Nu suntem pregătiți cum trebuie pentru a traversa această iarnă, dar nici nu se va întâmpla vreo nenorocire, consideră Corneliu BODEA, CEO Adrem și Președinte al Asociatiei Centrul Român al Energiei, la cea de-a treia ediție a Forumului Gazelor Naturale, organizat de Financial Intelligence, în parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă, miercuri, 23 noiembrie 2021.
El a prezentat trei categorii de riscuri: tehnice, comerciale și legislative.
“Riscuri tehnice: trebuie să spunem clar ca exista o temere că nu va exista o cantitate suficientă de gaze pentru a trece peste vârfurile din această iarnă. Acest lucru ar putea să genereze o reacție în lanț, pentru că o parte din acest consum restricționat de gaze ar putea să se regăsească într-o creștere a consumului de energie electrică. Dacă mai punem peste asta și anumite disfuncționalități majore care există în termoficare, mai ales in București, există riscul ca, pe anumite zone, rețelele de energie electrică să fie puse într-o stare de stres major.
Apoi avem de a face cu un risc comercial imediat, și anume faptul că mai mulți furnizori își abandonează clienții, aceștia ajung la furnizorul de ultimă instanță, Engie, care, cel puțin în domeniul gazului, deja a anunțat că nu poate să își îndeplinească sarcina sau că preferă să nu o facă. Mă bucură faptul că ANRE este pregătit să intervină în piață și să ia măsuri, pentru a avea asigurată continuitatea în alimentare. Asta nu înseamnă, insa, că unii furnizori nu ar putea să iasă de tot din piață, mă refer la furnizori mici, medii, poate chiar și mari. Am văzut exemple în alte țări unde furnizori mari, ori și-au abandonat clienții, ori au ieșit din piata. Nu suntem scutiți de acest risc.
De asemenea, sunt foarte circumspect cu privire la faptul că schema prezentată în Legea 259, care aprobă modificarea la 118, și așteptăm cu toții cu nerăbdare să vedem Ordinul care va face operațională această lege, prevede un mecanism functional de compensare și plată, de plafonare, inclusiv și de supraimpozitare, a furnizorilor și producătorilor.
Eu nu cred că va funcționa acest mecanism asa cum el este astazi. Aș putea să aduc și eu argumente: faptul că suntem în imposibilitate de a spune cât consumă consumatorii lunar pentru că ei nu sunt citiți lunar, dar sunt multe alte motive mai puternice decât acesta. Aceasta ar putea să genereze un mecanismul în lanț: furnizorul nu primește banii la timp, sunt sume enorme. Sigur, unii furnizori mari au capacitatea de a se împrumuta. Și aici sunt circumspect pentru că suntem într-o lume a afacerilor, nu într-o lume a dorințelor sau a viselor. Pentru a se împrumuta, aceștia au nevoie de siguranță măcar.
Nu în ultimul rând, distribuitorii de energie și transportatorii vor avea și ei probleme majore de cash, pentru că nu există, în acest moment, o schemă care sa-i compenseze, deși s-au făcut presiuni pentru ca legea care aprobă modificările la Ordonanța 118 să-i cuprindă și pe distribuitori și transportatori în schema de compensare, pentru faptul că ei cumpără pierderile de rețea la un preț foarte, foarte mare, mult mai mare decât cel pe care il au prevăzut în tarif. În loc să li se prevadă această compensare, li s-a spus că până în luna aprilie când încetează aplicarea acestei legi, cu siguranță tarifele lor nu vor fi modificate. Știu că există acum niște discuții, în care să fie cumva compensați pe altă cale, dar până se va întâmpla acest lucru, ei vor avea o lipsă de cash majora.”
Corneliu Bodea a mai adaugat: „Nu vreau să sperii pe nimeni, ci doar să atrag atenția asupra faptului că eu nu cred că suntem pregătiți așa cum trebuie pentru a traversa această iarnă , dar nici nu cred că se va întâmpla vreo nenorocire. Dar ar fi neplăcut să ne întâlnim cu toții în aprilie și să constatăm că pe piața energiei electrice, ceea ce înseamnă furnizori, distribuitori dar și furnizorii de servicii și de echipamente pentru această industrie, sunt unii dispăruți, alții în situații foarte, foarte delicate.”
Bodea a spus, totusi, ca este optimist cu privire la faptul că România are resurse suficiente: „Petrolul și gazul au fost întotdeauna o problemă de geostrategie și asistăm și astăzi, oarecum incorect, la jocuri de strategie pe care un stat le face. Exploatarea resurselor din Marea Neagră și a resurselor onshore și așa mai departe sunt urgente. Facem pași buni în acest sens, continuarea infrastructurii BRUA, cu componenta Marea Neagră Podișor Tuzla a fost inclusă pe proiectele de interes comun ale Uniunii Europene si începe execuția, deci vom putea transporta gazul pe care îl vom produce. Cred că se va ajunge și la o soluție cu legea offshore în cursul primului semestru al anului 2022 și asta îmi dă tărie să cred că prețul gazului își va reveni în 2023 și că siguranța energetică a României pe termen mediu și lung este clară și asigurată”.