Update articol:
Forumul Energiei

Corina Popescu, Electrica: Presiunea pe prețul energiei la consumatorul final s-ar reduce dacă s-ar atrage fonduri europene pentru dezvoltarea rețelelor de transport și distribuție

corina popescu electrica
  • “Suntem cel mai mare investitor, din 2015 până astăzi, în modernizarea rețelelor de distribuție”

Presiunea pe prețul energiei la consumatorul final s-ar reduce dacă s-ar atrage fonduri europene pentru dezvoltarea rețelelor de transport și distribuție, a spus Corina POPESCU, CEO Electrica, la cea de-a treia ediție a Forumului Energiei organizat de Financial Intelligence pe 21 aprilie 2021. Ea a vorbit despre planurile de investiții ale companiei, inclusiv proiectele pe care le vizează prin atragerea de fonduri europene.

Corina Popescu a spus: “Electrica este un partener important în sectorul energiei electrice și cred că am demonstrat lucrul acesta. Am făcut o analiză și am realizat că suntem cel mai mare investitor, din 2015 până astăzi, în modernizarea rețelelor de distribuție. Ne-am uitat pe raportările făcute de către ANRE și am am realizat că investițiile promovate în cadrul rețelelor de distribuție la nivel valoric sunt cele mai mari comparativ cu toți competitorii noștri. În plus, în ultimii doi ani, volumul de investiții realizat și recunoscut se apropie de 100%. Asta înseamnă că suntem un partener sustenabil și livrăm ceea ce ne angajăm să facem, pe segmentul de distribuție“.

Legat de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Green Deal (Pactul Ecologic European), Corina Popescu a menționat că tranziția către energie curată va veni la pachet cu costuri: “Din perspectiva noastră, pentru a putea face cât mai suportabilă această tranziție, ar trebui să atragem cât mai multe fonduri europene. Noi, în cadrul grupului Electrica, am făcut un pas, am început să fim foarte activi, avem proiecte eligibile, pe segmentul de distribuție. Sunt proiecte care au trecut de faza de eligibilitate și urmează partea de verificare tehnică, în cuantum de aproape 50 milioane euro. Sunt proiecte de modernizări de stații de transformare prinse în această sumă, dar și proiecte de modernizare și digitalizare. Sperăm, cu proiecte mai mici, să parcurgem prima etapă de digitizare, aceea de a digitaliza datele din format analogic. Din păcate, mai sunt anumite activități în care informațiile sunt ținute pe suport hârtie. Eu consider că, în era aceasta digitală, lucrul acesta trebuie să dispară. Avem și proiecte în pasul doi, de digitalizare și eu sper să trecem destul de rapid la pasul de transformare digitală. Sunt bani europeni, pe care ne dorim să–i atragem pentru implementarea unor sisteme de MDM- management data measures – și de asset management“.

Electrica a depus proiecte și în cadrul PNRR, a mai spus CEO-ul companiei: “Sper ca proiectele noastre să fie suficient de mature. Sunt proiecte care adresează segmentul de distribuție, care adresează reducerea CPT, smart metering.“

Corina Popescu a mai menționat că a adresat, în PNRR, proiecte pe trei linii mari: “Partea de e-mobility,  unde e sperăm că vom reuși să ne dezvoltăm rapid; avem niște pași făcuți cu câteva stații de încărcare pe care le-am instalat, dar aici cred eu că este nevoie de un proiect mult mai mare și mult mai amplu care poate fi dezvoltat și este economic fezabil cu atragere de fonduri europene.

Partea de stocare. Aici avem două proiecte – unul mai mic și unul mai mare – și încă un proiect de virtual power plant (VPP). Și aceasta este o  problemă a viitorului care trebuie adresată în România.

Conceptul de conducere a sistemelor energetice s-a schimbat fundamental și cumva trebuie să ne pregătim și să putem să asigurăm securitatea energetică, prin gestionarea a două necunoscute consumul și producția. Producția din surse regenerabile are o anumită incertitudine care trebuie să fie adresată.

Evident, venim și cu partea de dezvoltare de producție pe segmentul RES. Pe partea de producție cu surse regenerabile și solar avem un proiect de 400MW, cel puțin în prima etapă de dezvoltare. Acestea sunt planurile pe care le-am pregătit pentru PNRR. “

Referitor la liberalizarea pieței de energie, Corina Popescu a spus că prețul la consumatorul final o să reflecte prețul din piața angro. Până la urmă, liberalizarea înseamnă o concurență corectă, dar eu cred că niciun furnizor nu-și va permite să își desfășoară activitatea în pierdere, adică să vândă către consumatorul final la un preț sub prețul de pe întreg lanțul. Cel puțin două din segmente – partea de distribuție și partea  de transport – ar reduce presiunea la consumatorul final, dacă ar atrage fonduri europene în dezvoltarea rețelelor.

BVBStiri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (18/05/2021)

Hotarari AGA Ordinara din 18 mai 2021

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/05/2021)

Litigiu dosar nr.3607/63/2020

Sphera Franchise Group (SFG) (18/05/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IAR SA Brasov (IARV) (18/05/2021)

Convocare AGAO 21.06.2021