Update articol:
Masa Rotundă ”CRIZA ENERGETICĂ: Beneficiile și dezavantajele măsurilor de protecție din piața de energie. Provocări viitoare și soluții de răspuns”

Corneliu BODEA, Adrem: “Consumatorii trebuie să ia măsuri pentru eficiența energetică, pentru că Guvernul nu va putea să-i susțină pe termen lung”

Corneliu Bodea, Preşedintele Centrului Român al Energiei Corneliu Bodea: ”Investitorii ar trebui să poată începe exploatarea din Marea Neagră cât mai curând, gazul este considerat o resursă de tranziție și poate contribui la reconstr Corneliu Bodea

„Industria energetica rămâne în continuare extrem de expusă la riscuri financiare majore”

Era evident că trebuia făcut ceva pentru protecția consumatorilor, dar orice măsură ar fi luat statul ar fi supărat pe cineva, pe unii din jucători, fie că e vorba de producători, fie că e vorba de transportatori, distribuitori, furnizori sau consumatori, era evident că această criză energetică va produce daune, a spus Corneliu BODEA, CEO Adrem și Președinte al Asociației Centrul Român al Energiei, la Masa Rotundă cu tema ”CRIZA ENERGETICĂ: Beneficiile și dezavantajele măsurilor de protecție din piața de energie. Provocări viitoare și soluții de răspuns”,

În opinia sa, ordonanța de urgență privind măsurile de protecție pentru consumatorii de electricitate și gaze naturale este cea mai bună dintre variantele de până acum, Guvernul cuprinzând în OUG o serie de observații esențiale emise din partea  industriei.

El apreciază că, fiind pe termen de un an de zile, ordonanța oferă predictibilitate  si sustenabilitate in sector, însă ar putea să fie nevoie, pe parcursul acestui an, de intervenții suplimentare.

Corneliu Bodea spune că una din problemele OUG este lipsa parțială de protecție a consumatorilor casnici de electricitate care depășesc consumul de 300 kw pe lună, el considerând că va produce niște disfuncționalități: “În funcție de ce se va întâmpla cu prețul energiei în această perioadă de timp, eu estimez că cei care nu sunt protejați ar putea să vadă facturi absolut astronomice, în această perioadă, există acest risc. După părerea me, ar fi trebuit ori crescut aceast plafon, ori pur și simplu protejați toți consumatorii.”

O altă problemă este susținerea investițiilor sau a preocupării consumatorilor pentru eficiență energetică, apreciază Bodea: „Această protecție va face ca, în această perioadă de timp, mulți consumatori să nu simtă creșterea de preț și, în consecință, să nu ia masuri care să îi protejeze pe viitor. Or, Guvernul nu va putea să suporte, să sprijine consumatorii pe termen lung, în continuare în anii următori. În consecință, eu cred că acesta este un semnal de alarmă. Din câte știu, partea de eficiență energetică este la Ministerul Energiei. Aici, poate și ANRE va trebui să își aloce timp și energie pentru a promova proiecte, pentru a informa si motiva consumatorii să fie precauți în această perioadă, pentru că sunt consumatori casnici care nu sunt protejați 100%, dar și consumatorii industriali pentru a investi în soluții de eficiență energetică.”

El a mai adăugat: „Un alt lucru care este ciudat pentru mine este această protecție extinsă la 1 ron/kWh, pentru tot ce înseamnă non-casnic. Mie mi se pare incorectă, eu nu cred că era justificat să sprijinim birourile, head-quarter-urile companiilor, sa plafonam prețul la 1 ron. Pe de altă parte, pe consumatorul casnic să îl limităm la 300 kWh pe lună. S-a tot spus că dacă depășești 300 kWh/lună înseamnă că ești bogat. Eu aș provoca această afirmație, nu cred că este o echivalență aici. Poate că sunt unii bogați, care au un consum foarte mare, dar s-ar putea să constatăm că sunt familii care au venituri reduse și care nepermițându-și să investească în termopane, soluții electrocasnice eficiente, depășesc acest consum, ca să nu mai vorbesc de ce se întâmplă cu cei care au avut ideea, de altfel extrem de bună și în linie cu directivele europene și cu obiectivele de luptă împotriva schimbărilor climatice, de a-și lua pompe de căldură. Acolo, desigur, există un risc major.”

Mai mult, exista zone cum este cea care vizeaza acoperirea costurilor suplimentare pe care transportatorii si distribuiorii le au cu acoperirea consumul propriu tehnologic, sunt inca lucruri ramase neclare si sunt in continuare critice din punct de vedere al cash-ului. „Sunt curios cum mecanismul de achizitie centralizata a energiei pentru consumul propriu tehnologic va functiona in cadrul OUG”.

Corneliu Bodea a subliniat influența pe care conflictul din Ucraina ar putea să o aibă în continuare pe prețul energiei, având în vedere că Ordonanța menită să protejeze consumatorii s-a bazat pe o anumită creștere a prețurilor la energie, anterioară acestui conflict: „Sa ne uităm la gaz. Intrăm în curând în perioada de depozitare a gazului și prețurile se mențin la valori peste 100 de euro MWh, ceea ce este foarte grav. În anii anteriori, în aceeași perioadă, prețul era sub 20 de euro, deci de 5 ori mai mic.”

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)