Update articol:

Cristian Roșu (ASF): Creșterea pieței asigurărilor este mai mică decât a PIB-ului

Creșterea pieței asigurărilor este mai mică decât a PIB-ului, a spus Cristian Roșu – vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF),  care a subliniat că evoluția a fost favorabilă, dar este departe de ceea ce ne-am dori.

În cadrul Conferinței Europene a Serviciilor Financiare (ECFS) organizată de ISF, domnia sa a declarat:  „În anul 2018 piața asigurărilor și-a îmbunătățit indicatorii de solvabilitate. Subscrierile pe asigurări de locuințe au crescut cu circa 5%, deși numărul polițelor s-a diminuat cu circa 300 mii.

Gradul de penetrare a asigurărilor în PIB este în jur de 1,07%, comparativ cu Germania – 8,1% sau Franța – 12%. Densitatea asigurărilor se situează, în prezent, la circa 109 euro, față de Polonia sau Cehia unde aceasta depășește 350 euro.

Evoluția a fost favorabilă, dar este departe de ceea ce ne-am dori; creșterea pieței asigurărilor este mai mică decât a PIB-ului.

Trebuie să ne gândim la ceea ce avem de făcut pentru a îmbunătăți situația, pe cel puțin 2 paliere:

  1. activitatea ASF;
  2. educația financiară.

Este foarte important ca educația financiară să fie facută temeinic, pentru ca rezultatele acesteia se vor vedea pe termen lung. ASF are câteva proiecte în acest sens – pentru a crea un cadru legislativ flexibil și ușor de aplicat. Se vor reanaliza o serie de norme, există propuneri de modificări ale legislației pentru a o aduce în concordanță cu realitățile economice prezente. Legea asigurărilor mutuale a trecut de cele 2 camere ale Parlamentului și probabil în cursul lunii aprilie va deveni funcțională și se vor emite normele de aplicare.

ASF are în vedere reașezarea legii Fondului de Garantare, ca să servească mai bine interesele asiguraților. Se va interveni și asupra legii rezoluției, ca să permită o intervenție timpurie, mai eficientă.

Se va acorda un sprijin substanțial Institutului de Studii Financiare și se vor dezvolta colaborări și cu alte instituții de învățământ, ca să îmbunătățească pregătirea profesională a corpului de angajați ai asigurătorilor – să se realizeze o interacțiune mai profesionistă cu publicul în timpul actului de vanzare.”

 Societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris, în anul 2018, prime brute în valoare de aproximativ 10,14 miliarde lei, în creștere cu 4,5% față de valoarea înregistrată în anul precedent, potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară.

ASF: Societățile de asigurare au subscris, în 2018, prime brute în valoare de aproximativ 10,14 miliarde lei, în creștere cu 4,5%

Leonardo Badea, președinte ASF: „Toate societățile de asigurare îndeplineau, la finele lui 2018, atât cerințelele minime de capital, cât şi de solvabilitate”

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (01/04/2020)

Notificare depasire prag 5% din capitalul social - Allianz SE

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (01/04/2020)

Solicitare completare ordine de zi AGA

SOCEP S.A. (SOCP) (31/03/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 26.03.2020