Update articol:

Companiile de petrol și gaze vor pierde venituri de un trilion de dolari în acest an, estimează analiștii

Sursa Pixabay

Companiile de explorare și producție de petrol și gaze (E&P) vor pierde venituri uluitoare de un trilion de dolari în 2020, potrivit analizei companiei de cercetare Rystad Energy, citată de CNBC.

Compania spune că industria de E&P, care include jucători majori petrolieri, a înregistrat venituri de 2,47 trilioane de dolari anul trecut, însă, în acest an, se estimează că va aduce venituri 1,47 trilioane de dolari, ceea ce reflectă o scădere de 40% de la an la an.

Scăderea vine pe fondul pandemiei de coronavirus, care provoacă blocarea cererii și obligă companiile să reducă cheltuielile și să își anuleze proiectele.

Înainte ca virusul să înceapă să lovească economiile, Rystad a estimat venituri din E&P pentru 2020 de 2,35 trilioane de dolari.

Randamentele pentru anul 2021 sunt de asemenea estimate să scadă, la 1,79 trilioane de dolari, comparativ cu o prognoză de 2,52 trilioane de dolari, înainte de pandemie.

Veniturile reduse, o poveste similară pentru majoritatea industriilor, pe fondul declinului economic, s-au reflectat în mod clar în evoluțiile pe bursă. Sectorul energetic se micșorează atât de dramatic, încât a devenit cel de-al doilea cel mai mic grup din întregul index S&P. Industria reprezintă acum doar 3% din indice, comparativ cu 15% în urmă cu un deceniu și 30% în 1980.

Agenția Internațională pentru Energie prevede o scădere record a cererii, de 9,3 milioane de barili pe zi (bpd), în 2020, deoarece toate afacerile esențiale din multe economii majore sunt obligate să rămână închise și milioane de rezidenți să se izoleze pentru o perioadă nedeterminată de timp.

Prețul referinței globale a petrolului brut  – Brent – a scăzut cu peste 60% până în prezent până la cel mai mic nivel din peste 20 de ani, iar în această lună un contract futures pentru petrol (futures pe mai pentru petrolul WTI) a devenit negativ pentru prima dată în istorie, în timp ce lumea rămâne fără spațiu de depozitare, obligând producătorii să închidă producția.

Exxon își reduce cheltuielile de capital la nivel global cu 30%. CEO-ul Exxon, Darren Woods, se așteaptă ca cererea de petrol să scadă între 25% și 30% în termenul imediat. Chevron, BP, Shell și Saudi Aramco sunt printre alți mari producători care au anunțat reduceri de cheltuieli cuprinse între 20% și 25% în operațiunile lor la nivel global. Ca industrie, companiile petroliere au redus până acum cheltuielile planificate  cu 54 de miliarde de dolari, a raportat Reuters în această lună.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014