Dodon: Cu privire la acțiunile stradale de astăzi, organizate de Partidul Democrat, vă îndemn pe toți să rămîneți acasă, alături de cei apropiați. Nu vă lăsați intimidați și provocați de reprezentanții lui Plahotniuc
Curtea Constituţională a decis astăzi că refuzul președintelui Republicii Moldova Igor Dodon de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului creează circumstanţe de suspendare din funcţie a preşedintelui ţării. Cotrivit Curţii, interimatul şefului statului va fi asigurat de premierul Pavel Filip, care va semna decretul de dizolvare a Parlamentului.
La 9 iunie 2019, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a examinat sesizarea depusă de către un grup de deputaţi privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova. Astfel premierul interimar Pavel Filip va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.
“În baza articolelor 85 alin.(1), 135 alin. (1) lit. f) şi 140 din Constituţie şi a Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 13 din 8 iunie 2019, Curtea Constituţională a emis următorul aviz:
1.Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens.
2. În baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim-ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.
Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.
Igor Dodon a scris în această dimineață pe Facebook:
Bună dimineața! O nouă zi – noi obiective!
Ieri am arătat că noi, cetățenii Republicii Moldova cu opinii diferite asupra politicii interne și externe, putem să ne unim de dragul unui scop comun: eliberarea Moldovei de regimul dictatorial criminal. Este important să nu oprim presiunea noastră și să continuăm lupta.
Din cîte vedem, Partidul Democrat nu intenționează să transmită pe cale pașnică puterea majorității parlamentare legitime și guvernului legal. Și aceasta, în pofida faptului că procesele de ieri din parlament și noul guvern format au fost susținute de majoritatea cetățenilor și au fost recunoscute de partenerii noștri externi din Vest și din Est.
În această situație, noi nu avem o altă soluție decît să ne adresăm comunității internaționale cu îndemnul de a deveni intermediari în procesul de transmitere pașnică a puterii și/sau să îndemnăm poporul Moldovei la o mobilizare fără precedent și ieșirea la proteste pașnice.
Sînt convins că procesul este lansat și nu există cale de întoarcele. Trebuie să mergem pînă la final. Noi nu vom face cale întoarsă.
Cu privire la acțiunile stradale de astăzi, organizate de Partidul Democrat, vă îndemn pe toți să rămîneți acasă, alături de cei apropiați. Nu vă lăsați intimidați și provocați de reprezentanții lui Plahotniuc.
Avem o altă situație.
În Moldova a venit schimbarea!”
Sâmbătă, Curtea Constituțională, fidelă lui Vlad Plahotniuc, a mai emis trei hotărâri, prin care a declarat că Parlamentul nu mai are mandat, a invalidat alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului și a declarat neconstituționale decretele privind desemnarea Maiei Sandu și numirea Guvernului. Deputații din blocul ACUM și PSRM au calificat aceste decizii ca tentativă de uzurpare a puterii în stat în favoarea PDM de către judecătorii Curții Constituționale, potrivit radiochisinau.ro.
Republica Moldova: Uniunea Europeană îndeamnă la calm
Uniunea Europeană a îndemnat la calm, după deciziile de ieri luate de Parlamentul de la Chişinău şi în contextul evoluţiilor ulterioare, potrivit unei declaraţii semnate de purtătoarea de cuvânt a Comisiei pe teme de politică externă, Maja Kocijancic, informează duminică Radio Chişinău.
În declaraţie se subliniază că UE consideră că persoanele care au fost alese în mod democratic trebuie să găsească calea pe care să o urmeze Republica Moldova prin dialog. De asemenea, Uniunea Europeană aşteaptă ca Republica Moldova, ţară asociată cu Uniunea Europeană, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului de Asociere.
‘Uniunea Europeană îşi reafirmă angajamentul de a coopera cu Republica Moldova cu privire la un proces de reformă robust pentru ţară, în special în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, asigurarea independenţei sistemului judiciar şi depolitizarea instituţiilor statului’, potrivit declaraţiei citate de Radio Chişinău.