Update articol:

Cristian Păun: “Sper că nu e ordin pe unitate ca Banca Centrală să inducă ideea că deprecierea leului se datorează schimbării de guvern că e păcat!

Foto Facebook Foto Facebook

Cristian Păun, profesor de economie la ASE, consilier al lui Ludovic Orban şi unul din numele care s-a aflat, potrivit unor surse politice, pe lista scurtă  pentru a fi ministru de finanţe din partea PNL, a reacţionat în această seară la deprecierea leului din ultimele zile, spunând că e prea mare coincidenţa ca BNR să decidă să lase cursul în pace și rezervele valutare neatinse taman acum când guvernarea de dreapta începe corectarea erorilor din ultimii ani.   

La rândul său, Florin Cîţu, Ministrul Finanțelor, a precizat că deprecierea leului în raport cu euro și alte valute a fost o mișcare venită pe fondul unor cifre proaste din economie.

Cristian Păun spune: “Observ că brusc crește cursul. Adică leul se depreciază. Prea pare coincidență cusută cu ață albă ca banca centrală să decidă să lase cursul în pace și rezervele valutare neatinse taman acum când guvernarea de dreapta începe corectarea erorilor din ultimii ani.

Sigur, ca orice preț, și cursul valutar trebuie eliberat de orice intervenție. Trebuie să reflecte deficitul extern, diferențialul de dobândă sau diferențialul de inflație. Trebuia demult să reflecte asta. De la începutul jocului.

Ideea e de ce doar acum lăsăm cursul liber? Acum și în momentul cu OUG 114? Am spus mereu că, de multe ori, nu înțeleg politica monetară de pe la la noi. Anticiclică mai mereu. A pus și ea paie pe foc destul de mult în ultimii ani. Am dublat în ultimii ani masa monetară. Deficitul comercial a crescut și pentru că am ținut cursul fix artificial. Iar băieții de au dat lovituri fatale economiei s-au putut juca în voie cu macroeconomia. Cei de au guvernat ar fi făcut prostii mai mici dacă nu îi ajuta și politica expansionistă de la noi. Și dacă inflația nu ar fi apărut atât de virulent și repede. La noi creația monetară se vede mai repede ca la alte țări. E explicabil. Leul nu e internațional. Ca dolarul. Sună a amatorism.

Sper că nu e ordin pe unitate ca banca centrală să inducă ideea că deprecierea se datorează schimbării de guvern că e păcat! Sigur, se reconfirmă din nou povestea cu dependența (ideologică, politică)… Dar totuși… La ce rezerve sunt la banca centrală și la ce deranj poate face politica monetară cred cred că puțin mai multă responsabilitate nu ar strica. Deja cei care ne-au dus unde ne-au dus exaltă de bucurie și trag concluzii pripite: liberalismul / dreapta e de vină. Cu cei de dinainte era mai bine! Pe bune?”

Leul s-a depreciat joi cu 0,34 bani, respectiv cu 0,07% faţă de euro, ajungând la un nou minim istoric în raport cu moneda unică europeană. Cursul anunţat joi de Banca Naţională a României a fost de  4.7669 lei pentru un euro. Minimul anterior, de 4.7648 a fost atins în data de 25 ianuarie, la câteva saptamani dupa adoptarea OUG 114/2018. 

Astăzi, leul s-a apreciat cu 0,02 bani în raport euro, moneda europeană fiind cotată la 4,7667 lei, faţă de 4,7669 lei joi.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (11/06/2021)

Investitie in actiunile Arctic Stream

MECANICA FINA SA (MECE) (11/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/06/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. (UE) 596/2014