Capacitatea lui Robert Fico de a se reinventa l-a menținut în fruntea politicii Slovaciei, în ciuda scandalurilor repetate, potrivit BBC.
Cea mai recentă cădere în dizgrație a fost în 2018, când protestele în masă i-au forțat demisia în urma uciderii jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale.
El i-a promis președintelui de atunci Andrej Kiska – unul dintre mulți inamici politici – că se va întoarce în politică. “Nu mă duc nicaieri. Nu-ți face griji”, i-a spus el.
Și avea dreptate.
Inițial uluit de căderea bruscă – și înlocuit rapid ca prim-ministru de protejatul său de partid Peter Pellegrini – Fico părea să se îndrepte spre sălbăticia politică.
După o înfrângere electorală umilitoare pentru partidul lor de stânga Smer, Pellegrini l-a abandonat, formând un nou partid de centru-stânga, Hlas.
Dar criza Covid a creat o nouă oportunitate pentru Robert Fico. El a început să apară la demonstrații în masă împotriva restricțiilor guvernului de centru-dreapta pentru a contracara pandemia.
Acele demonstrații au devenit din ce în ce mai indisciplinate și mai urâte. Fico a stat în fruntea lor, stârnind mulțimile furioase cu megafonul în mână, chiar fiind arestat la un moment dat.
Pe măsură ce Covid a dispărut, Fico a găsit o nouă cauză – Ucraina.
Alegerile din septembrie 2023 au fost câștigate – parțial – pe baza angajamentului de a nu trimite „nici o rundă de muniție” la Kiev, promițând că va inversa politica guvernului slovac de a înarma Ucraina cu obuze de artilerie, arme grele și chiar avioane de luptă.
După ce a câștigat acele alegeri, formând o coaliție cu Peter Pellegrini – omul care îl trădase – precum și cu Partidul Național Slovac ultra-naționalist – și-a accentuat această politică.
În februarie, când lumea a marcat doi ani de la conflict, Robert Fico și-a reiterat opoziția față de politica vestului de a înarma Kievul.
Nu există o soluție militară pentru conflict, a spus el, iar trimiterea de arme în Ucraina va umple cu mai multe morminte cimitirele țării.
Rusia nu va renunța niciodată la Crimeea sau părțile din estul Donbasului pe care le-a luat, iar Kievul ar trebui să depună armele și să facă pacea, a spus el.
Vladimir Putin, a spus dl Fico, a fost „demonizat în mod greșit” de Occident.
În cele șase luni de când este acum în funcție, el și aliații săi din coaliție au atacat instituțiile Slovaciei.
Reforma sistemului de justiție penală a inclus desființarea Parchetului Special, înființat în urmă cu 20 de ani pentru a investiga infracțiunile grave și corupția. Biroul investiga uciderea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale și, după șase ani, obținerea unei condamnări pare acum mai îndepărtată ca niciodată.
Radiodifuzorul național – RTVS – urmează să fie închis în iunie și înlocuit cu un nou organism cu un nou director.
Robert Fico spunea că RTVS nu poate fi obiectiv, deoarece este în conflict permanent cu guvernul său, iar această situație „nesustenabilă” poate fi remediată doar prin înlocuirea acestuia.
Observatorii – inclusiv opoziția, Comisia Europeană și Uniunea Europeană de Radiodifuziune – au avertizat că această mișcare ar fi o lovitură pentru libertatea presei în Slovacia.
Parlamentul începuse să dezbată serios propunerea de închidere a RTVS miercuri dimineață, când a apărut vestea împușcării lui Fico. O demonstrație a opoziției împotriva propunerii a fost rapid anulată.
Potrivit rapoartelor din presă, bărbatul înarmat – despre care se spune că este un bărbat de 71 de ani din sudul Slovaciei – a fost motivat de mișcarea de a închide RTVS, dar informaţiile nu au fost confirmate oficial. Între timp, un jurnalist de investigație maghiar a spus că bărbatul a fost asociat anterior cu un grup paramilitar pro-rus.
Identitatea bărbatului a fost anunţată de presa slovacă, dar motivul său rămâne neclar.
Potrivit BBC, dacă Robert Fico, veteranul politic în vârstă de 59 de ani, reușește să supravieţuiască, probabil că va obține o nouă forță din acest atentat asupra vieții sale. Pe fondul apelurilor la calm și al încetării retoricii de ură, cei mai apropiați aliați ai săi politici dau deja vina pe opoziția liberală și pe mass-media.
Un aliat al coaliției – vicepremierul Andrej Danko – a spus că țara se îndreaptă către „război politic”.
Temperatura politică a crescut în Slovacia de când s-a format cea de-a patra administrație în octombrie. Dar această împușcătură propulsează țara într-un teritoriu complet neexplorat.