Update articol:

Considerat erou naţional, Jonathan Pollard, fostul spion care a stat 30 de ani la închisoare în SUA, a aterizat în Israel și a fost întâmpinat de Netanyahu

  • Pollard și soția sa, Esther, vor locui la Ierusalim. O sursă apropiată familiei a declarat că fostul spion nu va intra în politică

Fostul analist al marinei SUA, evreul  Jonathan Pollard, care a stat 30 de ani la închisoare în SUA, fiind acuzat de spionaj, a aterizat ieri în Israel, împreună cu soția sa,  și a fost întâmpinat de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

Benjamin Netanyahu i-a întâmpinat pe soții Pollard pe aeroportul Ben-Gurion și le-a spus că este bucuros că sunt acasă: „Acum vă puteți începe viața din nou în libertate și fericire”.

După ce a rostit o rugăciune de mulțumire pentru eliberarea prizonierilor, el i-a dat lui Pollard o carte de identitate israeliană: „Acum ești cetățean al statului Israel”.

Cuplul, ambii evrei ortodocși, au sărutat asfaltul. Pollard a răspuns că este entuziasmat de viața în Israel și îi este recunoscător poporului din Israel și lui Netanyahu pentru că l-au ajutat să ajungă acasă.

„Nu este nimeni mai mândru de această țară sau de conducătorul ei decât noi”, a spus el, adăugînd:  “Sperăm să ne continuăm viața aici. Este o țară grozavă, cu un viitor luminos. Este viitorul poporului evreu și nu mergem nicăieri altundeva”.

Soții Pollard vor sta într-un apartament în Ierusalim.

Potrivit presei israeliene, o sursă apropiată familiei a declarat că fostul spion nu va intra în politică: “El vrea să contribuie la societate într-un mod diferit și sunt sigur că va face asta”.

Jonathan Pollard, în vârstă de 66 de ani, își exprimase de mult dorința de a emigra în Israel.

Afacerea de spionaj în care a fost implicat Pollard a tensionat relațiile SUA-Israel timp de decenii.

Fostul spion evreu american Jonathan Pollard, aflat în centrul unui diferend între SUA şi Israel, şi-a încheiat în luna noimebrie pedeapsa, fiind liber să părăsească teritoriul american, potrivit Departamentului american de Justiţie. De asemenea, eliberararea condiționată a lui Jonathan Pollard a încetat, la fel ca și toate restricțiile.

La 15 noiembrie 2015, Jonathan Pollard a fost eliberat condiționat după ce a executat 30 de ani din condamnarea pe viață pentru că spionase SUA în numele Israelului. El este singurul american din istoria SUA care a primit o condamnare pe viață pentru spionaj pentru un aliat și singurul care a executat mai mult de 10 ani de închisoare pentru această infracţiune.

Fost analist al Forţelor navale americane, Pollard  a fost arestat în 1985 pentru spionaj în favoarea statului evreu. În plin Război Rece, scandalul a condus la o criză între SUA şi Israel, care s-a încheiat după promisiunea statului evreu de a pune capăt tuturor activităţilor de spionaj ale lui Pollard pe teritoriul american.

De la biroul lui de analist, au fost transmise mii de file secrete, vreme de 18 luni, din mai 1984 până în noiembrie 1985, totul, în schimbul a 50.000 de dolari, plus alți 300.000 la sfârșitul misiunii. „Eram ochii și urechile Israelului pe o imensă arie geografică, mergând de la Atlanticul de Nord până la Oceanul Indian”, a recunoscut Jonathan Pollard la proces, unde a pledat „vinovat”.

Jonathan Pollard (66 de ani), care a pledat vinovat, a fost condamnat în 1987 la închisoare pe viaţă. După 30 de ani de detenţie, în noiembrie 2015, el a fost eliberat condiţionat şi plasat în arest la domiciliu, cu obligaţia de a purta o brăţară electronică şi de a nu părăsi teritoriul SUA timp de cinci ani. Acesta nu putea să plece de acasă înainte de ora 7 dimineața sau după ora 19 și computerele sale au fost monitorizate.

Pollard şi-a exprimat constant dorinţa de a se instala în Israel, a cărei naţionalitate a obţinut-o în 1995 şi unde este considerat un erou naţional de către o parte a populaţiei.

 

Considerat erou naţional în Israel, fostul spion evreu american Jonathan Pollard poate părăsi liber teritoriul SUA

 

BVBStiri BVB

CONPET SA (COTE) (18/05/2021)

Comunicat plata dividende aferente anului 2020

ROMCARBON SA (ROCE) (18/05/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (18/05/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Regulamentul nr. 596/2014

Digi Communications N.V. (DIGI) (18/05/2021)

Hotarari AGA Ordinara din 18 mai 2021