Update articol:

Covid-19: Şi Franța suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca ca măsură preventivă

franta, steag Sursa foto: pixabay.com

Decizia, luată de Emmanuel Macron, a fost anunțată după suspendarea vaccinului în Germania și Italia și în așteptarea unui aviz de sănătate european programat pentru marți.

Până în prezent, autoritățile sanitare au recunoscut că nu există o legătură dovedită între apariția cheagurilor de sânge și acest vaccin, în afară de secvența cronologică.

 

Franța va suspenda utilizarea vaccinului Astrazeneca împotriva Covid-19 ca măsură preventivă, până la emiterea unui aviz european marți, a anunțat Emmanuel Macron luni (15 martie), potrivit Le Monde. Șeful statului urmează exemplul altor câteva țări europene, inclusiv Germania și Italia, care au observat efecte secundare, inclusiv apariția cheagurilor de sânge, la persoanele care au fost vaccinate.

În ultima săptămână, rareori a existat o zi fără ca o țară să suspende total sau parțial vaccinul AstraZeneca. Austria a început pe 8 martie prin suspendarea unui lot de vaccinuri după moartea unei asistente. De atunci, alte țări, inclusiv Italia, au suspendat loturile izolate. Danemarca, Norvegia și Islanda au mers mai departe suspendând toate loturile de vaccin AstraZeneca, urmate de Olanda și Germania. În afara Europei, Republica Democrată Congo, Indonezia și Thailanda și-au amânat campania de vaccinare.

De fiecare dată, autoritățile sanitare reacționează la cazurile în care persoanele vaccinate au dezvoltat probleme de sânge, uneori letale, fie dificultăți de coagulare, fie formarea de cheaguri de sânge (tromboză). Dar autoritățile în cauză recunosc: nu există încă o legătură dovedită între aceste probleme de sănătate și vaccinul AstraZeneca, în afară de secvența cronologică.

După Danemarca, Norvegia și Islanda, Germania și Italia au anunțat luni suspendarea vaccinului din laboratorul anglo-suedez. În Germania, această decizie vine „după noi informații cu privire la tromboza venelor cerebrale în legătură cu vaccinarea în Germania și Europa”, a explicat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) „va decide dacă și cum noi cunoștințe [despre aceste efecte secundare] afectează autorizarea vaccinului”, a adăugat el.
Vaccinul AstraZeneca este unul dintre cele trei vaccinuri utilizate în Germania, în timp ce al patrulea, cel al Johnson & Johnson, a primit deja undă verde de la autoritățile europene și va fi distribuit în a doua jumătate a lunii aprilie, potrivit Ministerului Sănătății.

Italia suspendă utilizarea vaccinului de la AstraZeneca

 

Germania suspendă vaccinările cu serul AstraZeneca-Oxford

 

BVB | Știri BVB