Update articol:
Corina Creţu: Există riscul ca proiectul laserului de la Măgurele să nu mai poată fi finalizat în actualul exercițiu bugetar

Actualizare: Ministerul Cercetării despre laserul de la Măgurele: E un litigiu în instanţă şi autorităţile nu pot interveni direct

Foto Facebook Foto Facebook

Ministerul Cercetării şi Inovării a reacţionat, astăzi, la afirmaţiile  comisarului european Corina Creţu referitoare la laserul de la Măgurele, spunând că neînţelegerile apărute între Institutul Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” şi Asocierea EuroGammaS au la bază nerespectarea clauzelor unui contract comercial de către EGS, iar conflictul este la nivel de litigiu în instanţă şi autorităţile nu pot interveni direct.

MInisterul spune: “Având în vedere faptul că neînțelegerile apărute între Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” (IFIN-HH) și Asocierea EuroGammaS (EGS)  au la baza nerespectarea clauzelor unui contract comercial de catre EGS, conflictul ajungând la nivelul de litigiu în instanță, Ministerul Cercetării și Inovării, împreună cu celelalte autorități responsabile, nu pot interveni direct în acest conflict.

Singurul rol pe care MCI și-l poate asuma și pe care și l-a și asumat este acela de mediator între părțile implicate în conflict acordând sprijin Beneficiarului pentru realizarea și a acestei componente până la finalizarea Programului Operațional Competitivitate.

În acest sens, la data de 9 ianuarie 2019, a avut loc la Bruxelles, o Reuniune de Lucru organizată de Comisarii Europeni Corina CREȚU (DG REGIO – Dezvoltare Regională) și Carlos MOEDAS (DG R&I – Cercetare și Inovare) unde au fost discutate aspecte legate de continuarea Proiectului ELI-NP și posibile moduri de soluționare a conflictului juridic (aflat la acest moment pe rolul instanței, Tribunalul Ilfov) dintre IFIN-HH și consorțiul EuroGamaS, coordonat de Italia. La această reuniune unde au fost prezenți reprezentanți la nivel ministerial din Italia, Franța, Suedia precum și funcționari de rang înalt din partea DG REGIO și DG R&I, ministrul cercetării și inovării, Nicolae HURDUC, a manifestat deschidere privind  propunerea Comisiei, dar a atras atenția asupra dificultăților juridice privind retragerea rezoluțiunii, temeri din păcate confirmate la momentul actual.

În aceste condiții, dat fiind faptul că rezoluțiunea asupra contractului încheiat între IFIN-HH și Consorțiul EuroGamaS poate fi anulată doar printr-o hotărâre a instanței pe rolul căreia se află procesul la acest moment, nici Ministerul Cercetării si Inovării și nici Guvernul României nu pot influența în niciun fel situația creată.

De asemenea, mai menționăm faptul că, Sistemul Fascicul Gamma(cel care face obiectul neînțelegerilor apărute între Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” (IFIN-HH) si Asocierea EuroGammaS (EGS) este doar o componentă a Proiectului ”Extreme Light Infrastructurii – Nuclear Physics” (ELI-NP), celelalte componente fiind finalizate sau în curs de finalizare conform graficului de execuție.

Astfel:

Clădirile ELI-NP au fost finalizate în anul 2016 și sunt funcționale în integralitatea parametrilor proiectați, având toate autorizațiile de funcționare și îndeplinind toate condițiile tehnice și legale.

Sistemul laser de mare putere (HPLS) se realizează în limitele bugetului și termenelor contractuale, furnizorul – asocierea Thales Franța și Thales România îndeplinindu-și toate obligațiile contractuale. Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, se află în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, o putere intermediară de 7 PW.

Este prevăzut ca HPLS să atingă în prima parte a anului 2019 puterea nominală de 10 PW, cea mai mare putere din lume.

Recentul laureat al premiului Nobel pentru Fizică, profesorul Gerard Mourou, sublinia public  rolul major cu care construcția acestui sistem în România a contribuit în acordarea acestei distincții.

Ansamblurile experimentale ELI-NP se realizează conform proiectelor stabilite de cercetători și ingineri din comunitatea științifică din România, din Uniunea Europeană și din lume și sunt descrise în Technical Design Reports (TDR).

Ansamblurile experimentale sunt în curs de instalare și testare și vor fi puse la dispoziția cercetătorilor începând cu anul 2019″.

…………….

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, susține că există riscul ca proiectul laserului de la Măgurele să nu mai poată fi finalizat în actualul exercițiu bugetar (2014-2020), ceea ce va genera importante pierderi financiare și, totodată, va afecta credibilitatea întregii investiții. De asemenea, eforturile UE de a promova cooperarea între institute de cercetare și inovare și mediul de afaceri, vor fi și ele subminate, mai precizează Corina Creţu.

Domnia sa a scris pe Facebook:

“Mărturisesc că sunt foarte îngrijorată de ultimele evoluții privind proiectul ELI de la Măgurele; și mă refer în mod special la litigiul existent între beneficiarul proiectului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), și consorţiul european EuroGammaS (EGS) privind realizarea Sistemului Fascicul Gamma de la Măgurele, care pune în pericol finalizarea proiectului.

În acest sens, am însărcinat serviciile din subordinea mea (DG REGIO) să ofere sprijin tehnic părților implicate, pentru a putea depăși blocajele privind implementarea acestui proiect, cauzate de rezilierea contractului menționat anterior.
Mai mult decât atât, la nivel politic, alături de colegul meu Carlos Moedas, Comisarul European responsabil pentru cercetare, știință și inovare, am organizat la Bruxelles, în luna ianuarie a acestui an, o întâlnire cu toate părțile implicate în derularea proiectului ELI de la Măgurele. Am avut discuții punctuale cu ministrul Cercetării din România(d-nul Hurduc), ministrul adjunct responsabil pentru Educație, Universități și Cercetare din Italia(d-nul Fioramonti), secretarul general al Ministerului Cercetării și Inovării din Franța(d-nul Larouturou) și cu câțiva reprezentanți ai Guvernului suedez.
În cadrul acestei întâlniri, am cerut autorităților române și omologilor acestora să depună toate eforturile necesare pentru soluționarea acestui litigiu, astfel încât lucrările să poată fi reluate cât mai curând posibil, iar proiectul să fie finalizat în perioada 2014-2020.

Concluziile acestei reuniuni la nivel înalt au fost aprobate de toate părțile. Mai mult decât atât, toți cei prezenți la discuții și-au luat angajamentul că vor îndeplini cerințele de bază necesare continuării lucrărilor la acest proiect și anume:
– găsirea unor soluții pentru un management mai eficient al contractului,
– suspendarea tuturor acțiunilor juridice de către toate părțile,
– găsirea unor soluții alternative de a pune capăt litigiului
– acord cu privire la implementarea unor lucrări suplimentare și stabilirea unui calendar exact de realizare a acestora.

Ca urmare a acestei întâlniri, împreună cu Comisarul Moedas am trimis o scrisoare premierului român, d-na Viorica Dăncilă, și tuturor celorlalte părți implicate, invitând la respectarea angajamentele asumate în cadrul întâlnirii din ianuarie de la Bruxelles. În plus, serviciile Comisiei DG REGIO și Directoratul de Cercetare (RTD) împreună cu experți ai BEI au elaborat și transmis o notă tehnică autorităților române, tocmai pentru a le sprijini în ceea ce privește examinarea aspectelor juridice și tehnice ale proiectului, cu scopul continuării acestuia. În prezent, din ceea ce știu eu, autoritățile române evaluează aceste opțiuni juridice și tehnice disponibile, însă nu a fost trimis un răspuns oficial.
Trebuie să reamintesc faptul că, din perspectiva Comisiei Europene, singura bază comună pentru găsirea unei soluții care să permită finalizarea proiectului, este dată de concluziile comune ale reuniunii din luna ianuarie de la Bruxelles, precum și de angajamentele asumate atunci.

În absența unui răspuns rapid al Guvernul României adresat Comisiei Europene, există riscul ca acest proiect să nu mai poată fi finalizat în actualul exercițiu bugetar(2014-2020), ceea ce va genera importante pierderi financiare și, totodată, va afecta credibilitatea întregii investiții. De asemenea, eforturile UE de a promova cooperarea între institute de cercetare și inovare și mediul de afaceri, vor fi și ele subminate”.

Potrivit Corinei Creţu, proiectul Infrastructurii Luminii Extreme – Fizica Nucleară (ELI-NP) de la Măgurele este cea mai importantă investiție europeană în domeniul cercetării din România, fiind parte a unei infrastructuri paneuropene de cercetare la care participă România, Cehia și Ungaria și pentru care finanțarea europeană este de aproximativ 800 milioane de euro.

Comisarul european pentru politică regională a precizat:

“Proiectul laserului de la Măgurele este crucial totodată pentru cooperarea pe termen lung dintre România și alte țări în domeniul cercetării. De asemenea, ELI reprezintă cel mai bun exemplu privind felul în care Fondurile structurale și de investiții europene pot ajuta țările din Europa Centrală și de Est să își dezvolte propriile sisteme de cercetare și inovare, pentru a exploata pe deplin sinergiile din cadrul programului Orizont 2020, în vederea atingerii excelenței în domeniul cercetării, punând accent pe inovare.
Încă de la începutul mandatului meu de comisarul european pentru Politica Regională am urmărit îndeaproape evoluțiile celor trei site-uri ale proiectului ELI, pe care le-am și vizitat de altfel. De asemenea, Comisia Europeană a arătat flexibilitate în privința proiectului ELI din România și mă bucur că am reușit să aprob fazarea acestui proiect major.
Proiectul laserului de la Măgurele a început așadar în perioada de finanţare 2007 – 2013, iar acum se află în faza a doua de implementare. Bugetul total se ridică la aproximativ 250 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată în cadrul Programului Operaţional pentru Competitivitate. În prima fază a proiectului a fost construită o clădire specială pentru fascicule laser şi gamma, precum şi pentru experimente; iar etapa a doua presupune dotarea cu echipamentele și utilajele necesare construirii unui laser de 10 PW şi a unui fascicul gamma, precum şi instalarea acestora”.

 

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020