Update articol:
ADVERTORIAL

Cum începi să investești la bursă în 4 pași

xtb Cum începi să investești la bursă în 4 pași Sursă: www.pixabay.com

Ești interesat să investești la bursă, dar nu știi de unde să începi?

Te invit să parcurgi acest articol pentru a afla informații utile despre pașii pe care îi poți urma pentru a deveni un investitor de succes.

Pasul 1. Alegerea brokerului potrivit nevoilor tale

Există o mulțime de factori de luat în considerare în momentul alegerii unui broker de investiții, însă decizia se va reduce, cel mai probabil, la prioritățile fiecăruia.

Unii investitori sunt dispuși să plătească comisioane ridicate pentru o platformă de ultimă generație, în timp ce, pentru alții, costurile scăzute sunt mai presus de orice.

Unii își doresc o colaborare cu un broker renumit, reglementat și autorizat de instituțiile financiare competente, cum ar fi, la noi în țară, casa de brokeraj XTB.

Alții sunt mai interesați în alegerea unor brokeri mai mici, dar care, uneori, nu sunt supervizați de autoritățile de reglementare în domeniu, crezând că au mai multă libertate și uitând să ia în calcul toate riscurile la care se expun.

Indiferent de categoria în care te încadrezi sau de brokerul pe care alegi să-l ai ca partener, în cele din urmă, căutarea începe, de obicei, de la aceeași idee: setează-ți obiectivele investiționale.

Pasul 2. Testarea platformei de tranzacționare și deschiderea unui cont demo

Pentru a investi, ai nevoie de o platformă performantă de tranzacționare, care să ți se potrivească „mănușă”, intuitivă și de ultimă generație.

Posibilitatea deschiderii unui cont demo te poate ajuta să-ți dai seama dacă platforma testată te va impulsiona să devii investitorul dorit sau îți poate impune bariere în acest proces.

Pentru că ai la dispoziție 30 de zile pentru a investi bani virtuali, poți simți emoțiile prin care trece orice participant la piață.

Contul demo  te poate învăța fără „durere” ce înseamnă cu adevărat să investești.

Totuși, nu te lăsa păcălit de această experiență: pierderea banilor reali doare cu adevărat!

Pasul 3. Deschiderea unui cont real de investiții

După ce te-ai hotărât în privința platformei de tranzacționare, urmează să-ți deschizi un cont de investiții real.

Acest tip de cont este unul special. Nu e ca la bancă, deoarece se folosește pentru a deține și tranzacționa instrumente financiare, nu valută.

Deoarece suntem unici și avem nevoi și preferințe diferite, alegerea celui mai bun cont de tranzacționare poate părea o problemă destul de serioasă.

Însă, prin verificarea unor atribute cheie, poți simplifica destul de mult acest proces:

 • Oferta variată de instrumente financiare pusă la dispoziție
 • Taxele și comisioanele percepute
 • Modalitățile prin care poți depune/ retrage bani
 • Platforma de tranzacționare oferită
 • Calitatea serviciilor
 • Diversitatea și complexitatea materialelor educaționale puse la dispoziție
 • Criteriile de siguranță privind banii din contul de investiții

Unele companii de investiții, cum ar fi XTB, permit crearea rapidă a unui cont online fără formalități inutile, iar întreg procesul, de la înregistrare, la obținerea datelor de acces ale contului, poate dura doar 15 minute.

 1. Aplică pentru a deschide un cont de investiții, proces rapid și simplu. Vei avea nevoie de câteva informații de identificare, regăsite pe cartea de identitate sau permisul de conducere.
 2. Atașează documentele necesare, scanate sau fotografiate, pentru a-ți confirma identitatea și adresa de rezidență, iar în cel mai scurt timp acestea vor fi verificate de un manager de cont dedicat.
 3. Finanțează contul pentru a începe activitatea de tranzacționare propriu-zisă (la XTB, vei găsi mai multe opțiuni de depunere gratuită, inclusiv depuneri instantanee prin serviciul PayU).

Pasul 4. Tranzacționarea propriu-zisă

Acum vine partea interesantă: efectuarea primei tranzacții. Înainte de a face acest lucru, ar fi bine să înveți elementele de bază despre cum să alegi, în mod responsabil, instrumentele financiare în care dorești să investești, precum și cum să îți creezi un portofoliu diversificat.

Efectuarea primei tale tranzacții poate părea o provocare serioasă la început. Iată, în linii mari, cum arată parcursul unei astfel de experiențe:

 • Conectează-te în platforma de tranzacționare
 • Alege instrumentul financiar în care dorești să investești
 • Depune suma de bani necesară tranzacției pe care dorești să o efectuezi
 • Deschide o poziție
 • Administrează poziția în funcție de o strategie pe care este bine să ți-o setezi dinainte
 • Închide poziția la momentul optim

Felicitări pentru că ai luat inițiativa de a deschide un cont de investiții!  Drumul către succes începe întoteauna cu … primul pas!

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 81% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022