Update articol:

CSALB, în proces cu Ministerul Economiei

Sursa: Facebook CSALB Sursa: Facebook CSALB

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) așteaptă o decizie favorabilă în procesul pe care l-a promovat, în urmă cu doi ani, împotriva Ministerului Economiei, actualul Minister al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. În mandatul ministrului Dănuț Andrușcă, Ministerul a refuzat să notifice CSALB la Comisia Europeană, pentru a deveni membru al FIN-NET, ne-a declarat Alexandru Păunescu, preşedinte al Colegiului de Coordonare al CSALB.

Domnia sa ne-a declarat: “Ne dorim să facem parte din reţeaua internaţională de centre de soluţionare alternativă pentru că acest lucru ne-ar ajuta foarte mult, atât pentru know-how, cât şi pentru obţinerea de finanţare. Facem din noul apel la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, să se uite cu atenţie pe documentele pe care le-am trimis şi să notifice Comisia Europeană cu privire la existenţa CSALB”.

CSALB are nevoie de sprijinul Ministerului Economiei (autoritatea competentă) pentru realizarea unei colaborări transfrontaliere și înregistrarea CSALB pe platforma europeană de soluționare online a disputelor (ODR – Online Dispute Resolution), precum și la nivelul FIN-NET.

Domnul Păunescu ne-a spus: “Motivul pentru care nu suntem notificaţi la Comisia Europeană este de neînțeles, că nu avem un reprezentant al asociațiilor de consumatori în board, deși acest lucru nu are legătură cu activitatea noastră operațională. Centrul funcționează, potrivit legii, cu trei din cinci membri în Colegiul de Coordonare. Totuși, ne-ar ajuta dacă asociațiile ar avea un membru desemnat”.

De ani de zile, locul dedicat asociațiilor de consumatori în cadrul conducerii Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) este liber, în condițiile în care Asociațiile nu au reușit să se pună de acord pentru desemnarea unei singure persoane pentru această poziție.

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) este o entitate juridică autonomă, neguvernamentală, apolitică, fără scop lucrativ, de interes public, cu personalitate juridică, înființată în baza Ordonanței Guvernului nr. 38/2015 privind soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și comercianți.

Colegiul de Coordonare este format din 5 membri desemnaţi, câte unul, de către: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Asociaţia Română a Băncilor, Banca Naţională a României şi asociaţiile de consumatori care îndeplinesc condiţiile prevăzute în art. 32 sau în art. 33 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi un membru independent ales de către cei 4 membri desemnaţi.

Potrivit legii, Asociațiile trebuie să propună o singură persoană pentru boardul CSALB, însă, de ani de zile nu se înțeleg asupra unui singur nume.

Alexandru Păunescu a comentat: “Au fost solicitări să selectăm noi, cei din colegiu, pe cineva, ceea ce nu se poate. Nu intră în atribuțiile noastre. Asociațiile trebuie să-și desemneze singure reprezentantul. Altcineva nu are abilitarea legală să facă asta. Asociațiile trebuie să desemneze un membru și noi nu avem altă variantă decât să-l acceptăm. S-a mai întâmplat ca unele asociații de la București să desemneze un reprezentant, altele de la Iași au propus alt reprezentant, iar de la Brașov, alt reprezentant. A trebuit să le transmitem să facă o singură propunere”.

Potrivit domniei sale, o modificare a modului de desemnare a candidatului Asociațiilor se poate face numai în Parlament, acolo unde Ordonanța de înființare a Centrului, din anul 2015, așteaptă să devină lege.

 

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (14/04/2021)

VAN la data de 31.03.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (14/04/2021)

Perioada inchisa tranzactionare 15.04.2021 - 14.05.2021

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (14/04/2021)

Structura actionariat la data de 31 martie 2021