Informaţiile survin la o săptămână după ce a fost dezvăluită o falie de securitate, atunci când persoane apropiate preşedintelui american Donald Trump au vorbit despre atacurile SUA asupra rebelilor houthi din Yemen pe serviciul de mesagerie Signal, în grupul de discuţii fiind adăugat şi un jurnalist.
Serviciul Google de e-mail Gmail este chiar mai puţin sigur decât mesajele criptate Signal, subliniază Washington Post.
Potrivit ziarului, Waltz, principala figură acuzată în cazul ‘Signalgate’ pentru că l-a inclus în mod eronat pe jurnalistul Jeffrey Goldberg de la revista The Atlantic în conversaţie, a trimis informaţii mai puţin sensibile pe contul său de e-mail, precum agenda sa şi alte documente de lucru.
Pe de altă parte, unul dintre colaboratorii săi a folosit serviciul Gmail “pentru conversaţii foarte tehnice cu colegii din alte administraţii cu privire la poziţii militare sensibile şi sisteme de armament puternice legate de un conflict în curs”, a scris publicaţia.
Washington Post a afirmat că a discutat cu trei oficiali şi a consultat e-mailuri provenite de la biroul lui Waltz.
Într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională (NSC), Brian Hughes, a declarat că Waltz “nu a trimis niciodată documente clasificate pe contul său personal de e-mail sau pe orice platformă nesecurizată”.
“Incidentul este încheiat, iar preşedintele (Trump) continuă să aibă încredere în consilierul său pentru securitate naţională”, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei americane, Karoline Leavitt, despre “Signalgate”, înaintea ultimelor dezvăluiri făcute de Washington Post.
În timpul campaniei prezidenţiale din 2016, Donald Trump şi-a acuzat rivala Hillary Clinton că şi-a folosit contul personal de e-mail, în perioada când era secretar de stat (între 2009 şi 2013), în loc de un server guvernamental securizat.
Hillary Clinton nu a fost niciodată urmărită penal pentru aceste acuzaţii.