Update articol:

Cristian Popa (BNR): Creditele acordate de sistemul bancar companiilor cu acţionariat românesc se ridică la 85 miliarde lei

Creditele acordate de sistemul bancar companiilor cu capital românesc se ridică la 85 de miliarde de lei, respectiv 63% din creditele bancare acordate către companii, a declarat, joi seara, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

“85 miliarde lei sunt creditele acordate de sistemul bancar către companii corporate cu acţionariat românesc. Asta înseamnă 63% din creditul bancar acordat către companii. Şi băncile sunt interesate să aibă un sector antreprenorial puternic, un sector de companii româneşti puternice, pentru că astfel le pot acorda credite mai uşor. Aş spune că au un interes direct ca sectorul să prospere. Iar un sector bancar solid ajută nu doar băncile, ajută România să crească”, a spus Popa la Gala de premiere Made in Romania, organizată de Bursa de Valori Bucureşti, potrivit Agerpres.

Oficialul BNR a subliniat că împrumuturile raportate la depozite (loan to deposit) erau, în urmă cu un deceniu, de 130%.

“Acum sunt 70%. La 100 de lei depozite sunt 70 lei credite. Este un exces de capital, exces de economisire. Acest exces de economisire finanţează deficitul public în general, se ajunge să finanţeze şi deficitul public al altor ţări, ceea ce cred că este destul de ineficient şi aici poate să vină piaţa de capital să intermedieze acest exces de capital şi să îl ducă către economia privată, către economia reală. Rolul pieţei de capital este să facă acest capital să curgă, să fie cât mai fluid. E clar că există un surplus de depozite raportat la credite. Acest surplus poate să vină către capitaluri”, a explicat Cristian Popa.

El a semnalat că există la BNR un proiect, care îi este drag, şi se numeşte “Obiectiv: creşterea intermedierii financiare”, care urmăreşte ca reprezentanţii băncii centrale să se aşeze la masă cu cei ai companiilor şi cu bancherii pentru a vedea cum poate fi crescută sănătos intermedierea bancară.

“Domnul guvernator (Mugur Isărescu n.r) vorbea acum două luni, la lansarea acestui proiect, şi spunea că ne dorim o creştere sănătoasă şi nu exuberantă. Eu vin şi spun că această creştere e mai sănătoasă dacă există şi bursa la mijloc, dacă există un număr mare de investitori care vin cu capitaluri proprii şi care pot să vină şi atunci când lucrurile merg bine şi atunci când merg mai puţin bine şi găsesc o oportunitate”, a punctat Popa.

Cristian Popa:  Antreprenorii sunt eroii capitalismului

 

Oficialul BNR a scris pe Facebook: “Astăzi (n.r.), în cadrul galei Made în România organizată de Bursă de Valori București, au fost premiate 15 companii de succes, toate cu ADN românesc și cu excelente perspective de creștere.

Antreprenoriatul înseamnă inovație, este sinonim cu această. Eu cred că antreprenorii sunt adevărațîi eroi ai capitalismului, companiile mici de astăzi ce se vor dezvoltă și vor ajunge să creeze viitoare locuri de muncă, să exporte, să se extindă în afară țării, inspirând astfel următoarele generații de antreprenori. Aceste companii utilizează într-un mod eficient resursele și pun în opera conceptul de “creative destruction” consacrat de Joseph Schumpeter. Împing astfel calitatea în sus și prețul în jos, în beneficiul consumatorilor. Ei fac că “mâna invizibilă” să egaleze cererea cu oferta.

Doresc să îi felicit pe cei 15 câștigători dar și să spun că toți antreprenorii ar trebui premiați, mai ales cei ce încearcă și nu reușesc din prima, sau reușesc dar mai anevoios, pentru că drumul spre succes este unul foarte greu, cu multe obstacole, ei știu asta cel mai bine. Viață unui antreprenor nu este doar lapte și miere, implică multă muncă și multe sacrificii. De aceea sunt de părere că trebuie încurajați și motivați antreprenorii ce eșuează, pentru că perseverând vor fi mai buni și mai competitivi, în interesul tuturor. Doar cei ce nu încearcă nu eșuează”.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (18/08/2022)

Intalnire investitori si analisti - Sem 1 2022

CONPET SA (COTE) (18/08/2022)

Hotararea AGOA 18.08.2022

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Listare produse structurate pe pietele regionale

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/08/2022)

Teleconferinta Investitori de Retail - Rezultate Financiare Semestrul I, 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)