Update articol:
Forumul Pieţei de Capital

Corina Popescu: Prioritățile Electrica sunt investiţiile în segmentul de producție de energie electrică şi digitalizarea – video

“Atât noi, cât şi acţionarii noştri ne-am dori mai multă predictibilitate”

 

Prioritățile Electrica sunt investiţiile în segmentul de producție de energie electrică şi digitalizarea pe segmentele de distribuție și furnizare, a declarat Corina POPESCU, Director General Electrica, la Forumul Pieţei de Capital, organizat de Financial Intelligence.   

Potrivit domniei sale, cadrul legislativ din domeniul energiei este foarte complicat și ar fi nevoie de mai multă predictibilitate.   

 

Domnia sa a explicat: “Situaţia din piaţa de energie este foarte dificilă, având în vedere ceea ce s-a întâmplat începând cu anul 2018. Niciodată nu ne plictisim. Se modifică legi, cadrul de reglementare etc. Când am preluat conducerea grupului Electrica am început cu Ordonanța 114 și impactul pe care l-a avut. După aceea a apărut pandemia și acum sunt tot felul de alte aspecte care impactează și activitatea Electrica.

Atât noi, cât şi acţionarii noştri ne-am dori mai multă predictibilitate în ceea ce se întâmplă pentru că este foarte greu de explicat, de fiecare dată. Dacă venim tot timpul cu explicații, încrederea investitorilor poate să scadă.

Cadrul legislativ este destul de complicat și este foarte greu de înțeles pentru cineva care dorește să investească la bursă.

Nu liberalizarea este trigger-ul pentru ceea ce se întâmplă în prezent pe piața de energie electrică, ci practic deciziile care se iau la nivel european legate de tranziția către o tehnologie curată și aspectele care țin de acest lucru. Toată lumea a fost conștientă că această tranziție către verde va avea un cost şi de aici și dorința la nivelul Comisiei Europene de a veni în întâmpinarea companiilor care acționează în sectorul energiei electrice cu o serie de fonduri care să vină să suporte această tranziție, să o facă suportabilă pentru consumatorii finali”.

În opinia doamnei Corina Popescu, liberalizarea pieţei de energie electrică ar trebui să aducă o competitivitate mai mare și un cost mai scăzut pentru consumatori: “Ceea ce se întâmplă astăzi este o creștere a prețului pe piața angro pe care furnizorii, prin sistemele pass-through, o dau mai departe către consumatorii finali”.

Referitor la situaţia actuală de pe piaţa de energie, doamna Corina Popescu apreciază: “Ceea ce se întâmplă astăzi în România nu se întâmplă doar aici. Întreaga Europă se află în fața unor provocări la începutul acestei ierni atât pe piața de energie electrică, cât și pe cea de gaze. Eu îmi doresc, sper și cred că suntem bine pregătiți pentru iarna aceasta. Cunoscând profesionalismul oamenilor din sectorul energetic românesc, cred că suntem pregătiți și că vom reuși și în această iarnă să facem față provocărilor”.

Potrivit doamnei Corina Popescu, prioritățile Electrica rămân aceleași, de a se implica mai mult în segmentul de producție de energie electrică: “Ce simțim astăzi destul de acut este consecinţa unor non-decizii necesar de luat la un moment dat în a investi în sectorul de producție. Prioritățile noastre rămân segmentul de producție și digitalizarea pe segmentele de distribuție și furnizare.

Suntem obligați să facem într-o perioadă foarte scurtă de timp lucruri pe care alți competitori de-ai noștri le-au făcut în ani de zile, iar efortul și implicarea colegilor mei este mare”.

Referitor la relaţia cu BVB, Corina Popescu a spus: “Electrica are un parteneriat de lungă durată cu BVB. Electrica este un exemplu de bune practici. Partea de guvernanță implementată la nivelul grupului Electrica există, sunt exemple pe care le putem da cu privire la modul în care se întâmplă anumite lucruri.

Aş putea spune că parteneriatul cu BVB este de tip win-win. Şi Electrica a câștigat foarte mult implicându-se, începând cu 2014, în proiectele pieței de capital, dar și existenţa listării practic a adus un alt status Bursei de Valori Bucureşti.

Mi-aş dori să încercăm să ne dezvoltăm mai mult decât o facem astăzi și pot să vă spun că în continuare facem eforturi de a crește lichiditatea acțiunii noastre pe BVB.

Avem parteneriatul cu cei de la BVB prin care încercăm și noi, bucurându-ne cumva de suportul dumnealor, să creștem plus-valoarea acțiunii noastre pe BVB”.

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)