Update articol:

Coronavirus: Apel al mai multor lideri din zona euro la emiterea de “coronabonduri”

Liderii unui număr de nouă ţări europene, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Giuseppe Conte, au lansat un apel la emiterea de aşa-numite ‘coronabonduri’ pentru a crea fonduri importante în condiţiile crizei sanitare implicate de epidemia COVID-19, transmite miercuri AFP, potrivit Agerpres.

”Trebuie să lucrăm la un instrument de debitare comun emis de o instituţie europeană pentru a ridica fonduri pe piaţă, în favoarea tuturor statelor membre, pentru a face faţă pagubelor cauzate de coronavirus”, au subliniat liderii într-o scrisoare adresată miercuri preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

Scrisoarea respectivă este semnată de şefii de stat sau de guvern din Franţa, Italia, Spania, Grecia, Irlanda, Belgia, Luxemburg, Slovenia şi Portugalia.

Propunerea de mutualizare a datoriilor ţărilor europene este solicitată frecvent mai ales de ţările puternic îndatorate din sudul Europei, precum Italia, dar ea a fost respinsă de ţările din nord, precum Germania şi Olanda.

Din cauza măsurilor de precauţie referitoare la Covid-19, această reuniune a avut loc prin intermediul unei teleconferinţe.

Într-o videoconferinţă desfăşurată luni, miniştrii de finanţe din UE au discutat despre flexibilitatea Pactului de stabilitate şi de creştere, ţinând seama de comunicarea prezentată de Comisia Europeană la 20 martie cu privire la aspectele economice ale crizei cauzate de COVID-19. Ei au emis o declaraţie comună în care îşi exprimă acordul faţă de aprecierea Comisiei Europene (CE) conform căreia sunt îndeplinite condiţiile pentru utilizarea clauzei derogatorii generale prevăzute în cadrul bugetar al UE.

Comisia Europeană a prezentat o evaluare a situaţiei şi măsurile sale recente, inclusiv Iniţiativa pentru investiţii în răspunsul la coronavirus şi cadrul său temporar pentru măsurile de ajutor de stat. Banca Centrală Europeană a prezentat programul său de achiziţii de urgenţă în contextul pandemiei, anunţat la 18 martie.

Miniştrii au avut un schimb de opinii privind impactul COVID-19 asupra semestrului european 2020 şi privind calea de urmat în lunile următoare.

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine care înconjoară eventualele cuantificări ale efectelor economice ale pandemiei, precum şi evoluţia rapidă a măsurilor bugetare luate pentru a reacţiona la situaţie, statele membre întâmpină dificultăţi în a oferi previziuni bugetare şi economice credibile. Miniştrii de finanţe europeni şi CE au convenit să adopte o abordare flexibilă şi pragmatică în ceea ce priveşte derularea următoarelor etape ale exerciţiului semestrului european de anul acesta.

BVBStiri BVB

ALTUR S.A. (ALT) (02/04/2020)

Informatii privind desfasurare AGOA 28.04.2020 ref COVID 19

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (02/04/2020)

Informatii privind A.G.O.A. din 28/29 aprilie 2020

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (02/04/2020)

VAN recalculat pentru la data de 31 decembrie 2019

IMOCREDIT IFN (IMO22) (02/04/2020)

Convocare AGA O & E 07(08).05.2020

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (02/04/2020)

Comunicat privind masurile adoptate pentru limitarea crizei coronavirus