Update articol:
CINE CONDUCE COMPANIILE DIN INDICELE BET

Cosmin Ghiță, Nuclearelectrica: Energia nucleară este parte esențială în procesul de decarbonizare, iar SNN va fi un pilon strategic în îndeplinirea țintelor

Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica

Energia nucleară este parte esențială în procesul de decarbonizare, iar SNN va fi un pilon strategic în îndeplinirea țintelor, a spus Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica (SNN), în cadrul unui interviu, dintr-o serie în care Financial Intelligence prezintă managerii companiilor care fac parte din indicele BET, al Bursei de Valori București (BVB).

Domnia sa spune că este un manager prezent printre oameni, implicat, atent la fiecare detaliu, direct: “Cred că rolul meu este să-mi ajut, încurajez, motivez oamenii. Să fiu acolo pentru a da linia strategică, dar în același timp cu mânecile suflecate. Asta mă reprezintă ca om, asta fac”.

Cosmin Ghiță este manager al SNN din septembrie 2017, de mai bine de 3 ani.

***

Care este cea mai mare realizare a dvs în fruntea companiei?

Cosmin Ghiță: Mandatul meu la SNN a avut de la bun început o serie de obiective, comunicate public la vremea respectivă. De la preluarea mandatului și până în prezent am reușit să inițiem și să derulăm câteva proiecte strategice pentru companie: retehnologizarea Unității 1, demararea și consolidarea proiectului instalației de detritiere, inițierea și dezvoltarea proiectului producerii de cobalt 60, strategia de aprovizionare cu materie primă pentru reducerea dependenței prin trecerea la achiziția de U3O8, iar recent semnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru o parte din activele Feldioara, scopul fiind menținerea capabilităților integrate ale României și siguranță SNN în producție și operare. Ne-am concentrat, date fiind proiectele de invesții ale SNN, și pe o nouă strategie de resurse umane centrată pe atragerea de tineri, menținerea capitalului uman, meritocrație 100% și recent implicarea în dezvoltarea învățământului dual.  În egală măsură poziționarea cât mai avantajoasă pe piața de capital și digitalizare. În prezent, toate sunt proiecte avansate, ceea oferă motivație pentru mai mult.  Avem un interes major atât în creșterea capacității actuale de producție prin reactoarele 3 și 4, pentru care avem deja o strategie aprobată, și lucrăm, dar și inovare: SMR și producția de hidrogen. O companie puternică este una cu viziune și strategie de creștere pe termen foarte lung. Energia nucleară este parte esențială în procesul de decarbonizare, iar SNN va fi un pilon strategic în îndeplinirea țintelor.

Care a fost cel mai dificil moment?

Cosmin Ghiță: Prima jumătate a anului 2020. Incertitudinea, măsurile fără precedent pentru protecția oamenilor și asigurarea operării și a producției. Grija pentru oameni, derularea proiectelor de investiții, izolarea a 840 de oameni pentru 75 de zile, schimbarea regimului de muncă. Multe schimbări într-un timp extrem de scurt și foarte mare atenție la detalii. Este o regulă a industriei nucleare. Am reușit să depășim provocările anului trecut înțelegând la nivel de echipă și individual să acționăm împreună în noul normal, să protejăm oamenii și să asigurăm continuitatea producției de energie, cu rol strategic la nivel național. Altă alternativă nu există. SNN este o companie puternică, rezilientă, cu o guvernanță corporativă eficientă. Toate acestea au fost un adjuvant major în toată această perioadă.

Cum descrieți ca manager?

Cosmin Ghiță: Prezent printre oameni, implicat, atent la fiecare detaliu, direct. Cred că rolul meu este să-mi ajut, încurajez, motivez oamenii. Să fiu acolo pentru a da linia strategică, dar în același timp cu mânecile suflecate. Asta mă reprezintă ca om, asta fac. Orice companie, indiferent de domeniul de activitate, are la bază oamenii. Dacă oamenii sunt motivați, susținuți, încurajați, rezultatele vor fi pe măsură. Un om da direct proporțional cu ceea ce primește: pornind de la respect și protecție până la partea financiară. Un manager vine cu strategia, dar și cu implicarea directă.

Cum v-a influențat pandemia stilul de management?

Cosmin Ghiță: Stilul de management nu se schimbă. Îți adaptezi măsurile și atunci când vorbim de astfel de schimbări majore, te orientezi și mai mult către oameni. Ei sunt cheia indiferent de contextul extern. Modul cum reacționează o entitate, ca echipa, e definitoriu pentru reziliența acelei entități și lucrăm activ să ne aliniem modul de lucru, într-un mod unitar, cuantificabil la misiunea noastră.

Ce avantaje/dezavantaje vedeți din faptul sunteți listați la bursă?

Cosmin Ghiță: Doar avantaje: act managerial responsabil, transparență, orientare către creștere susținută pentru companie și actionarii săi, poziționare cât mai bună în piață pentru beneficiul companiei în vederea accesării de surse financiare pentru proiectele de investiții.

*** 

Citește și alte articole din seria CINE CONDUCE COMPANIILE DIN BET:

Christina Verchere, OMV Petrom: Pandemia ne-a testat abilitățile de management și ne-a îndreptat către un stil de management mai empatic

BVBStiri BVB

AAGES S.A. (AAG) (05/05/2021)

Alocare actiuni cu titlu gratuit pentru angajatii AAGES

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (05/05/2021)

Raportare detineri peste pragul de 5% din totalul drepturilor de vot

ALRO S.A. (ALR) (05/05/2021)

Notificare depasire prag de 5 %

ELECTROARGES SA (ELGS) (05/05/2021)

Numire Vicepresedinte Consiliu de Administratie - versiune limba Engleza

ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. (ALU) (05/05/2021)

Intalnire investitori si analisti in 07 mai 2021