Update articol:

Cramele din Dealu Mare impun restricții, pentru a crea primul „superbrand” de vinuri românești; 2019 – cel mai dificil an viticol din istoria regiunii Dealu Mare

În urma finalizării acțiunilor de recoltare și prelucrare a strugurilor din sezonul 2019, Asociația Producătorilor de Vin din Dealu Mare raportează cel mai dificil an viticol din istoria documentată a regiunii, din punct de vedere cantitativ – cu aproximativ 60% mai mică decât în anul precedent.

Condițiile meteorologice specifice care au condus la această situație sunt:

  • două reprize de grindină, pe parcursul lunii aprilie – care au lezat vița de vie, astfel încât elementele roditoare au fost distruse pe cale mecanică;
  • seceta prelungită din perioada verii, care nu a permis creșterea în volum a boabelor de struguri;
  • suplimentar, anumite zone au fost lovite de grindină și în ultima parte a lunii iunie, mai precis zona Năieni (Dealul Fințescu).

 

Cramele cele mai afectate au fost:

Tohani – minus 65%;

Davino – minus 60%;

Viile Metamorfosis – 75% diminuare a producției în viile de la Valea Urloi (Urlați) și 50% în viile de la Năieni – Fințești

Aurelia Vișinescu Wines – diminuare cu 51% – 72% față de 2018, în funcție de parcele (procente locale cuprinse între 51% și 72%);

SERVE – 45% scădere a producției de pe cele 65 de hectare (cu pierderi între 90% și 15%, pe diferite parcele);

Budureasca – minus 40%;

LacertA – recoltă cu 30% mai mică decât în 2018.

Din fericire, strugurii au avut, însă, un nivel calitativ excepțional de bun – ceea ce i-a determinat pe membrii Asociației să se unească pentru a pune la punct un sistem propriu de criterii și metode de verificare pentru obținerea unei certificări calitative superioare a vinurilor roșii de vârf obținute aici – Denumirea de Origine Controlată și Garantată (DOCG). Asociația își exprimă determinarea de a pune în aplicare acest set de reguli și încrederea că anul viticol 2019 va fi, de fapt, piatra de temelie pe care se va construi cu succes imaginea acestei regiuni de excepțională valoare.

Cramele din Dealu Mare impun restricții, pentru a crea primul „superbrand” de vinuri românești

Zece crame cu istorie și experiență din Dealu Mare s-au asociat pentru a iniția primul sistem colectiv privat de garantare a calității superioare în domeniul vinului din România, inspirat din practicile unor regiuni viticole de prestigiu din țări cu îndelungată istorie viticolă.

Noul sistem se bazează pe un set autoimpus de criterii restrictive de producție în vie și în cramă (mai dur decât legislația actualmente în vigoare), însoțit de mecanisme de verificare transparente. Fondatorii își propun includerea acestor criterii în legislația regională specifică, pentru a pune în valoare caracteristicile deosebite ale acestei zone.

Un însemn grafic special va fi atașat pe sticle pentru a semnaliza consumatorilor calitatea deosebită

Vinurile realizate cu îndeplinirea acestor condiții restrictive vor putea fi recunoscute pe piață printr-un însemn special al Asociației, care va fi afișat pe sticle. Aceste marcaje speciale vor fi putea fi folosite doar de către cramele și doar pe loturile de vin care respectă întocmai regulile. Pentru a primi certificarea, cramele au obligația de a se supune controalelor Asociației și de a îndeplini standarde olfactive și gustative superioare, înainte de lansarea produselor pe piață. Scopul este transmiterea către publicul consumator a unui mesaj de încredere în format omogen, simplu de observat și ușor de înțeles.

 

Feteasca Neagră este vedeta pentru certificările superioare

Vor apărea, ca urmare a acestei inițiative, noi reguli pentru clasificarea vinurilor ca D(enumire de) O(rigine) C(ontrolată) simplă: ele vizează, în primul rând, micșorarea voluntară a cantităților produse la hectar, până la cele mai mici niveluri din România, la anumite soiuri, în vederea obținerii unei calități cât mai ridicate.

Suplimentar clasificării DOC, apar, însă, și trei noi niveluri superioare de calitate – toate, exclusiv pentru vinuri roșii și axate pe utilizarea în proporție de cel puțin 25% a soiului reprezentativ pentru regiune – Feteasca neagră. Respectând această condiție, acest soi poate fi amestecat exclusiv cu Merlot și / sau Cabernet Sauvignon – cu condiția ca vița-de-vie din care provin strugurii să aibă vârsta de cel puțin 7 ani iar cantitățile maxime admise la hectar să fie chiar și mai mici decât în cazul vinurilor clasificate ca DOC simplă.

Printre condițiile cele mai importante pentru obținerea clasificărilor superioare se numără:

  • la DOCG(arantată) – maturare de cel puțin 8 luni în butoaie de lemn, urmată de cel puțin 12 luni de învechire la sticlă;
  • la DOCG Rezerva – maturare de cel puțin 12 luni în butoaie de lemn, urmată de învechire de cel puțin 3 ani la sticlă;
  • la DOCG Rezerva Specială – cel puțin 18 luni de maturare în butoaie de lemn și cel puțin 4 ani de învechire la sticlă.

 

Noul sistem de certificare reflectă caracteristicile distincte ale zonei și maturizarea cramelor din Dealu Mare

“Crearea unei mărci de certificare superioară, colectivă, pentru vinurile din Dealu Mare, este o evoluție necesară care reflectă atât maturizarea cramelor din regiune cât și nevoia pieței de a primi produse care să beneficieze de garanții suplimentare față de cele oferite în prezent prin actuala lege. Acest sistem de reguli are ca scop promovarea trăsăturilor specifice care fac din această zonă viticolă una deosebit de valoroasă”, anunță Asociația Producătorilor de Vin din Dealu Mare.

Inițiativa a venit pe fondul unuia dintre cei mai dificili ani viticoli din istoria consemnată a regiunii, din punct de vedere cantitativ – cu o diminuare a producției între 40 și 85% la unele soiuri, din cauza a două episoade de grindină din primăvara lui 2019, urmate de secetă în vară. Aceste condiții meteorologice au condus la obținerea uneia dintre cele mai mici cantități de vin din istoria documentată a regiunii – dar de o calitate deosebit de bună.

Inițiatorii noului sistem de certificare – producători reprezentativi din regiune

Apogeum, Aurelia Vișinescu, Budureasca, Dagon Clan, Davino, LacertA, Licorna Winehouse, SERVE, Tohani România și Viile Metamorfosis – acestea sunt cramele inițiatoare ale setului de reguli care redefinește Dealu Mare. Ele au generat, împreună, o cifră de afaceri de peste 30 milioane de Euro anual și peste 5 milioane de sticle vândute anul trecut.

Potrivit fondatorilor, proiectul este deschis tuturor producătorilor din regiune care acceptă să își asume obligațiile în comun stabilite.

 

 

 

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (18/08/2022)

Intalnire investitori si analisti - Sem 1 2022

CONPET SA (COTE) (18/08/2022)

Hotararea AGOA 18.08.2022

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Listare produse structurate pe pietele regionale

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/08/2022)

Teleconferinta Investitori de Retail - Rezultate Financiare Semestrul I, 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)