Te-ai decis să începi să investești la bursă pentru a-ți valorifica economiile și vrei să-ți deschizi un cont de brokeraj. Ajunși în acest punct, mulți investitori în devenire sunt copleșiți de opțiuni. Pe termen lung, nu există o modalitate mai bună de a-ți crește averea decât să investești la bursă. În schimb, folosirea unui broker neadecvat ți-ar putea afecta semnificativ randamentul investiției. Credeai că găsirea unui broker va fi un proces rapid, dar tocmai ai descoperit că există un număr crescut de opțiuni, iar avalanșa de informații noi devine copleșitoare. Deși există o mulțime de case de brokeraj dintre care să alegi, poți restrânge căutarea pe baza unor criterii esențiale, care să-ți asigure o tranzacționare cât mai eficientă și, mai ales, cât mai sigură.
Cum vrei să investești
Pentru a alege un broker, va trebui să ai o idee despre cum vrei să investești. Iată câteva dintre opțiunile tipice de investiții pe care majoritatea caselor de brokeraj le pot oferi:
- Acțiuni clasice – În trecut, investitorii aveau nevoie de asistența directă a unui agent de bursă pentru a cumpăra sau vinde titluri, de exemplu, prin telefon. Industria s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, iar firmele de brokeraj de top au dezvoltat platforme de tranzacționare online, ușor de utilizat și aplicații de tranzacționare pentru a permite oricărui om interesat să investească singur, fără a depinde de un specialist tip broker. Drept urmare, investițiile în acțiuni au devenit ușor accesibile, deoarece oamenii sunt acum capabili să cumpere acțiuni cu doar câteva clickuri.
- Criptomonede – Monedele virtuale au devenit deja un produs oferit de tot mai multe case de brokeraj, dar investițiile în aceste produse sunt mai riscante, de aceea tranzacționarea acestor active volatile rămâne o adevărată „artă”. Diferența dintre succes și pierdere este dată de modul în care înveți să alegi cea mai bună investiție în criptomonede. O alternativă bună de luat în calcul este să tranzacționezi criptomonede fără a deține neapărat activele de bază, la fel ca în cazul CFD-urilor pentru mărfuri, indici sau perechi valutare. În cazul tranzacționării de Crypto CFD nu deții activul în sine, însă ai câteva beneficii în plus față de tranzacționarea clasică: efectul de levier, posibilitatea de short (vânzare în lipsă) care îți permit să faci profit și din scăderile de preț sau să îți protejezi pozițiile deja existente prin „înghtarea” temporara a tranzacțiilor până când trec fluctuațiile nedorite
- ETF-uri (Exchange Traded Fund) – sunt opțiuni de investiții populare, deoarece includ o gamă diversă de active. Dacă vrei să investești în oricare dintre acestea, atunci ar trebui să te siguri că brokerul tău are o gamă largă de fonduri disponibile.
- CFD-urile sunt mult mai flexibile decât acțiunile clasice, oferindu-ți posibilitatea să profiți de orice mișcare a prețului, în sus sau în jos, atunci când piața se mișcă conform previziunilor tale. Tranzacționarea CFD-urilor îți permite să deschizi tranzacții long (buy) dacă consideri că prețul unei acțiuni va crește, sau tranzacții short (sell) dacă crezi că prețul va scădea.
Un aspect important, mai ales pentru traderii aflați la început de drum, sunt comisioanele caselor de brokeraj. Spre exemplu, XTB România oferă 0% comision la tranzacționarea de acțiuni cu deținere şi ETF-uri cu deţinere, pentru rulaje lunare de până la 100.000 Euro.
Mai mult, XTB oferă acces la peste 5.400 de instrumente, care pot fi împărțite în două categorii principale:
- Acțiuni cu deținere listate pe mai mult de 12 din cele mai mari burse din lume, inclusiv WSE, NYSE, EURONEXT, totodată și ETF-uri.
- CFD-uri cu activ suport pe Forex, Indici bursieri, Mărfuri, Criptomonede, Acțiuni și ETF-uri din întreaga lume
Caută un broker reglementat și autorizat
Unii brokeri încearcă să atragă interesul clienților prin website-uri interesante sau promoții atractive, dar tranzacționarea pe piețele financiare se face folosind bani reali, așadar este esențial să știi că fondurile tale sunt în siguranță și brokerul cu care tranzacționezi este unul reglementat și autorizat.
Spre exemplu, XTB este o companie de investiții tip one- stop-shop, care pune la dispoziția traderilor în interiorul aceleiași platforme performante xStation o ofertă diversificată si integrata de servicii, produse și instrumente financiare potrivite pentru orice tip de investitor. Au prezență locală în România încă din 2008, cu echipă locală de suport în limba română, și conturi bancare segregate în România, așa încât banii investitorilor nu părăsesc teritoriul țării. Nu în ultimul rând, sunt înscriși în registrele celor mai importante autorități de supraveghere din lume, inclusiv ASF, FCA și KNF.
Când alegi un broker este foarte important să înțelegi toate costurile asociate tranzacționării, depunerii și retragerii de fonduri. E foarte important ca brokerul tău să aibă o secțiune a site-ului dedicată prezentării clare a tuturor costurilor ca să nu ai surprize neplăcute în momentul în care începi tranzacționarea.
Este foarte important să știi dacă poți depune sau retrage bani în orice moment, precum și dacă brokerul tău nu restricționează aceste operațiuni. Metodele de a depune fonduri ar trebui să fie diverse și sigure, fie prin transferuri bancare, fie prin plăți online securizate. Retragerile ar trebui să fie posibile fără a fi nevoie să contactezi brokerul tău prin telefon sau email. Atât depunerile, cât și retragerile trebuie să fie nu doar simplu de efectuat, dar și rapide. Dacă nu esti sigur este întotdeauna o idee bună să testezi prin depunerea unei sume mai mici pe care să încerci să o retragi – dacă totul este în regulă, apoi poți alege să investești mai mult.
Cum te ferești de pierderi
Orice investitor trebuie să își asume conștient faptul că investițiile nu sunt întotdeuna câștigătoare 100%, căci nu există vreun investitor, oricât de experimentat, care să nu fi avut și pierderi. Nici măcar vestitul Warren Buffett.
XTB are reputația de a fi promotorul educației financiare despre investițiile la bursă în România. Brokerul oferă o multitudine de resurse pentru investitori din care aceștia pot învăța și rămâne la curent cu evoluția piețelor, de la webinarii zilnice, la programe educaționale gratuite, până la varietatea de articole educaționale de pe site-ul XTB sau analize financiare realizate regulat de analiști cunoscuți și cu multă experiență. Departamentul de cercetare al XTB pregătește zilnic analize și comentarii cu privire la evenimentele actuale de pe piața bursieră locală și globală.
Odată cu deschiderea unui cont real de tranzacționare în cadrul XTB investitorii primesc acces gratuit la toate evenimentele marca XTB Academy. Pot urmări webinariile zilnice de analiză a pieței, pot primi, de asemenea, raportele de analiză și pot oricând să ia legătura cu Account Manager-ul pentru a discuta opinii de piață.
Cum alegi cea mai bună platformă de tranzacționare
Piețele financiare sunt dinamice și, de multe ori, trebuie să luăm decizii “la secundă” pentru a nu pierde posibilele oportunități. De aceea, platforma de tranzacționare trebuie să opereze feed-ul de cotații în timp real și să răspundă instant la comenzi și ordine.
Este important să te asiguri că brokerul tău investește suficient în tehnologie și oferă un mediu de tranzacționare stabil și sigur. O platformă care se blochează chiar și pentru câteva secunde într-un moment cheie, de publicare de date macroeconomice sau de volatilitate mare în piață, poate provoca prejudicii financiare considerabile contului tău de investiții. În cazul XTB, compania are peste 100 de dezvoltatori IT care să îmbunătățească în permanență platforma de tranzacționare xStation, astfel încât să se potrivească oricărui tip de trader și să nu apară sincope în momentul tranzacționării.
Platforma trebuie să ofere posibilitateade a tranzacționa oriunde și oricând. Trebuie să ne asigurăm că brokerul ne pune la dispoziție versiuni ale platformei compatibile cu toate dispozitivele tale mobile (smartphone, tabletă, smartwatch, etc). Este foarte important să avem posibilitatea de a plasa diferite tipuri de ordine – de la ordine instant la ordine în așteptare: Buy Stop, Sell Stop, Buy Limit, Sell Limit, Take Profit, Stop Loss, Trailing Stop, Close Losers/Winners/All, etc.
Cât de mare ar trebui să fie primul tău depozit
Din păcate, nu există un răspuns simplu la această întrebare. XTB nu impune limite asupra sumei pe care o poate depune un trader, el însuși trebuind să evalueze cât de mulți bani poate să aloce acestei activități de investire. Înainte de toate, trebuie să-ți setezi așteptările și să-ți cunoști apetitul pentru risc. Trebuie amintit că, dacă ți-ai setat obiective de tranzacționare ambițioase, este posibil să ai nevoie de mai mult capital pentru a le îndeplini.
Noi însă recomandăm să începi cu sume mai mici și pe măsură ce experimentezi tranzacționarea să crești valoarea dopozitului. Și să nu uităm de regula de bază – nu investești niciodată sume pe care nu ești dispus să le pierzi.
Ce se întâmplă dacă brokerul dă faliment
În cazul XTB, spre exemplu, conturile bancare segregate în care sunt depozitate fondurile clienților păstrează aceste fonduri separate de fondurile companiei, astfel încât în cazul unui faliment sau al unui eveniment similar, fondurile să fie returnate clientului în loc să fie tratate ca active recuperabile de către creditorii XTB.
XTB este membră a Fondului de Compensare a Investitorilor gestionat de KDPW – Depozitarul Naţional al Valorilor Mobiliare din Polonia. Astfel, fondurile Clienților sunt garantate 100% în limita a 3.000 de EUR și 90% pentru sumele cuprinse în intervalul 3.000 și 22.000 EUR în caz de faliment al XTB sau de evenimente similare.
Cum alegi în ce companii să investești sau ce acțiuni să cumperi
Pentru început, ar putea fi o alegere bună să investim în sectoare economice, domeniile pe care le înțelegem și cu care ne simțim confortabil. În același timp, ar fi rezonabil să evităm sectoarele care ni se par un mister total. Cele mai bune companii în care putem investi pot fi adesea găsite în domeniul în care activăm. O altă metodă, poate fi aceea prin care investim în produsele și serviciile pe care le utilizăm zilnic și pe a căror valoare o înțelegem. Spre exemplu, dacă ești mulțumit cu iPhone-ul tău – poți investi în acțiuni Apple, iar dacă te uiți la Netflix în fiecare seara – poți lua în calcul această companie.
„Investirea este simplă, dar nu ușoară”, a spus odată Warren Buffet. Scopul este de a cumpăra acțiuni subevaluate și cu potențial semnificativ de creștere – ideea este simplă. Cu toate acestea, factorii psihologici fac ca acest lucru să fie dificil, întrucât investitorii se comportă adesea irațional din cauza emoțiilor. Cumpărarea celor mai bune acțiuni nu este suficientă – ar trebui să lași logica, nu emoțiile, să predomine asupra portofoliului de investiții. Prin urmare, învățarea finanțelor comportamentale diferențiază pe cei mai de succes investitori de cei doar buni. În concluzie, trebuie remarcat faptul că unele greșeli sunt inevitabile, așa că dorința de a învăța din greșeli este o trăsătură esențială pentru traderi și investitori.
Academia de trading a XTB este secţiunea dedicată educaţiei prin care ai acces la o un volum imens de resurse educaţionale pregătite de experți, inclusiv tutoriale video, cursuri de tranzacţionare, articole şi multe altele. Conţinutul educaţional este catalogat în funcţie de niveluri diferite de experienţă (basic, mediu şi avansat) astfel încât să îţi sporeşti abilităţile de tranzacţionare în fiecare etapă în care te vei găsi.
Disclaimer/ Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 72% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.