibile să fie aplicate brusc, în mijlocul unei crize, făcând o perioadă de tranziţie mai dificil de asigurat.

Trezoreria SUA a oferit în trecut unele măsuri de atenuare a sancțiunilor financiare, cum ar fi acordarea de licențe care protejează expeditorii de ajutor umanitar și fluxurile de remitențe personale către Afganistan, în ciuda sancțiunilor împotriva talibanilor aflaţi la guvernare.

Un oficial al Trezoreriei SUA a refuzat să comenteze orice astfel de măsuri cu privire la potențialele sancțiuni împotriva Rusiei, dar a adăugat: „Suntem pregătiți să provocăm costuri severe economiei ruse, minimizând în același timp contagiunile  nedorite”.

Companiile petroliere au simțit consecințele sancțiunilor americane asupra unora dintre operațiunile de foraj, ani de zile după ce Putin a invadat Crimeea în 2014.

Măsurile au forțat Exxon Mobil (XOM.N) să iasă din Arctica și au pus capăt colaborării companiei cu compania petrolieră de stat rusă Rosneft (ROSN.MM), cu care a semnat un acord de 3,2 miliarde de dolari în 2011 pentru dezvoltarea regiunii.

Exxon a susținut că sancțiunile, care au încetinit lucrările la o descoperire majoră în Marea Kara deasupra Cercului Arctic, au penalizat pe nedrept companiile americane, permițând în același timp companiilor străine să opereze.

Comerțul cu bunuri și servicii din SUA cu Rusia a totalizat aproximativ 34,9 miliarde de dolari în 2019, potrivit Biroului Reprezentantului pentru Comerț al SUA.

BVB | Știri BVB

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (26/05/2022)

Decizie CA - rascumparare actiuni proprii

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (26/05/2022)

Majorare tarife reglementate

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROPHARMA SA (RPH) (26/05/2022)

Raport anual 2021-completare situatii financiare consolidate,raport audit,ESEF

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (26/05/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)