Consumatorii care depășesc un consum de 255 Kwh vor beneficia de prețul de 1,3 lei/Kwh, dacă Parlamentul modifică OUG 119.
Guvernul a aprobat astăzi o ordonanţă de urgenţă prin care se asigură mecanismele de achiziţie pentru energie, astfel încât să fie posibil să se mențină preţul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de Kwh, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de Kwh, potrivit autorităților.
“Noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi, desigur, modificările care se vor face în Parlament la Ordonanţa 119, vom asigura un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei. De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 Kwh vor beneficia de acelaşi preţ de 1,3 lei cu specificaţia că, diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 de Kwh vor plăti primii 255 Kwh la valoarea de 0,80 lei “, a declarat premierul Nicolae Ciucă. El a adăugat că, prin acest mecanism, va fi menţinut şi preţul de 1 leu/Kwh pentru IMM-uri, iar preţul pentru marii consumatori a fost fixat la 1,3 lei/kWh.
La rândul său, Virgil Popescu a declarat că aproximativ o treime din piaţa de energie se va regăsi în 2023 în sistemul prevăzut în ordonanţa aprobată vineri de Executiv pentru a asigura preţuri mai mici la energie: “Acest sistem, să ştiţi, ingenios, trebuie să recunoaştem, este aplicat de ceva timp în Franţa, numai că acolo, în Franţa, vorbim doar de energia nucleară care intră în această platformă. Aici vorbim de, să zicem aşa, o platformă pentru o mai largă tehnologie. Preţul de achiziţie a acestei energii este preţul de referinţă din ordonanţă 119, este acel 450 de lei (pe MWh n.r), preţ la care statul nu percepe absolut nicio contribuţie la Fondul de tranziţie energetică. Este preţul care asigură dezvoltarea investiţiilor în continuare ale companiilor, este un preţ care permite în continuare dezvoltarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice. Vor participa în acest sistem doar capacităţile puse în funcţiune înainte de adoptarea ordonanţei 27, deci dăm un semnal clar în piaţă pentru investiţii noi care nu vor fi captate, energia acestora nu va fi captată în acest în acest sistem. Pentru anul 2023, estimăm o cantitate, cam o treime din piaţa de energie se va regăsi în acest în acest sistem”.
În opinia sa, în momentul de faţă se poate vorbi despre o achiziţie şi de un preţ al energiei electrice achiziţionate de către furnizori care va permite menţinerea plajelor de 68 de bani/KWh pentru persoanele fizice, pentru un consum până în 100 de kilowaţi, de 80 de bani pentru un consum până în 255 KWh, şi “posibil” 1,3 lei, prin modificarea ordonanţei 119 în Parlament, pentru pentru restul consumatorilor, respectiv un leu pentru IMM-uri, instituţii publice.