Update articol:

Coronavirus: Belgia a convenit să achiziţioneze câte 10.000 de tratamente cu antiviralele de la Pfizer şi Merck

Pfizer

Belgia a convenit să achiziţioneze câte 10.000 de tratamente cu medicamentele antivirale orale dezvoltate de companiile Pfizer şi Merck împotriva COVID-19, a indicat luni un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, pentru Reuters, potrivit Agerpres.

Numeroase guverne depun mari eforturi pentru a achiziţiona antiviralul Paxlovid, pastila dezvoltată de Pfizer.

În schimb, molnupiravir, dezvoltat în comun de Merck şi Ridgeback Biotherapeutics, se confruntă cu probleme după rezultatele dezamăgitoare din studiul clinic, Franţa anunţând deja în decembrie anularea comenzii sale pentru acest medicament.

Ministrul belgian al sănătăţii a declarat la începutul lui decembrie că guvernul se află în discuţii cu Merck pentru a achiziţiona molnupiravir, iar autorităţile medicale belgiene recomandaseră să se cumpere atât molnupiravir, cât şi Paxlovid.

‘Ambele discuţii au fost finalizate şi vom cumpăra câte 10.000 de tratamente din fiecare’, a declarat luni pentru Reuters Arne Brinckman, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, întrebat despre posibila achiziţie a ambelor medicamente.

Protocolul de tratament cu antiviralul de la Pfizer constă în administrarea câte unei pastile dimineaţa şi seara, timp de trei zile. În cazul tratamentului cu molnupiravir de la Merck, se administrează câte o pastilă dimineaţa şi una seara, timp de patru zile.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) nu l-a autorizat pe niciunul dintre ele, dar a emis o recomandare vizând administrarea lor ca tratamente de urgenţă, în contextul în care statele Uniunii Europene se confruntă cu o creştere exponenţială a numărului de cazuri, cauzată de varianta Omicron, mult mai contagioasă, a SARS-CoV-2.

Purtătorul de cuvânt belgian nu a răspuns la solicitarea de a preciza ce sumă a fost de acord guvernul să plătească, şi nici nu a indicat când sunt aşteptate primele pastile antivirale.

La sfârşitul lunii decembrie, Franţa a anunţat că a anulat comanda pentru 50.000 de tratamente cu molnupiravir după ce producătorul Merck a făcut publice în noiembrie date indicând că medicamentul este considerabil mai puţin eficient decât se sconta, în studiul său clinic reducând cu circa 30% spitalizările şi decesele la pacienţii cu risc ridicat.

În schimb, Pfizer a anunţat că Paxlovid a arătat o eficacitate de aproape 90% în prevenirea spitalizărilor şi deceselor la pacienţii cu risc ridicat, iar date de laborator sugerează că medicamentul îşi păstrează eficacitatea şi împotriva variantei Omicron a coronavirusului.

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/05/2022)

Numire administrator neexecutiv provizoriu

PREBET SA AIUD (PREB) (25/05/2022)

Decizia ASF nr. 634/25.05.2022 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (25/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014