Update articol:
Senatorul ALDE Daniel Zamfir: "Președintele Consiliului Concurenţei a declanșat prigoana împotriva celor care scot la iveală ilegalitățile de acolo" 

Consiliul Concurenţei: “Ne surprinde că înfiinţarea Structurii de securitate este prezentată ca fiind instrument de intimidare, iniţierea unei anchete privind scurgerea de informații este o reacție firească”

Facebook Daniel Zamfir Facebook Daniel Zamfir

“O posibilă scurgere de informații confidențiale poate afecta deciziile de sancționare ale Consiliului Concurenței aflate pe rolul instanțelor”

 

Iniţierea unei anchete privind scurgerea de informații este o reacție firească, atât la nivel național și cât și european, a oricărei instituții publice care lucrează cu documente confidențiale, ne-au transmis reprezentanţii Consiliului Concurenţei, ca reacţie a apariţiei pe unui document în care preşedintele Consiliului Concurenţei dispunea înfiinţarea unei “Structuri de securitate” în cadrul Autorităţii.   

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a postat, ieri, pe Facebook, ordinul de înfiinţare a acestei structuri, scriind: 

“ALTUL CARE SE CREDE DUMNEZEU!
Președintele Consiliului Concurentei a declanșat prigoana împotriva celor care scot la iveală ilegalitățile de acolo! 
«Structura se securitate» îi va ancheta pe cei care vorbesc !”

În replică, Oficialii Consiliului Concurenţei ne-au transmis: “Ne surprinde faptul că o asemenea acțiune este prezentată ca fiind un instrument de intimidare, având în vedere că iniţierea unei anchete privind scurgerea de informații este o reacție firească, atât la nivel național și cât și european, a oricărei instituții publice care lucrează cu documente confidențiale.
De altfel, Consiliul Concurenţei anunţat, încă din în luna februarie, că a declanşat o anchetă internă pentru a verifica o posibilă scurgere de informaţii/documente confidenţiale din cadrul investigaţiei privind piaţa serviciilor bancare şi interbancare din România.
Autoritatea de concurență a postat pe pagina web a instituției raportul investigației, într-o variantă care nu conține informații confidențiale sau cu character personal. Cu toate acestea, documente confidențiale au apărut în mass-media, aspect care este cercetat de Structura de securitate“ din cadrul autorităţii de concurenţă, conform reglementărilor în vigoare.
Structura de securitate este compartimentul specializat în protecţia informaţiilor înfiinţat conform legislaţiei în domeniu, în cadrul tuturor instituţiilor publice.
Păstrarea confidențialității este o obligație legală și în același timp o componentă foarte importantă pentru desfășurarea activității oricărei autorități de concurență. În cadrul procedurilor specifice, companiile transmit secrete comerciale, iar acestea trebuie să aibă încredere că sunt în siguranţă.

În același timp, o posibilă scurgere de informații confidențiale poate afecta deciziile de sancționare ale Consiliului Concurenței aflate pe rolul instanțelor, ceea ce poate conduce la o diminuare semnificativă valorii amenzilor a încasate la bugetul de stat.

Deciziile privind constatarea şi sancţionarea faptelor anticoncurenţiale sunt confirmate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în proportie de 95%, ceea ce demonstrază ca instituţia instrumentează cazuri solide, bine fundamentate.
Reamintim, că în urma instrumentării cazurilor de practici anticoncurenţiale, Autoritatea de Concurenţă a aplicat amenzi de aproximativ 700 milioane euro, de la înfiinţare şi până în prezent, din care 93,5 milioane euro anul trecut. De altfel, 2018 a fost anul cu cea mai mare valoare totală a amenzilor, după anul 2011 când a fost sancţionat cartelul de pe piața carburanţilor.

În acelaşi timp, acțiunile Consiliului Concurenţei au generat beneficii pentru consumatori de peste 1 miliard de euro.
La ora actuală, Consiliul Concurenţei are în derulare investigaţii, acoperind sub diverse forme, aproape toate sectoarele importante ale economiei. Dintre acestea, în 2019, urmează să fie finalizate cele din domeniile financiar – bancar, licitaţii, farmaceutic, maşini agricole, energie”.

……..

 

 

A