În sectorul energetic plutește un elefant și nimeni nu are curajul să îl arate cu degetul: piața energiei electrice trebuie liberalizată de la 1 ianuarie 2020, arată deputatul USR Cristina Prună, într-o postare pe Facebook.
Ea explică: “Consiliul European și Parlamentul European au adoptat, în această vară, în timpul președinției României în fruntea Consiliului UE, un nou regulament european de funcționare a pieței de energie (943). Conform normelor UE, regulamentele și deciziile devin automat obligatorii, peste tot în UE, la data la care intră în vigoare.
Acest regulament intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2020 și stabilește un cadru de funcționare a pieței de energie electrică bazat pe ideea de piață liberă și care încurajează energia regenerabilă și creșterea rolului clienților finali în sistem. Principiile legislației noastre, accentuate în rău de OUG 114, sunt în totală opoziție cu acest regulament.
Pe scurt:
– Regulamentul vorbește despre eliminarea plafoanelor la prețurile energiei, dar guvernul Dăncilă a plafonat prețul la producția de energie electrică (nu s-a simțit niciun efect benefic, ba din contră, producătorii au vândut energie ieftină care a ajuns la alt preț la consumatori)
– Regulamentul spune că prețul energiei electrice se formează la intersecția dintre cerere și ofertă. Legea 123 garantează, însă, dreptul ANRE de a aproba și publica prețurile la producția de energie electrică, prețurile serviciilor tehnologice de sistem sunt stabilite tot de ANRE iar producătorii sunt obligați să vândă anumite cantități de energie ieftină către anumite categorii de consumatori
– În plus, ANRE este obligată să elimine orice barieră în calea formării libere a prețului
Acestea sunt doar câteva dintre diferențele fundamentale dintre legislația europeană și cea românească iar autoritățile au avut timp, începând din această vară, să elimine prevederile toxice ale OUG 114 pentru ca niciun consumator să nu aibă de suferit. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat.
USR a atras atenția că această ordonanță trebuie să dispară imediat. Diverși „specialiști” din energie ne-au explicat, însă, foarte doct că nu poate fi făcut acest lucru peste noapte. Ei, bine, iată că se putea face acest lucru, treptat, începând cu luna august. Altfel, dacă prețurile vor crește începând cu 1 ianuarie, PSD și marii specialiști din instituțiile reglementatoare sunt marii vinovați.”
Propunerile au fost criticate dur de presedintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea. Acesta s-a arătat extrem de îngrijorat de propunerile ANRE de liberalizare a pieței energiei, întrebându-se dacă este o strategie ca Hidroelectrica să reintre în insolvență.
ANRE a lansat în dezbatere două proiecte privind liberalizarea pieței de energie