Update articol:

Consiliul Concurenţei investighează Electrica şi CEZ pentru posibil comportament abuziv

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei

Consiliul Concurenței a declanșat, din oficiu, două investigații ce vizează un posibil comportament abuziv al companiilor Distribuție Energie Electrică România SA și, respectiv, Distribuție Energie Oltenia SA, pe piața distribuției de energie electrică aferentă zonelor geografice pentru care cei doi operatori dețin licență de distribuție.

Autoritatea de concurență are indicii privind implicarea operatorilor de distribuție în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică, în scopul favorizării companiilor de furnizare din cadrul grupului din care fac parte (Electrica, respectiv CEZ), în detrimentul concurenților acestora.

Comportamentul suspectat are potențialul de a afecta concurența pe piața furnizării de energie electrică, precum și consumatorii, clienți finali de energie electrică. Un astfel de comportament este deosebit de nociv, mai ales în contextul procesului de liberalizare pe care România l-a implementat în ultimii ani, ce implică tranziția de la o piață reglementată către una concurențială. De altfel, noi monitorizăm procesul de liberalizare și am atenționat companiile de distribuție să nu împiedice migrația clienților”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile unor companii din cadrul grupurilor Electrica și CEZ, din orașele București, Cluj-Napoca, Brașov, Ploiești și Craiova.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

Consiliul Concurenței reiterează faptul că orice client final de energie electrică poate alege în mod liber oferta concurențială cea mai potrivită nevoilor sale, de la orice furnizor prezent pe piață, fără nicio intervenție din partea operatorului de distribuție, care nu are un rol activ în procesul de schimbare a furnizorului. De altfel, distribuitorul de energie electrică este obligat să opereze rețeaua concesionată pentru toate locurile de consum din acea rețea, activități precum cele de mentenanță, de modernizare, de intervenție la avarii sau de măsurare a consumului fiind prestate în mod similar tuturor clienților, indiferent de furnizorul de la care aceștia achiziționează energia electrică.

BVBStiri BVB

AAGES S.A. (AAG) (05/05/2021)

Alocare actiuni cu titlu gratuit pentru angajatii AAGES

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (05/05/2021)

Raportare detineri peste pragul de 5% din totalul drepturilor de vot

ALRO S.A. (ALR) (05/05/2021)

Notificare depasire prag de 5 %

ELECTROARGES SA (ELGS) (05/05/2021)

Numire Vicepresedinte Consiliu de Administratie - versiune limba Engleza

ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. (ALU) (05/05/2021)

Intalnire investitori si analisti in 07 mai 2021