“Trebuie să spunem că mişcările de pe pieţele financiare au avut o influenţă practic asupra tuturor fondurilor de pensii din lume, pentru că fondurile de pensii investesc prin definiţie pe burse, pe piaţa titlurilor de stat, ori ceea ce am văzut în aceste zile a fost o nervozitate foarte mare, o volatilitate foarte mare pe aceste pieţe. Ori aceasta a fost oglindită inclusiv de evoluţia fondurilor de pensii din lume şi inclusiv din România. Acum ceea ce noi trebuie să facem, să recunoaştem faptul că în istoria recentă a fondurilor de pensii private din Românie şi nu numai, au mai existat astfel de episoade. Haideţi să ne gândim la perioada pandemiei, de exemplu, când iarăşi bursele au avut de suferit pe termen scurt. Au fost anumite decizii politice care iarăşi au avut un impact negativ, dar ceea ce e important să ne aducem aminte este faptul că pieţele şi-au revenit şi, practic, creşterea activelor fondurilor de pensii a fost reluată. Ceea ce cred că este de aşteptat şi în momentul de faţă, ca după o perioadă de volatilitate să ne reîntoarcem la recuperarea, nu doar la recuperarea pierderilor, dar la creşterea în continuare a valorii activelor în care investim”, a spus Radu Crăciun, întrebat de jurnalişti cum au fost afectate fondurile de pensii de evoluţia pieţelor financiare din ultima perioadă, potrivit Agerpres.
În ceea ce priveşte perioada de suspendare a unor taxe vamale pentru 90 de zile şi impactul acestei decizii, Crăciun a afirmat că suntem într-un context în care previziune exacte sunt foarte greu de făcut.
“Vedem că lucrurile se schimbă de la o zi la alta, dar dacă luăm o perspectivă pe o perioadă de ani de zile, atunci dintr-o dată avem, să spunem, alte motive de optimism”, a susţinut preşedintele APAPR.
De asemenea, el a vorbit jurnaliştilor despre ponderea mare a activelor pe care fondurile de pensii o investesc local.
“România are o situaţie particulară în care, dacă ne uităm la ţările membre OCDE, fondurile de pensii din România sunt pe locul 2 ca patriotism, dacă vreţi. Deci pe locul 1 este Turcia, pe locul 2 sunt fondurile din România care investesc peste 95% din bani în România. Asta este şi explicaţia pentru care, poate veţi observa, Bursa de la Bucureşti a fost între cele mai puţin volatile în perioada aceasta şi pentru faptul că fondurile de pensii au o acţiune de stabilizare a pieţelor locale. Chiar dacă bursa românească a scăzut, ea nu a scăzut atât de mult cum au scăzut cele externe. Iată un beneficiu de a avea nişte investitori instituţionali foarte puternici, care sunt capabili să stabilizeze pieţele financiare. Şi de asemenea faptul că cea mai mare parte a banilor sunt plasaţi în România, în economia românească, iarăşi este un lucru de bun augur”, a adăugat Radu Crăciun.
Pieţele bursiere întreaga lume au reacţionat pozitiv la anunţul preşedintelui Donald Trump că suspendă, pe o perioadă de 90 de zile, unele taxe vamale care vizează alte ţări, cu excepţia Chinei, pentru a acorda timpul necesar oficialilor SUA pentru a negocia cu ţările implicate.