Prognozele actuale arată că România va fi un hub de de gaze, când va începe exploatarea gazelor din Marea Neagră, a declarat Cristian Hubati, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Exploatare și Producție OMV Petrom, la CENTRAL EUROPEAN GAS CONGRESS.
Domnia sa a spus: “Trendurile actuale de consum actuale arată, într-adevăr, că o mare parte din gazele din Marea Neagră – dacă nu chiar toate – vor rămâne în România. Trăim într- o lume extrem de dinamică, patru ani de zile acum înseamnă 10-15 ani din generația anilor 80. Este destul de devreme să previzionăm ce va fi peste patru ani, dar ce pot să vă asigur este că România va avea un consum intern mare.
Evident că poți ajusta producția de gaze dintr-un zăcământ. Dar producția unui zăcământ este cea mai eficientă pe cota maximă de producție. Deci orice ajustare negativă aduce cu sine costuri suplimentare și afectarea ratei de recuperare a zăcământului. Ca atare, gazele, în mod normal, odată ce le produci, ele intră în piață. Dacă la momentul respectiv piața locală le absoarbe pe toate, vor rămâne aici absolut. Prognozele arată o dezvoltare a consumului în România. Vom vedea dacă va rămâne un excedent și atunci vom vedea ce facem cu ele. Dar targetul principal este ca gazele să satisfacă consumul din România, în condițiile pieței de atunci.
Referitor la taxarea suplimentară pe care autoritățile vor să o impună prin recentele măsuri fiscale, domnul Hubati a spus: “Cred că este încă devreme să vă pot da un răspuns foarte documentat. Suntem în curs de analiză. Evident, ca la orice creștere de costuri, cu siguranță că apar efecte. Dar este prematur să mă aventurez într- o detaliere a acestor efecte. Cred că toți le putem extrapola cognitiv. Suntem unul din contribuitorii mari la bugetul României. Ne plătim obligațiile la timp și vom continua să le plătim, lucru de care vă pot asigura”.
Despre creșterea redevențelor, domnul Hubati a precizat: “Nu pot să fac comentarii pe supoziții, pe discuții necuantificabile. Sunt multe lucruri care se discută în atâtea medii încât, dacă începi să le iei pe toate în serios și să le evaluezi, îți pierzi focusul. Sunt discuții. Am auzit parțial, nu știu exact în ce configurație se întâmplă acest lucru, nu am cum să mă aventurez într un răspuns, pe o discuție neoficială”.
Cu privire la modificarea legii offshore, Cristian Hubati a declarat: “Ca orice investitor, OMV Petrom își dorește stabilitate legislativă, având în vedere că Neptun Deep este un proiect de anvergură. Împreună cu partenerul nostru, Romgaz, vom investi până la 4 miliarde de euro. Când începi să numeri zerourile, suma este impresionantă. Evident, recuperarea investiției se întinde pe 20 de ani. Nu poți să intri într- o investiție de genul acesta fără anumite condiții de stabilitate, de lichiditate a pieței, de stabilitate politică. Acesta este cadrul firesc pe care îl căutăm”.
- OMV Petrom și-a asumat rolul de de lider în tranziția energetică
OMV Petrom și-a asumat rolul de de lider în tranziția energetică. Această tranziție către surse regenerabile are o parte care trebuie acoperită de un combustibil de tranziție, având în vedere că sursele regenerabile au o problemă de disponibilitate ca urmare a solarului și vântului și au o problemă de flexibilitate, de siguranță în alimentare. Acest gap poate fi acoperit de către gaze, a mai spus domnul Cristian Hubati.
Domnia sa a explicat: “Rolul gazelor ca un combustibil de tranziție, în opinia mea noastră de specialiști, este unul foarte important. În comparație cu combustibilii fosili (țiței și cărbune), pe partea de emisii de gaze de seră și în special CO2, gazele naturale sunt mult mai curate. Asigurând partea de indisponibilitate a surselor regenerabile pentru moment, pot fi aduse, într-un timp foarte scurt, capacități în funcțiune, care să acopere vârfurile. Deci gazele sunt un “must” ca și combustibil de tranziție. În acest sens, vine proiectul Neptun Deep, care va avea o contribuție extrem de importantă la momentul punerii în funcțiune în România. Va fi cel mai mare producător din Europa, un furnizor de securitate energetică pentru România și un furnizor de stabilitate pentru partea aceasta a Europei. Cred că este un un viitor absolut important pentru gazele naturale”.