Update articol:
Decizie ASF

Constantin Frățilă rămâne fără aviz pentru conducerea SIF Transilvania, pentru că este urmărit penal

Sursa SIF Transilvania
  • Dosarul de la DIICOT vizează manipularea pieței de capital, prin tranzacții cu acțiuni SIF Transilvania

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a retras avizul lui Constantin Frățilă pentru funcția de membru în Consiliul de Supraveghere al SIF3 Transilvania, având în vedere că acesta este urmărit penal, se arată într-o decizie a Autorității, comunicată Bursei de Valori București.
ASF a constatat, după ce a fost informată privind ancheta penală asupra lui Frățilă, că acesta nu mai îndeplinește criteriire reputaționale, prevăzute în Regulamentele ASF și în actul constitutiv al SIF3.
Potrivit ASF, Directoratul SIF3 trebuie să convoace acționarii pentru numirea unui nou membru în Consiliul de Supraveghere.
ASF nu precizează concret la ce se referă dosarul penal, însă arată că se încalcă Articolul 7, aliniatele 1 și 2 din Regulamentul 14/2015, privind avizarea funcțiilor cheie din piața de capital:
“Art. 7. – (1) Se consideră că persoana evaluată respectă cerinţele privind buna reputaţie şi integritatea dacă nu există motive obiective şi demonstrabile care determină îndoieli rezonabile în acest sens, pentru ultimii 10 ani de activitate. (2) Reputaţia şi integritatea persoanei evaluate, menţionate la alin. (1), sunt puse la îndoială în situaţia în care există informaţii, fără a se limita la acestea, cu privire la existenţa uneia din următoarele situaţii: a) condamnarea sau urmărirea penală în cazuri referitoare la: (i) infracţiuni prevăzute de legislaţia financiar-bancară, inclusiv infracţiuni prevăzute de legislaţia referitoare la spălarea banilor şi finanţarea terorismului; (…) (iv) alte infracţiuni prevăzute de legislaţia privind societăţile, falimentul, insolvenţa, precum şi de cea privind protecţia consumatorului;”

Totuși, SIF3 anunțase, anterior, despre dosarul penal al lui Constantin Frăţilă de la DIICOT, în care este acuzat de săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei de capital: „S.I.F. Transilvania informează că în comunicarea din data de 29.05.2018 a D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanţa, emisă în Dosarul penal nr. 582D/P/2016, se arată că în acest dosar s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Frăţilă Constantin (membru al Consiliului de Supraveghere al S.I.F. Transilvania), S.C. ADMINISTRATION STOCK FINANCIAL S.R.L. (la data faptelor AMYCRIS TRANS S.R.L.), Cociu Neculai, Cociu (fostă Frăţilă) Maria Alexandra, Cociu Daniel, Alexe Gabriela, S.C. CONSULTING & CONSTRUCTION S.A., Mârleneanu Marilena, Purnavel Adriana, Bobelea Ramona şi Simion Dragoş, precizându-se că persoanele mai sus menţionate au dobândit calitatea de suspecţi.   Dosarul penal nr. 582D/P/2016 s-a format urmare sesizării A.S.F. din iulie 2016 privind infracţiunea de manipulare a pieţei de capital prin efectuarea de tranzacţii simulate cu acţiuni emise de S.I.F. Transilvania, faptă ce intră sub incidenţa art. 244 alin. (5) lit. a) pct. 1 din Legea nr. 297/2004 (infracţiune preluată în art. 114 din Legea nr. 24/2017)”.

ASF a luat decizii similare de retragere a avizelor administratorilor de SIF-uri, în cazul arestării lui Dragoș Bîlteanu și a lui Lakis Najib, foști conducători SIF1 Banat Crișana, dar și în cazul urmăririi penale a lui Andrei Hrebenciuc, care era administrator SIF Moldova.
De-a lungul timpului, Constantin Frăţilă a avut numeroase conflicte cu Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF Transilvania, legate de conducerea SIF3, soldate inclusiv cu plângeri penale, de COMCM, dar şi privind controlul Scut Constanţa, societate delistată în 2015.

BVB | Știri BVB

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (26/03/2025)

Hotarari AGA O & E 25.03.2025

ALTUR S.A. (ALT) (26/03/2025)

Convocare AGA O & E 29/30.04.2025

CARBOCHIM S.A. (CBC) (26/03/2025)

Convocare AGA O & E 28 Aprilie 2025- Limba engleza

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (26/03/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014