Update articol:

Cristin Popa, ANCOM: Toți operatorii îndeplinesc obligația de acoperire cu semnal a 98% din populația României

Cristin Popa Cristin Popa, Președintele Comisiei pentru Comunicații și Societate Informațională a PNL București și director executiv ANCOM

Finalul anului vine cu vești bune pentru toți românii. ANCOM anunță că gradul de acoperire  cu semnal mobil pe teritoriul României, a crescut până la peste 98%, față de anii precedenți când valorile unor operatori nu atingeau acest prag obligatoriu stabilit prin licențele acordate.

”Am finalizat cu succes cea de-a cincea campanie de verificare a acoperirii cu semnal mobil de voce și mă bucur să anunț că toți operatorii și-au îndeplinit obligația de acoperire cu semnal a 98% din populația României. Astfel, conform măsurătorilor din teren, RCS&RDS acoperea cu servicii de voce mobilă un procent de 98,8% din totalul populației, Orange România – 98,5%, Telekom Mobile 98,5%, iar Vodafone România – 98,4%.” transmite Cristin Popa, directorul executiv al ANCOM.

Din 2019, ANCOM desfășoară campanii anuale de verificare a nivelului pentru serviciile de voce cu scopul de a se asigura că toți operatorii își îndeplinesc obligațiile prevăzute în contractele de licență pe baza cărora funcționează.

În 2019 și 2020, ANCOM a măsurat acoperirea cu semnal pentru tehnologiile 2G, 3G, 4G, pentru toți operatorii mobili din România, iar în fiecare an distanțele măsurate au fost de aproximativ 250 000 km. În 2021, campania s-a desfășurat țintit, în localitățile în care operatorii au adus îmbunătățiri semnificative rețelelor.

Anul acesta a fost măsurată acoperirea cu semnal în 13.388 localități cu mai mult de 10 locuitori, care însumează peste 240.000 de km de drumuri, în care locuiesc în total 20.116.846 de persoane.

Toate datele colectate din teren sunt prezentate pe o hartă interactivă, disponibilă pe platforma www.aisemnal.ro . De remarcat faptul că harta este una măsurată în totalitate și nu cuprinde nicio simulare sau estimare. Utilizatorii pot vizualiza nivelul semnalului chiar în fața propriei locuințe, în toate localitățile cu mai mult de 10 locuitori, pentru fiecare operator și pentru fiecare tehnologie în parte (2G, 3G, 4G), acoperirea agregată, evoluția nivelului de acoperire cu semnal mobil de voce, în ultimii 4 ani, localitățile din zonele de graniță în care există risc de roaming involuntar din statele vecine, precum și nivelul acoperirii cu semnal în magistralele de metrou din București.

Reprezentanții ANCOM susțin că harta Aisemnal.ro a fost utilă inclusiv pentru operatori care au avut astfel la dispoziție imaginea reală din teren, oferindu-le astfel posibilitatea de a-și analiza și planifica corect investițiile în propriile rețele.

Pe lângă interesul operatorilor mobili pentru piața din România, concretizat în investiții pentru creșterea gradului de acoperire, consider că și rezultatele campaniilor noastre, transpuse în harta aisemnal.ro, care le-a permis operatorilor să aibă o privire de ansamblu asupra gradului de acoperire, au adus un aport important pentru atingerea acestui deziderat. ” este de părere Directorul executiv al ANCOM, Cristin Popa.

De astăzi, toți utilizatorii de smartphone-uri pot descărca gratuit din Google Play sau App Store, aplicația Aisemnal.ro care cuprinde harta interactivă și toate datele din platforma www.aisemnal.ro

O altă noutate este reprezentată de posibilitatea de vizualizare 3D a modelului digital al terenului bazat pe tehnologia sateliților europeni EU-DEM Copernicus.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022