Update articol:

Considerat erou naţional în Israel, fostul spion evreu american Jonathan Pollard poate părăsi liber teritoriul SUA

Jonathan Jay Pollard (https://en.wikipedia.org/) Jonathan Jay Pollard (https://en.wikipedia.org/)

*Avocații lui Jonathan Pollard: Toate restricțiile au fost ridicate: Jonathan Pollard şi  soția sa, Esther, își pot îndeplini visul de a se muta în Israel

Fostul spion evreu american Jonathan Pollard, aflat în centrul unui diferend între SUA şi Israel, şi-a încheiat vineri pedeapsa şi este liber să părăsească teritoriul american, a anunţat vineri Departamentul Justiţiei, transmite AFP. Potrivit avocaţilor acestuia, eliberararea condiționată a lui Jonathan Pollard a încetat, la fel cași toate restricțiile.

„Comisia americană de eliberare condiționată a emis un certificat care încetează eliberarea condiționată și ridică toate restricțiile de eliberare condiționată pentru clientul nostru pro bono Jonathan J. Pollard”, se arată în declarația avocaților lui Pollard, Eliot Lauer și Jacques Semmelman.

La 15 noiembrie 2015, Jonathan Pollard a fost eliberat condiționat după ce a executat 30 de ani din condamnarea pe viață pentru că spionase SUA în numele Israelului. El este singurul american din istoria SUA care a primit o condamnare pe viață pentru spionaj pentru un aliat și singurul care a executat mai mult de 10 ani de închisoare pentru această infracţiune.

Fost analist al Forţelor navale americane, Pollard  a fost arestat în 1985 pentru spionaj în favoarea statului evreu. În plin Război Rece, scandalul a condus la o criză între SUA şi Israel, care s-a încheiat după promisiunea statului evreu de a pune capăt tuturor activităţilor de spionaj ale lui Pollard pe teritoriul american.

De la biroul lui de analist, au fost transmise mii de file secrete, vreme de 18 luni, din mai 1984 până în noiembrie 1985, totul, în schimbul a 50.000 de dolari, plus alți 300.000 la sfârșitul misiunii. „Eram ochii și urechile Israelului pe o imensă arie geografică, mergând de la Atlanticul de Nord până la Oceanul Indian”, a recunoscut Jonathan Pollard la proces, unde a pledat „vinovat”.

Jonathan Pollard (66 de ani), care a pledat vinovat, a fost condamnat în 1987 la închisoare pe viaţă. După 30 de ani de detenţie, în noiembrie 2015, el a fost eliberat condiţionat şi plasat în arest la domiciliu, cu obligaţia de a purta o brăţară electronică şi de a nu părăsi teritoriul SUA timp de cinci ani. Acesta nu putea să plece de acasă înainte de ora 7 dimineața sau după ora 19 și computerele sale au fost monitorizate.

La finalul acestei perioade, Comisia pentru eliberări condiţionate, agenţie din cadrul Departamentului Justiţiei american, ar fi putut prelungi situaţia. Într-un comunicat, această comisie a explicat că a examinat dosarul lui Pollard şi ”consideră că nimic nu indică faptul că el ar risca să încalce legea”. Ea a ”ordonat ridicarea condiţiilor impuse la eliberarea” lui din închisoare, potrivit Agerpres.

Pollard şi-a exprimat constant dorinţa de a se instala în Israel, a cărei naţionalitate a obţinut-o în 1995 şi unde este considerat un erou naţional de către o parte a populaţiei.

 

BVB | Știri BVB

ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. (ALU) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - Sem II 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/01/2022)

Raport curent cf. art. 234, litera i) din Reg. 5/2018

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/01/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014