Update articol:

Coşea: Într-o ţară ca România va fi întotdeauna foarte greu să atingem o cotă a asigurărilor comparabilă cu ţările din Occident

Economistul Mircea Coşea susţine că într-o ţară ca România va fi întotdeauna foarte greu să se atingă o cotă a asigurărilor comparabilă cu cea înregistrată în ţările din Occident.

“Într-o ţară ca România va fi întotdeauna foarte greu să atingem o cotă a acestor asigurări comparabilă cu ţările din Occident pentru că noi avem un comportament economic diferit. Românii au un comportament economic diferit, iar excluderea comportamentului economic din modelele de creştere sau din ecuaţiile economice este o greşeală. Multe, foarte multe elemente de dezvoltare, de rigoare economică nu au nicio şansă în România, pe când adaptarea, găsirea mijloacelor şi posibilităţilor imediat de a ieşi din situaţii este caracteristică comportamentului românesc. Noi suntem foarte apţi de a găsi, sclipitor câteodată, soluţii imediate. Suntem inapţi de a avea o strategie a viitorului nostru. Ne gândim mai mult la carieră, ne gândim mai mult la câţi bani să cheltuim şi să avem, ne gândim mai mult la maşini, la automobile decât la faptul că putem dispărea într-o clipă ca urmare a unui accident sau a unei boli. Şi acesta nu ar fi lucrul cel mai grav, pentru că indivizii dispar. Problema este ce lasă în urma lor: greutăţile familiei, copiilor şi aşa mai departe”, a spus Coşea, citat de Agerpres.

El a participat la conferinţa “Quo Vadis 2023!”, cu tema “Asigurările de viaţă: Stimul pentru economie, sprijin pentru consumatori pe timp de criză”, eveniment organizat de Fundaţia Institutul de Studii Financiare şi trustul de presă DC Media Group.

Potrivit lui Coşea, România este împărţită în două categorii: câteva oraşe de nivel supraeuropean ca venituri şi mod de viaţă şi restul ţării, aflat câteodată la limita începutului de secol XIX din punct de vedere economic.

“Iar din acest punct de vedere este foarte greu să ceri populaţiei rurale să se asigure”, a atras acesta atenţia.

Referitor la educaţia economică, în opinia economistului aceasta este aproape nulă.

“Educaţia economică, nu financiară, educaţia economică în România este aproape nulă. Vă spun ca profesor, ca autor de manuale, ca autor al primului manual de economie de după Revoluţie, împreună cu un grup de prieteni profesori de la ASE. Vă spun că este o chestiune foarte tristă şi anume educaţia economică în şcolile româneşti nu se dezvoltă, ci involuează. Avem manuale, nu ştiu dacă sunt folosite sau nu, dar le-am văzut, în care educaţia economică se bazează la modul cum poţi să foloseşti automate de scos bani”, a afirmat el.

Profesorul a subliniat că educaţia economică ar trebui să înceapă din clasele cele mai mici.

Referitor la asigurări, Coşea a arătat că în România piaţa este dominată de cele auto, iar efectul este pierderea încrederii populaţiei.

“Nimic în România nu este mai blamat de către noi cei care avem automobile de faptul că dacă ajungi la asigurător e vai de capul tău. În primul rând sunt rate foarte mari, sunt întârzieri extraordinar de mari în primirea sumelor aferente. Câteodată dispar în faliment. Câteodată stai în service cu maşina luni de zile pentru că nu se plăteşte. Deci, încrederea populaţiei în asigurări pleacă de la această imagine pe care o are zilnic pentru că aproape toţi românii astăzi sunt posesori de automobile, aproape toţi în marile oraşe, cum vorbeam. Ei ştiu că asigurarea nu funcţionează cum trebuie. Se vorbeşte mult despre ea, despre produse noi, despre felul cum, dar în practică, dacă ajungi la un asigurător păi atunci înseamnă că trebuie să te legi la cap. Durerile sunt foarte mari”, a adăugat Mircea Coşea.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (20/03/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BIOFARM S.A. (BIO) (20/03/2023)

Convocare AGA O & E 26/27.04.2023 (data de referinta 13.04.2023)

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/03/2023)

VAN la data 31.01.2023 - date finale

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (20/03/2023)

Schimbari in Consiliul de Administratie

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (20/03/2023)

Schimbari in conducerea societatii