Update articol:

Cristian Popa (BNR): Sistemul bancar este solid, cursul valutar este stabil, nu există risc de recesiune

Cristian Popa

Sistemul bancar e solid și lichid, funcționează în parametri normali, cursul valutar este stabil și nu există risc de recesiune, chiar dacă va fi o încetinire economică, a declarat, luni, la Digi24, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR.

Cristian Popa a spus că rata inflației anunțată azi de INS este o cifra ridicată, dar așteptată de prognoza.

“Prognoza Băncii Naționale rămâne cea publicată, noi vom analiza din nou, situația din Ucraina complică lucrurile, vine după momente tensionate reprezentate de problemele din piață produselor energetice și complică evoluțiile”, a spus Popa.

El a subliniat că în România, relațiile comerciale cu Ucraina și Rusia sunt foarte reduse, între 1 și 3%, așadar “impactul pe acest canal este redus sau foarte redus, inclusiv în sectorul bancar, relațiile sunt aproape inexistente”.

“Nu sunt bani rusești în România, nu sunt credite acordate companiilor din Rusia sau Ucraina”, a spus Popa.

El a afirmat că sunt însă efecte indirecte – prețurile la cereale, petrol, energie –  care vor afecta balanța comercială.

Referindu-se la rata inflației, reprezentantul BNR a spus că prognoza arată inflație peste 10% și că nu e clar cum vor arăta măsurile de compensare: “Deciziile noastre (ale BNR – n.r.) nu sunt ușurate de situația actuală, ne vom reface calculele, analizele. Este important de spus că la acest nivel de inflație trebuie luate măsuri”.

Întrebat dacă există risc de recesiune, Popa a răspuns: “În scenariile noastre nu, vedem încetinire economică, așa putem descrie concret și presiuni ridicate pe prețurile la energie, cereale”.

Totodată, întrebat dacă în România va avea efecte intrarea Rusiei în incapacitate de plată – așa cum spune FMI – Popa a răspuns că “riscul direct asupra României este aproape zero, deoarece sistemul bancar românesc nu are expuneri către sistemul bancar rusesc”.

Totodată, Cristian Popa a spus că în România cursul este foarte stabil, “cel mai stabil din regiune”.

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (28/11/2022)

Completarea Convocatorului AGEA, convocata pentru data de 15/16 decembrie 2022

SOCEP S.A. (SOCP) (28/11/2022)

Plata dividend conform Hotarare AGOA 27.09.2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (28/11/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 21-25.11.2022

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/11/2022)

Convocare reuniune Consiliu de Administratie 7 decembrie 2022

MedLife S.A. (M) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 -25 noiembrie 2022