Update articol:
”ROMANIA DIGITALĂ: Evoluția comunicațiilor în mediul rural în ultimii 20 de ani”

Cristin Popa, ANCOM: Piața de comunicații din România este stabilă, caracterizată de un grad ridicat de maturizare și o concurență sănătoasă între operatori (VIDEO)

Piața de comunicații din România este stabilă, caracterizată de un grad ridicat de maturizare și o concurență sănătoasă între operatori, a spus Cristin POPA, Director Executiv Monitorizare și Control, ANCOM, la Webinarul ”ROMANIA DIGITALĂ: Evoluția comunicațiilor în mediul rural în ultimii 20 de ani”, organizat de Financial Intelligence, joi, 27 august.

Domnul Popa a spus: “La nivel european, accesul la internet este considerat unul din factorii importanți de creștere economică, conform Agendei Digitale pentru Europa. Agenda Digitală urmărește ca peste 30 Mbps să fie disponibili pentru toți locuitorii Europei. Mai mult, cel puțin 50% dintre aceștia trebuie să aibă viteze de internet de peste 100 Mbps.

Piața de comunicații din România este o piață stabilă, caracterizată de un grad ridicat de maturizare și o concurență sănătoasă între operatori, ceea ce se transpune și în prețurile mici pe care le vedem și în calitatea ridicată, cu care deja ne-am obișnuit.

România este pe locurile fruntașe în Europa și în lume în ceea ce privește internetul fix, având 5,3 milioane de conexiuni de internet, de peste 100 Mbps majoritatea (74%).”

Potrivit aplicației ANCOM Netograf, în 2019, românii au experimentat viteze medii de download, la nivel național, de aproape 150 Mbps, cu mult în creștere față de anii precedenți.

La fel și la internetul mobil, unde viteza medie de download variază, în anul 2019, între 11,7 Mbps și 36,2 Mbps.

De asemenea, sunt 19,9 milioane de conexiuni la internet mobil, rata de penetrare fiind de 102%, pentru că unele persoane au mai multe sim-uri.

„Dacă la partea de tehnologie stăm bine, din păcate, în ceea ce privește digitalizarea, suntem spre coada clasamentului, la nivel european, potrivit raportului DESI”, a menționat Cristin Popa.

El a spus că ANCOM consideră că trebuie să asigurăm o simplificare a regimului de autorizare a lucrărilor care deservesc infrastructura de comunicații: „După aplicarea legii infrastructurii, am impus tarife pentru accesul pe deasupra, în și sub imobilele aflate în proprietatea publică a statului, am stabilit tarife și condiții tehnice pentru accesul la infrastructura gen Netcity și am luat măsuri pentru a asigura condiții nediscriminatorii de acces pe proprietatea publică sau privată.

Reducerea costurilor de dezvoltare a infrastructurii cu siguranță nu numai că va asigura un mediu mai bun în zona rurală, dar trebuie să avem în vedere că dacă sunt costuri mari pentru investițiile în infrastructură și nu sunt fezabile economic, acestea nu se vor face până la ultimul utilizator din mediul rural.”

În plus, de anul trecut, ANCOM a pubicat, pe aplicația „Ai semnal”, măsurătorile de telefonie mobilă, la nivel național. Acestea sunt făcute în sistem drive test, la nivel de gospodărie, pe toate ulițele și în toate satele de peste 10 locuitori, a menționat domnul Popa: ”Prin acest instrument, putem selecta operatorul și tehnologia care ne interesează. Dacă vorbim de școala online, selectăm 4G și putem vedea, în localitatea sau casa respectivă, ce operator ne asigură o conexiune mai bună la intenetul mobil.”

În relația cu cetățenii, fiecare autoritate are libertatea de a se deschide în mediul online, a spus domnul Popa, adăugând că, în ceea ce privește relaționarea instituțiilor, din păcate, birocrația omoară digitalizarea. El a menționat că, pe perioada stării de urgență, au existat relaxări ale regulilor, astfel încât instituțiile publice au putut folosi semnătura digitală, subliniind că acest trend trebuie urmat, considerând că este singura soluție.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020