Update articol:

Creşterea preţurilor gazelor şi o iarnă mai rece vor majora cotaţia barilului de ţiţei (Goldman Sachs)

petrolier, Iran

Creşterea preţurilor gazelor naturale pe plan global, precum şi o iarnă mai rece în Europa şi Asia, ar putea duce la majorarea cererii pentru petrol, astfel încât cotaţia barilului de ţiţei Brent ar putea ajunge la 80 de dolari în trimestrul patru din 2021, au avertizat luni analiştii de la Goldman Sachs, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Pe plan mondial, creşterea preţurilor la energie şi gaze a sporit temerile că în această iarnă facturile la energie vor fi ridicate şi ar putea exista un deficit de aprovizionare.

O iarnă mai rece ar putea duce la majorarea cererii de petrol cu 900.000 barili pe zi (bpd). “Înăsprirea furnizării globale de gaze va afecta iarna aceasta piaţa petrolului”, estimează analiştii.

Pentru o cotaţie a barilului de ţiţei Brent de peste 80 de dolari, la hub-ul de gaze TTF din Olanda preţurile spot ar trebui să depăşească 23,5 dolari pentru un milion BTU (unitate termală – echivalentul arderii a 2,83 metri cubi de gaze naturale – n.r.). În prezent preţurile sunt la 24 dolari/mmBtu.

Luni, cotaţia barilului de ţiţei Brent se tranzacţiona la 74,29 dolari.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţurile spot s-au triplat de la începutul anului, ajungând la un nivel record. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2021)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/10/2021)

Prelungire mandate membri Directorat, numire membru provizoriu CS

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/10/2021)

Importanta utilizarii votului prin corespondenta AGA 28.10.2021

IAR SA Brasov (IARV) (21/10/2021)

Schimbare Componentei Consiliului de Administratie